Αρχική Χωρίς κατηγορία Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 7 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 7 Ιουλίου 2023

0

Για τους κάδους απορριμμάτων
Εντάξει, βρισκόμαστε σε άτυπη προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, το καταλαβαίνω.
Όμως υπάρχουν τα θέματα της καθημερινότητας που κι αυτά έχουν το δικό τους ενδιαφέρον και πολλά από αυτά ζητούν λύση και ιδιαίτερη μεταχείριση από μας, τους δημότες.
Ο λόγος για τους γνωστούς κάδους απορριμμάτων. Αυτό το απαξιωμένο αντικείμενο από  πάρα πολλούς, το οποίο όμως εξυπηρετεί έναν ιδιαίτερα σοβαρό σκοπό.
Αυτό το «εργαλείο» λοιπόν, κάποιοι,  αφού βάλουν τα σκουπίδια τους το αφήνουν ανοιχτό. Το αποτέλεσμα το γνωρίζετε. Γατιά, σκυλιά, μύγες, σκνίπες, κάνουν γιορτή, χώρια που τα οργανικά σκουπίδια «μοσχοβολούν» καλοκαιριάτικα.
Γι’ αυτό, καλοί μου άνθρωποι, όχι σκουπίδια έξω από τους κάδους και τα καπάκια τους κλειστά. Τόσο απλά πράγματα πολιτισμού αυτά.
Γ.Δ.


Μέχρι 31 Αυγούστου
Ο χρόνος τρέχει, πράγμα που σημαίνει ότι στην κλεψύδρα λιγοστεύει και παράταση εδώ δεν υπάρχει. Για τον προεκλογικό χρόνο ο λόγος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές που έχουν τους περιορισμούς τους.
Ο σοβαρότερος όλων βέβαια η 31η Αυγούστου, που είναι η ημερομηνία που πρέπει να κατατεθούν τα ονόματα των υποψηφίων συμβούλων, το όνομα του συνδυασμού και τα σχετικά που απαιτεί η εκλογική διαδικασία.
Άρα, η στόχευση τώρα, Ιούλιο και Αύγουστο, είναι μία. Να βρεθούν τα άτομα που πρέπει να έχει κάθε συνδυασμός και τα οποία, δυστυχώς είναι και πάρα πολλά σύμφωνα με το νόμο.
Γ.Δ.


Γνωρίζουν να οδηγούν
Άλλοι τρεις συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας το ασθενοφόρο.
Δεν είναι μόνο τραγικό, είναι εγκληματικό. Πότε δεν υπάρχει οδηγός του οχήματος, πότε όχημα δεν υπάρχει. Το θέμα επομένως με το ΕΚΑΒ πρέπει να λυθεί άμεσα, τώρα.
Και η λύση που επιλέχτηκε είναι η καλύτερη μέχρι την οριστική. Να συνδράμουν στο θέμα προσωπικού (οδηγοί) άτομα από την Πυροσβεστική και το Στρατό.
Άνθρωποι που οδηγούν χρόνια ειδικά οχήματα, έχουν εμπειρία και άνετα, με λίγη εκπαίδευση θα οδηγούν τα ασθενοφόρα.
Έτσι, όλα τα ασθενοφόρα θα είναι σε δράση και με την προσωρινή αυτή απλή λύση, θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δεν μας τιμάει σαν χώρα.
Γ.Δ.


Η περίοδος του …κυνηγιού υποψηφίων
Αγώνας δρόμου και μεγάλης αντοχής για τους επικεφαλής υποψήφιους να κλείσουν συνδυασμούς. Δεν είναι και απλό να βρεις πάνω από 100 υποψήφιους για να τρέξουν και να μαζέψουν ψήφους. Χρειάζεται και προσπάθεια και πειθώ και φυσικά πολιτική προσέγγιση και ενδεχομένως ίσως και συμφωνίες και ρουσφέτια! Γιατί αν μου πείτε ότι δεν ισχύει  αυτό θα σημαίνει ότι ζείτε σε άλλο κόσμο. Το ρουσφέτι ζει  και  βασιλεύει. Αν σκεφτεί κανείς ότι μόνο στο δήμο Ξάνθης που θα κατεβούν 5 συνδυασμοί χρειάζονται τουλάχιστον 500 υποψήφιους! Γι’ αυτό και καθημερινά βλέπουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να εμφανίζουν νέους υποψήφιους οι επικεφαλής. Είναι η περίοδος του κυνηγιού των υποψηφίων!
Μ.Ξ.


Ο Πολυδιάστατος εκσυγχρονισμός του Μητσοτάκη
Μπήκε με φόρα στη βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις προγραμματικές του δηλώσεις, δείχνοντας ότι έχει πάρει το μήνυμα των πολιτών που ζητούν επιτακτικά μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση. Έτσι, όρισε ως εθνικό στόχο της δεύτερης τετραετίας της κυβέρνησής του τον «Πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό». Ο όρος είναι μάλλον δυσνόητος για τους απλούς πολίτες, προδιαθέτει όμως μεταρρυθμίσεις σε όλα τα επίπεδα του κράτους.
Στις μεταρρυθμίσεις αυτές, ο Μητσοτάκης προέταξε πολλές φορές το «ενωμένοι», «ενιαίο», «συλλογικά», θέλοντας να δείξει ότι επιδιώκει συναινέσεις, με αποδέκτη κυρίως το ΠΑΣΟΚ,. Απομένει να δούμε αν το μήνυμα θα γίνει αποδεκτό από τον Νίκο Ανδρουλάκη, που στην πρώτη του εμφάνιση ως αρχηγός στη βουλή, έδειξε πως θα κινηθεί σε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή.
Πέρα από τις λίγο πολύ αναμενόμενες εξαγγελίες ελαφρύνσεων και θετικών μέτρων για τους πολίτες, με πολλά ενδιαφέροντα σημεία και αποστροφές, η έκπληξη που επιφύλαξε ο πρωθυπουργός ήταν η προαναγγελία της ίδρυσης παραρτημάτων Ευρωπαϊκών ιδιωτικών πανεπιστημίων (με βάση το άρθρο 28 του Συντάγματος). Χωρίς να υποκαθιστά τη μεγάλη συνταγματική αλλαγή του άρθρου 16, «γλιτώνει» ουσιαστικά 4-5 χρόνια για την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στη χώρα. Τέτοιες πρωτοβουλίες και καινοτομίες χρειάζονται από την αρχή στη νέα κυβέρνηση για να κερδίσει χρόνο και μάλιστα τώρα που είναι νωρίς και το πολιτικό της κεφάλαιο είναι άρτιο…


Είναι πρόβλημα
Θα’ θελα να σταθώ στο θέμα των υποψηφίων συμβούλων κυρίως για τους δημοτικούς συνδυασμούς. Κι αυτό διότι ο νομοθέτης, κακώς, όρισε και υποχρεώνει τα δημοτικά συμβούλια να έχουν έναν μεγάλο αριθμό υποψηφίων πέραν πάσης λογικής.
Το έκτρωμα αυτό το έφτιαξε και το ψήφισε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. Δηλαδή, αντί να γίνει ένα ευέλικτο ψηφοδέλτιο, υποχρεώνει τους υποψήφιους δημάρχους να βρουν δεκάδες υποψηφίους, πάνω από εκατό για κάθε συνδυασμό. Αυτό σημαίνει για τους μικρούς και μεσαίους δήμους ότι οι υποψήφιοι καλύπτουν ένα χωριό πληθυσμιακά.
Γι’ αυτό το αναφέρω ως πρόβλημα και ως μια σοβαρή δυσκολία για έναν επικεφαλής συνδυασμού. Όμως τη διαδρομή αυτή υποχρεωτικά θα την καλύψουν όλοι, εκτός εάν αλλάξει.
Γ.Δ.


Η μάχη της Περιφέρειας
Μεγάλη μάχη όμως θα γίνει στην Περιφέρειά μας κι αυτό είναι δεδομένο.
Η διαμόρφωση των υποψηφίων μέχρι στιγμής είναι η εξής: ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος έχει ενισχύσει το συνδυασμό του, ο Χριστόδουλος Τοψίδης ο οποίος επίσης ενίσχυσε το συνδυασμό του μετά τις αποχωρήσεις που είχε.
Στο μεταξύ, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τίποτε δεν κινείται ούτε γίνεται γνωστό, διότι στο προσκήνιο γίνονται άλλες διεργασίες. Εκείνο που πάντως έγινε γνωστό είναι η απόφαση Κώστα Κατσιμίγα να μην είναι εκ νέου υποψήφιοι, πολλώ μάλλον τώρα που τα πράγματα δεν είναι καθόλου ευνοϊκά για παρόμοιες περιπτώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γ.Δ.


Η μάχη της Περιφέρειας ΙΙ
Από την άλλη, μεγάλο ενδιαφέρον δείχνει για τις εκλογές στις Περιφέρειες το ΠΑΣΟΚ. Ήδη έχει ορίσει ομάδα από έμπειρα στελέχη με επικεφαλής τον Κώστα Σκανδαλίδη για να επεξεργαστούν το θέμα, ασχοληθούν με υποψηφιότητες και την κάθε περιφέρεια χωριστά.
Τώρα ως προς τη δική μας περιφέρεια, υπάρχει μία εξέλιξη. Συζητήθηκε το όνομα της πρώην βουλευτού Δράμας Χαράς Κεφαλίδου, χωρίς όμως το θέμα να έχει κλείσει, ενώ υπάρχει ως σοβαρή πιθανότητα και το όνομα του Πάνου Δαβιτίδη, Μηχανικού από την πόλη μας.
Προφανώς το ΚΚΕ θα κατεβάσει δικό του συνδυασμό, όπως φυσικά και η Ανταρσία το ίδιο, ενώ μέχρι στιγμής είναι άγνωστο εάν υπάρξει περιφερειακή υποψηφιότητα από κάποιο άλλο μικρότερο κόμμα.
Γ.Δ.


Είναι  φιλόζωοι  αλλά όχι  φιλάνθρωποι
Είναι γεγονός ότι σαν λαός την υπερβολή την έχουμε στο DNA μας. Από το ένα άκρο στο  άλλο. Παρατηρούμε την υστερία που έχει πιάσει  κάποιους πολύ φιλόζωους που βγαίνουν και ρίχνουν στο πυρ το εξώτερο ανθρώπους που έχουν ζώα και μ’ αυτά βγάζουν μεροκάματο. Κάτι που γίνεται  από κτήσεως κόσμου δηλαδή. Μακριά από μας οτιδήποτε έχει  σχέση με κακοποίηση που φυσικά είναι κατακριτέα.  Από χωριά είμαστε οι περισσότεροι  και  γνωρίζουμε τη στενή σχέση αγάπης  που είχαν οι  άνθρωποι με τα ζώα τους. Ήταν  μέλη της  οικογένειας αλλά δούλευαν όπως και οι άνθρωποι. Το άλογο κάνει μεταφορές μέσα στο λιοπύρι αλλά και πολλοί άνθρωποι οικοδόμοι δουλεύουν μέσα στο λιοπύρι. Ή να ξεχάσουμε τους  αγρότες πριν λίγα χρόνια αλλά και τώρα κάποιοι που κάνουν αγροτικές δουλειές μέσα στο λιοπύρι. Γι’ αυτούς τους  ανθρώπους  δεν άκουσα να κόπτονται. Προφανώς η φιλοζωία δεν συμβαδίζει με την φιλανθρωπία!
Μ.Ξ.


Αυτοί είμαστε


Ναι, αυτοί είμαστε, δεν εξαιρώ τον εαυτό μου για να μην παρεξηγούμαστε.
Λοιπόν, ιδού η εικόνα όπως δείχνει και η φωτογραφία με τα τρία ισοπεδωμένα πλαστικά κολονάκια σε μια γωνία της πλατείας Μπαλτατζή.
Τα κολονάκια τοποθέτησε ο δήμος για να μπορούν να στρίβουν τα αυτοκίνητα, διότι εμποδιζόταν από παράνομα παρκαρισμένα Ι.Χ.
Πριν λίγο καιρό λοιπόν, φορτηγάκι με πατάτες, κατέστρεψε το ένα.
Λίγο μετά το δεύτερο και πριν λίγο και το τρίτο. Πατημένα από αυτοκίνητα, σκόπιμα.
Λοιπόν, ας το χωνέψουμε. Αυτοί οι απολίτιστοι είμαστε. Έστω κάποιοι. Που κυκλοφορούν εκεί έξω και κάνουν ό,τι θέλουν.
Συνήθως καταστρέφοντας.
Γ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μουσικές γωνιές στο σκηνικό του 9ου Φεστιβάλ « Ξάνθη-Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων»

Ακούσματα από κάθε γωνιά «τραβούν το βλέμμα» ντόπιων και επισκεπτών Σήμερα στις 19:00 επί …