Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Συναγερμός για τον καύσωνα  από το Υπουργείο Υγείας: Ηλικιωμένοι και παιδιά «Μείνετε σπίτι το μεσημέρι»

Συναγερμός για τον καύσωνα  από το Υπουργείο Υγείας: Ηλικιωμένοι και παιδιά «Μείνετε σπίτι το μεσημέρι»

0

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποίησε εχθές το υπουργείο Υγείας για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που αναμένονται να επικρατήσουν τις ημέρες του καύσωνα. Στην ενημέρωση συμμετείχαν ο Χατζηχριστοδούλου Χρήστος, Καθηγητής Υγιεινής & Επιδημιολογίας (Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας), ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, Καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας (Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών) και η Βάνα Παπαευαγγέλου. Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας (ΕΚΠΑ).

Σημειώνεται πως από η χώρα εισήλθε στη δεύτερη φάση του καύσωνα, καθώς τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές αναμένεται να ξεπεράσει ακόμα και τους 44 βαθμούς Κελσίου. Τόσο οι επιστήμονες όσο και το Υπουργείο Υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους ηλικιωμένους, τα παιδιά αλλά και όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

-Ηλικιωμένοι.

-Μωρά και μικρά παιδιά.

-Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες.

-Άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα.

-Άτομα που εργάζονται ή ασκούνται έντονα σε ζεστό περιβάλλον.

-Άτομα με χρόνιες παθήσεις (καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, πνευμονοπάθειες, νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες, ψυχική νόσο, άνοια, αλκοολισμό ή κατάχρηση ναρκωτικών ουσιών κ.λ.π.).

-Άτομα με οξεία νόσο, όπως λοίμωξη με πυρετό ή γαστρεντερίτιδα (διάρροια ή / και έμετο).

-Άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. διουρητικά, αντιχολινεργικά, ψυχοφάρμακα, ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.

 

Αναλυτικές οδηγίες

Ειδικότερα, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει πως πρέπει να προσέξουμε τους ηλικιωμένους, αφού δεν πρέπει να μείνουν μόνοι τους τις μέρες των ακραίων θερμοκρασιών.

Παράλληλα, τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών από τις 12 μέχρι τις 5 πρέπει να μένουν μακριά από τον ήλιο, ιδανικά μέσα σε σπίτια και όχι σε θάλασσες και βεράντες.

Ειδικά για τα παιδιά η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου είπε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τα παιδιά κάτω των 3 ετών. Πρέπει να κάνουμε έναν σχεδιασμό δραστηριοτήτων για τις επόμενες ώρες, είπε η ίδια. Ειδικά για τα παιδιά που νοσούν με γαστρεντερίτιδα ζήτησε να υπάρχει μια αυξημένη προσοχή καλώντας τους γονείς να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε εμέτους και διάρροιες. «Προσφέρουμε συνεχώς υγρά σε μικρά βρέφη και παιδιά και δεν περιμένουμε να διψάσουν».

Αν δούμε κάποιον που ζαλίζεται, κάνει εμέτους και κράμπες είναι αυτός που έχει μάλλον θερμική εξάντληση. «Πρέπει να τον πάμε άμεσα σε σκιερό μέρος, άμεσα να τον δροσίσουμε με μικρές γουλιές και ει δυνατόν να τον δροσίσουμε με βρεγμένη πετσέτα», είπε ο καθηγητής Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Αν δούμε όμως κάποιον να έχει χάσει συνείδηση και πολύ θερμό δέρμα τότε μιλάμε μάλλον για θερμοπληξία. Κάνουμε τα ίδια με βασική διαφορά ότι καλούμε άμεσα το ΕΚΑΒ γιατί αν του δώσουμε νερό κινδυνεύει με εισρόφηση», είπε.

Συνέστησε στα άτομα που βρίσκονται σε περιοχές με φωτιά να κλείνουν παράθυρα και να φοράνε μάσκα όπως αυτή για τον κορωνοϊό.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …