Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στις Σέρρες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου στις Σέρρες σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

0

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή των πολιτών και δίνει χρήσιμες οδηγίες

Το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για τη φετινή χρονιά, κατέγραψε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκε σε περιοχή του νομού Σερρών (Δήμο Ηράκλειας). Σύμφωνα με πληροφορίες του «Χ» ιός του Δυτικού Νείλου εντοπίστηκε σε κλωβούς πτηνών και στην ΠΕ Καβάλας, αλλά όχι σε άνθρωπο.

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ εφιστά την προσοχή των πολιτών και δίνει χρήσιμες οδηγίες προκειμένου να προστατευτούν από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι μολύνθηκαν από τον ιό που προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου κουνουπιού 296 άτομα σε όλη την Ελλάδα, ενώ οι 33 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ενημερώνει ότι διαγνώσθηκε στη χώρα μας το πρώτο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης 2023, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών (Δήμο Ηράκλειας).

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως με το τσίμπημα μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών, τα οποία μολύνονται από μολυσμένα πτηνά (ορισμένα είδη κυρίως άγριων πτηνών). Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί δε μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια.

Η πλειοψηφία των ατόμων που μολύνονται από τον ιό δεν αρρωσταίνουν καθόλου ή παρουσιάζουν μόνο ήπια νόσο, ενώ πολύ λίγα άτομα (<1% όσων μολύνονται) εμφανίζουν σοβαρή νόσο που προσβάλλει το νευρικό σύστημα (κυρίως εγκεφαλίτιδα ή μηνιγγίτιδα). Άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (άνω των 50 ετών) κινδυνεύουν περισσότερο να αρρωστήσουν σοβαρά, καθώς και άτομα με ανοσοκαταστολή και χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …