Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

0

Η μάχη της Περιφέρειας
Στα της Περιφέρειάς μας τώρα, όπου όλα βρίσκονται σε επίπεδο «ζυμώσεων».
Έτσι, μέχρι στιγμής σίγουρες είναι οι υποψηφιότητες του Χρήστου Μέτιου, του οποίου τη στήριξη ανακοίνωσε ήδη η Ν.Δ., και του Χριστόδουλου Τοψίδη, που είναι επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και του Σιδέρη Μιχαηλίδη, τον οποίο στηρίζει το ΚΚΕ.
Από την άλλη ο κ.Κατσιμίγας δήλωσε προχθές ότι δεν επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ τα πράγματα είναι σε φάση «βρασμού». Συζητούν για να οριστικοποιήσουν το σχήμα και να επιλέξουν τον επικεφαλής αλλά και τους υποψήφιους που θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιο. «Ζυμώσεις» με τον χρόνο να πιέζει αρκετά, διότι ως γνωστόν ο συνδυασμός θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τέλος Αυγούστου.
Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2019, στον α΄γύρο, ο κ.Μέτιος έλαβε 34,39% και ο κ.Τοψίδης 30,66%. Στον β΄γύρο η παράταξη Μέτιου τερμάτισε πρώτη με 50,77% και η παράταξη Τοψίδη με 49,23%. Η διαφορά μεταξύ των δύο υποψηφίων ήταν 3.696 ψήφοι.
Γ.Δ.


Τροχαία και πνιγμοί
Δεν είναι ευχάριστο να σχολιάζεις δυσάρεστα πράγματα όμως η πραγματικότητα σε υποχρεώνει.
Έτσι, επισημαίνουμε την υποχρέωση πλέον όλων όσων οδηγούν αυτοκίνητο να είναι δύο φορές προσεκτικοί. Κι αυτό διότι κάθε χρόνο εκατοντάδες συμπολίτες, συμπατριώτες, πανελλαδικά, χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά και υποφέρουν τα υπόλοιπα χρόνια.
Απαιτείται πλέον μεγάλη προσοχή, τώρα το καλοκαίρι που τα πράγματα είναι πιο χαλαρά και οι μετακινήσεις περισσότερες, όπως και το αλκοόλ.
Θέλει προσοχή η οδήγηση πλέον και τήρηση των κανόνων.
Το ίδιο ισχύει και για το μπάνιο στη θάλασσα. Εξυπνάδες, μαγκιές και μη τήρηση των κανόνων στη θάλασσα, δεν έχει. Το λάθος πληρώνεται με βαρύ αντίτιμο, την ίδια τη ζωή.
-Προσοχή και μόνον προσοχή.
Γ.Δ.


Υπάρχει απάντηση
Τελικά η υπόθεση των τεμενών στη Θράκη και ειδικότερα στην πόλη μας που μας ενδιαφέρει, είναι πιο απλή και με καθεστώς εφαρμογής πολλών χρόνων.
Μετά τα χθεσινά σχόλια, σας είχα γράψει ότι θα επανέλθω. Έτσι, για να υπάρχει απόλυτη ακρίβεια για το τι ακριβώς ισχύει για το θέμα αυτό, συνομίλησα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Διαχείρισης της Βακουφικής Περιουσίας κ.Χαλήλ Καράνταη, τον πλέον κατάλληλο.
Ο κ.Καράνταη λοιπόν με ενημέρωσε πως όλα τα Τεμένη στα όρια του δήμου Ξάνθης ανήκουν στην διοικητική ευθύνη της Βακουφικής Διαχειριστικής Επιτροπής Ξάνθης, ενώ τα Τεμένη στους διάφορους περιφερειακούς δήμους ανήκουν στην διοικητική δικαιοδοσία της Μουφτείας Ξάνθης με Τοποτηρητή Μουφτή τον κ.Νεζντέν Χεμσερί.
Γ.Δ.


Πάει «Μπροστά»
Κάθε μέρα και έναν υποψήφιο ανακοινώνει στα μέσα κοινωνικής  δικτύωσης ο Σάββας Μελισσόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης επικεφαλής της παράταξης «Μπροστά». Τόσο που  αναρωτιόμαστε πόσους υποψήφιους θα έχει ο συνδυασμός του; Σίγουρα πάνω από  100 αλλά πόσους  πια; Βέβαια αυτό δείχνει ότι  δεν δυσκολεύεται να βρει υποψήφιους πράγμα που σημαίνει ότι έχει  δυναμική. Και ας μη το υποτιμάμε δεν είναι εύκολο να πείσεις κάποιον να αφήσει  τις δουλειές του και να τρέχει να μαζεύει ψήφους!
Μ.Ξ.


Βαρύτερα πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιάς
Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των διοικητικών προστίμων για τους υπαίτιους πρόκλησης πυρκαγιών προανήγγειλε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας στην πρώτη του συνέντευξη. Σημείωσε δε ότι από 1/1/23 είχαμε 90 συλλήψεις για υπαίτιους προκλήσεων πυρκαγιών, 86 εκ των οποίων ήταν από αμέλεια. «Όμως κάποιοι βάζουν φωτιές καθ’ έξιν, παίρνει εγκληματικές διαστάσεις η αμέλεια στην πρόκληση πυρκαγιών και οι πολίτες πρέπει να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί. Δεν μπορεί να είναι ίδιο το πρόστιμο σε κάποιον που έκανε άπαξ το λάθος και σε κάποιον που βάζει φωτιά καθ’ έξιν. Δεν θα είναι 200 και 300 ευρώ, αυτό πρέπει να αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα την κακοποίηση των ζώων συντροφιάς, και την αποτελεσματικότητα που είχε η αυστηροποίηση των προστίμων, καθώς μειώθηκαν εντυπωσιακά οι περιπτώσεις, τονίζοντας ότι τα διοικητικά πρόστιμα για πρόκληση πυρκαγιάς θα είναι αντίστοιχα με αυτά της κακοποίησης ζώων.
-Διότι δεν μπορεί να μπαίνει πρόστιμο 30.000 σε κάποιον που κλώτσησε ένα γατάκι και κάποιος άλλος που τάχα από αμέλεια καίει ένα ολόκληρο δάσος και μαζί του χιλιάδες ζώα που κατοικούν σ’ αυτό, να πληρώνει 300 ευρώ πρόστιμο! Για να μη μιλήσουμε για τις περιπτώσεις που χάνονται περιουσίες ή ακόμα χειρότερα όταν χάνονται άνθρωποι. Ποια ποινή θα άξιζε τότε σε αυτούς τους εγκληματίες;


Δεν θα γίνει  τίποτε με την φοροδιαφυγή
Τα νέα από κυβερνητικής πλευράς δεν είναι καθόλου αισιόδοξα για την φοροδιαφυγή.
Λόγια πολλά, για άλλη μια φορά, υποσχέσεις και στο μήνα επάνω άρχισαν οι δικαιολογίες, οι αναβολές και η ατολμία να εφαρμοστεί όλο το σύστημα για να μειωθεί η φοροδιαφυγή.
Διαβάστε για να καταλάβετε τι παίζεται στις πλάτες μας.
Πρώτα εμφανίστηκαν δήθεν τεχνικά προβλήματα στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές, χρειάζεται χρόνος, και άλλα τέτοια αστεία που δεν στέκουν με τίποτε.
Από την άλλη είναι το λόμπυ των ταμειακών μηχανών κι έτσι, 14 χρόνια τώρα, δεν έγινε ούτε βήμα. Κι ούτε θα γίνει βέβαια σε άλλα τόσα.
-Ντροπή και ξεφτίλα…
Γ.Δ.


Ελληνική διάκριση
Στην Ελλαδάρα μας εκείνο που αποφασίζουν και υλοποιούν σύντομα οι κυβερνήσεις, είναι ένα πράγμα: Οι προσλήψεις!…
Σ’ αυτό το θέμα δεν υπάρχουν δυσκολίες, καθυστερήσεις και αντιρρήσεις.
Το έχουνε μάθει το ποίημα όλες και το αμολάνε το παραμύθι πως χρειάζεται προσωπικό και δώστου νέες προσλήψεις, που φυσικά αυξάνουν το κόστος λειτουργίας. Παράδειγμα; Έχουμε γεμίσει συνοριοφύλακες στον Έβρο και από την άλλη κάνουν πάρτυ οι λαθραίοι που μπαινοβγαίνουν όποτε θέλουν.
Υπάρχει σε κάποια υπηρεσία θέμα μη σωστής λειτουργίας;  Λείπει προσωπικό, η θεραπεία και βουρ στις νέες προσλήψεις.
Και μια σύγκριση. Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Σουηδίας απασχολούνται 600 άτομα. Στη χώρα  μας μερικές χιλιάδες. Το ακριβές δε νούμερο άγνωστο, διότι το υπουργείο στεγάζεται σε διάφορα κτίρια.. εδώ κι εκεί.
Γ.Δ.


Ο νέος φίλος;
Ακούω και διαβάζω ορισμένες αναλύσεις «για τη νέα εποχή που ανατέλλει στις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας». Κατ’ αρχάς να πω ότι γρήγορα συμπεράσματα από μία συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν δεν αρκεί για να βγουν. Είναι νωρίς ακόμη.
Ναι, όντως το κλίμα της συνάντησης προχθές ήταν αρκετά καλό, οι δύο επικεφαλής είναι νεοεκλεγέντες και καλοκαιριάτικα δεν συμφέρει στον τουρισμό και των δύο να υπάρχουν «συγκρούσεις» στο Αιγαίο.
Κάποιοι μιλούν ότι ο Ερντογάν δείχνει να έχει αλλάξει προσεγγίζοντας την Ευρώπη περισσότερο. Θα έλεγα το συνηθίζει. Με ευρωπαϊκό προφίλ στην Ευρώπη, με διαφορετικό στις Αραβικές χώρες, αυτά είναι γνωστά.
Ευχή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών είναι να παγιωθεί αυτό το πνεύμα ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ των γειτόνων διότι τα οφέλη θα είναι αμοιβαία αλλά και σημαντικά.
Γ.Δ.


Τάδε έφη Φλωρίδης
Ιδού τι προτίθεται ο νέος υπουργός να φέρει σε εφαρμογή για ν’ αποσυμφορήσει τα δικαστήρια της χώρας. Είπε λοιπόν: «Η πρόσβαση στη Δικαιοσύνη, που είναι και θα παραμείνει ανεμπόδιστη, δεν μπορεί να γίνεται καταχρηστικά με σωρεία αβάσιμων μηνύσεων, αναφορών και αγωγών. Μηνύσεις και αναφορές που τίθενται κατά νόμο στο αρχείο θα ακολουθούνται υποχρεωτικά από την καταβολή σημαντικών δικαστικών εξόδων. Το ίδιο και για τις δίκες όπου ο ηττηθείς πρέπει να καταβάλει τα πραγματικά έξοδα του νικήσαντος διαδίκου»!
Έτσι, θα κοπεί ο βήχας στον κάθε δικομανή που μ’ ένα ευτελές ποσό υποβάλει μια αγωγή και τρέχα εσύ ν’ αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας μέχρι να δικαιωθείς.
Και κάτι ακόμη που επιτέλους οι δικαστές εν Ελλάδι θα πρέπει να λάβουν υπόψιν τους. Ποιο;
Ότι είναι υποχρέωση του μηνυτή να καταθέτει ισχυρά και ακλόνητα στοιχεία που να δικαιολογούν την άσκηση δίωξης, κι όχι με μια απλή μήνυση χωρίς ουσιαστικά στοιχεία να σέρνονται άνθρωποι στα δικαστήρια.
-Καλή αρχή κάνει πάντως ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.
Γ.Δ.


Δυναμική αντιπολίτευση
Τα επινίκια τελείωσαν, λένε στο ΠΑΣΟΚ, τώρα δουλειά και μόνον δουλειά. Παράλληλα τονίζουν ότι με την παρουσία τους στη βουλή θα ασκήσουν δυναμική αντιπολίτευση. Μάλιστα δήλωσε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης πως δεν θα υπάρξει καμία περίοδος χάριτος και κανενός είδους «λευκής επιταγής» στην κυβέρνηση.
Γι’ αυτό τον λόγο συνεδρίασε η Επιτροπή για τις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους για να δοθούν ξεκάθαρες κατευθύνσεις.
Στην Επιτροπή, πέραν του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου και του Κώστα Σκανδαλίδη, που όλα δείχνουν πως αναλαμβάνει τον συντονισμό, θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων, οι τρεις που ηγήθηκαν της επιτροπής των εθνικών ψηφοδελτίων (Νίκος Σαλαγιάννης, Βαγγέλης Αργύρης, Μανώλης Όθωνας), καθώς επίσης και στελέχη με αυτοδιοικητική εμπειρία, όπως ο Γιώργος Πετρίδης, ο Σίμος Δανιηλίδης (δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών), ο Ξενοφών Μανιατογιάννης (πρώην δήμαρχος Βριλησσίων), η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, αλλά και οι νυν βουλευτές Ευαγγελία Λιακούλη, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χριστίνα Σταρακά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…