Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Βγαίνει  από το συρτάρι» το έργο ύδρευσης από τις Πηγές Παραδείσου όλης της πόλης

«Βγαίνει  από το συρτάρι» το έργο ύδρευσης από τις Πηγές Παραδείσου όλης της πόλης

0

Έργο προτεραιότητας στην προεκλογική ατζέντα που Μ. Τσέπελη για την επόμενη θητεία – Δέσμευση Μητσοτάκη για την εξασφάλιση της χρηματοδότησής του

 

 Υπάρχει μελέτη που κόστισε 370.000 ευρώ – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη του  2012 για το έργο από τις τότε τοπικές αρχές

 

Ένα μεγάλης σπουδαιότητας έργο υποδομών για το δήμο Ξάνθης,  του οποίου την αναγκαιότητα υλοποίησης αναγνώρισαν  όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές και μάλιστα επί δημαρχίας Μιχάλη Στυλιανίδη φτάσανε έως την …πηγή αλλά δεν ξεδίψασαν, είναι το έργο ύδρευσης όλης της Ξάνθης  με νερό από  τις Πηγές Παραδείσου. Το έργο αυτό  που το προσπάθησε ως πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ το 2012 ο νυν δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης το επικαιροποιεί και  το επαναφέρει στην προεκλογική του ατζέντα ως έργο προτεραιότητας αν εκλεγεί. Αυτή την φορά όμως το έργο έχει  την σφραγίδα της πρωθυπουργικής  δέσμευσης και εξαγγελίας ότι θα εξασφαλιστεί  η χρηματοδότησή του.

Δεν ξεχάστηκε στα συρτάρια το  έργο ύδρευσης από τις Πηγές του Παραδείσου

Ειδικότερα ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που έθεσε το «Ε» υπενθύμισε ότι ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης μετά από σχετικό αίτημα της δημοτικής αρχής δεσμεύτηκε για την εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου μέσω του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος και ότι ήταν ένα από τα πιο σημαντικά έργα που εξήγγειλε για  την Ξάνθη: «Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για το οποίο έχουμε έτοιμη μελέτη και απλά χρειάζεται μια επικαιροποίηση. Έχουμε την διαβεβαίωση του πρωθυπουργού ότι θα εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του. Υλοποιούμε ως ΔΕΥΑΞ ήδη  έργα 26 εκ. ευρώ και στην δεύτερη θητεία της δημοτικής αρχής  θα είναι έργο πρώτης προτεραιότητας αυτό. Η ύδρευση όλη της της πόλης με δίκτυο από τις Πηγές Παραδείσου. Ένα έργο που υπολογίζεται στα 20 εκ. ευρώ».

Υπάρχει μελέτη που κόστισε 370.000 ευρώ – Τι ειπώθηκε στη σύσκεψη του  2012 για το έργο

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο αυτό συζητιέται πάνω από 15 χρόνια. Να σημειώσουμε ότι  2/3 του αστικού συνοικισμού στο βόρειο τμήμα της πόλης υδρεύονται με νερό από τις Πηγές Παραδείσου μέσω της δεξαμενής της ΔΕΥΑΞ,  ενώ το 1/3 του τμήματος κάτω από την οδό Μ. Καραολή, από τις γεωτρήσεις του βρίσκονται στα όρια του Δροσερού. Παλιότερα μάλιστα πριν γίνουν έργα στις γεωτρήσεις από την ΔΕΥΑΞ κατά καιρούς προέκυπταν διάφορα προβλήματα στην ποιότητα του νερού ιδιαίτερα μετά από έντονες βροχοπτώσεις.  Στις 11 Δεκεμβρίου 2012 σύμφωνα με ρεπορτάζ από το  αρχείο του «Ε» είχε πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις τότε τοπικές αρχές. Ήτοι: του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας κ. Άρη Γιαννακίδη, αντιπεριφερειάχη Ξάνθης κ. Φώτη Καραλίδη, δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΞ κ. Μανώλη Τσέπελη καθώς και τα μέλη της Διαχειριστικής Αρχής Παρακολούθησης του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας. Στη σύσκεψη Ο τότε δήμαρχος κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι υπάρχει ήδη έτοιμη μελέτη που κόστισε στη ΔΕΥΑΞ 370.000 ευρώ και ότι αυτό που απομένει είναι να βρεθεί πηγή χρηματοδότησης. Να σημειώσουμε ότι όλοι γνώριζαν ότι …είναι πολλά τα λεφτά του έργου, καθώς ο προϋπολογισμός του φτάνει στα 35 εκ. ευρώ κι αυτός είναι ο λόγος που δεν προχώρησε καθώς η ολοκλήρωση της μελέτης πριν δύο χρόνια συνέπεσε με την αρχή της οικονομικής κρίσης!

Ο κ. Τσέπελης σ’ εκείνη τη σύσκεψη υπογράμμισε ότι πρόκειται για να μεγαλόπνοο έργο το οποίο θα επιλύσει τα προβλήματα ύδρευσης της Ξάνθης αλλά και της πεδινής ζώνης καθώς το έργο θα είναι διαδημοτικό και σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Αβδήρων θα υδρευτεί και ο δήμος Αβδήρων. Ως προς το τεχνικό μέρος η μελέτη περιλαμβάνει δημιουργία νέου δικτύου (σ.σ. ένα μέρος της πόλης ήδη υδρεύεται από τις Πηγές Παραδείσου) και διάνοιξη 5 γεωτρήσεων στην Γαλάνη ενώ θα καταργηθούν και οι γεωτρήσεις του Δροσερού στις οποίες κατά καιρούς δημιουργούνται προβλήματα που έχουν επιπτώσεις στην ποιότητα του νερού.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση και από το ΚΙΕΦ για την αποφυλάκιση Μιχαλολιάκου

Κάνει λόγο και για συγκάλυψη στην υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών   Ανακοίνωση εξ…