Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ξεκινούν τον Ιούνιο οι δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους – Ποιοι τις δικαιούνται

Ξεκινούν τον Ιούνιο οι δωρεάν επισκέψεις σε διαιτολόγους – Ποιοι τις δικαιούνται

0

Τον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης παχυσαρκίας ενηλίκων, το οποίο θα περιλαμβάνει τρεις βασικές παροχές στα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερβαρότητας ή παχυσαρκίας:

α) δωρεάν κλινική εκτίμηση ώστε να γνωρίζουν αν έχουν κάποιους παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με την εμφάνιση παχυσαρκίας και να τους αντιμετωπίσουν εγκαίρως,

β) δωρεάν υπηρεσίες από ειδικούς διατροφολόγους προκειμένου να βελτιώσουν τις διατροφικές τους συνήθειες και τη σωματική τους κατάσταση,

γ) δωρεάν εξειδικευμένη συνδυασμένη θεραπεία (διατροφική συμβουλευτική, συμβουλευτική αλλαγή συμπεριφορών υγείας και φαρμακοθεραπεία) σε περιπτώσεις σοβαρής παχυσαρκίας που συνυπάρχει με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Η δράση εντάσσεται στο πρόγραμμα “Σπύρος Δοξιάδης”, που περιλαμβάνει το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά”, αλλά και το πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου που αφορά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες ηλικίας από 21 έως 65 ετών που ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα.

Για το τελευταίο, οι δωρεάν εξετάσεις θα περιλαμβάνουν, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τεστ Παπ, HPV τεστ για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, και σε περίπτωση ευρημάτων κολποσκόπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.

Το επόμενο πρόγραμμα που αναμένεται να υλοποιηθεί αφορά τον προσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε 5,5 εκατ. άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30-70 ετών, και προβλέπει δωρεάν έλεγχο λιπιδαιμικού προφίλ (εξετάσεις αίματος), προκειμένου να εντοπιστεί το μεταβολικό σύνδρομο και ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.

Στη δράση για την παχυσαρκία συμπεριλαμβάνεται ειδικό, πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης διάρκειας 60 ωρών, το οποίο θα υλοποιηθεί από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες υγείας (με ειδική στόχευση στην ΠΦΥ) και επιδιώκει να τους εξοπλίσει με γνώσεις, δεξιότητες και εργαλεία, ώστε να παρέχουν αποτελεσματικότερα υπηρεσίες για την αλλαγή συμπεριφορών υγείας και να μπορούν να συνεργαστούν με τους ασθενείς σε ένα νέο πλαίσιο, λειτουργώντας ως σύμβουλοι και ενδυναμώνοντας τα άτομα, προκειμένου η σωστή επιλογή, να γίνεται εύκολη επιλογή.

Παράλληλα, θα συνεργάζονται με τους διατροφολόγους, και θα παρακολουθούν την πρόοδο του ασθενούς σε μακροχρόνια βάση.

Τα ανησυχητικά στατιστικά της παχυσαρκίας

Στη χώρα μας, με βάση τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόνο το 30,3% του γενικού πληθυσμού βρίσκεται εντός ορίων κανονικού βάρους, ενώ το 37,6 % είναι υπέρβαροι και το 32,1% παχύσαρκοι, με 3 από τις 4 οικογένειες να έχουν τουλάχιστον έναν υπέρβαρο ή παχύσαρκο γονέα.

Σχεδόν ένας στους έξι ενήλικες παγκοσμίως, ζουν με την ασθένεια και πολλά εκατομμύρια ανθρώπων ακόμη είναι σε κίνδυνο. Ακόμη πιο ανησυχητική, δεν είναι μόνο η παχυσαρκία των ενηλίκων που αυξάνεται σε κάθε ήπειρο, αλλά και η έκρηξη της παιδικής παχυσαρκίας.

Προς το παρόν, καμία χώρα δεν έχει πιθανότητες να επιτύχει τους στόχους της για την παχυσαρκία για το 2025.

-800 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν με παχυσαρκία

-Οι ιατρικές συνέπειες της παχυσαρκίας θα κοστίσουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2025

-Τα άτομα που ζουν με παχυσαρκία έχουν διπλάσιες πιθανότητες να νοσηλευτούν εάν βγουν θετικοί στον Covid-19

-Η παιδική παχυσαρκία αναμένεται να αυξηθεί κατά 60% την επόμενη οκταετία, φτάνοντας τα 250 εκατομμύρια έως το 2030.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πιθανή διακοπή νερού αύριο σε περιοχές της πόλης

Στο πλαίσιο προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης στον κεντρικό αγωγό ύδρευσης από το Παρά…