Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023

0

Ένα θέμα πολιτικού πολιτισμού
Τηλεφώνησε φίλος το πρωί για να ρωτήσει πως είναι οι προσωπικές σχέσεις μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων στο δήμο Ξάνθης.  «Δεν τους έχω δει μαζί για να βγάλω το συμπέρασμά μου γι’ αυτό ρωτώ μήπως γνωρίζεις εσύ» μου είπε.
Παρότι ακόμη δεν τους έχω δει όλους μαζί, απάντησα θετικά για λογαριασμό όλων. Δεν το κρύβω σκέφτηκα πως θα μπορούσε ποτέ οι υποψηφιότητές τους για το αξίωμα στο δήμο, θα λειτουργούσαν μεταξύ τους αρνητικά. Θα δώσουν έναν αγώνα για τη νίκη κι όποιος κερδίσει συνεχίζει.
Άρα άνθρωποι ενήλικοι, με δημοκρατικές αρχές όλοι τους δε νομίζω ότι να είναι απέναντι ο ένας του άλλου σε κοινωνικό επίπεδο.
Εξάλλου κάτι αρνητικό δεν υπήρξε ποτέ κατά το παρελθόν, γιατί να έχουμε τώρα;
Άλλωστε οφείλουν να δώσουν το παράδειγμα στους δημότες πως μια εκλογική αναμέτρηση είναι, όχι αγώνας ζωής ή θανάτου.
Γ.Δ.


Κρίσιμη μάχη στον δήμο Ξάνθης.
Φίλος παλιός αυτοδιοικητικός μου έλεγε τη γνώμη του για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές κυρίως στον δήμο Ξάνθης. Προέβλεψε τον κίνδυνο μιας ακραίας πόλωσης που γι’ αυτόν είναι ορατός. Στο βωμό της αντιπαράθεσης μεταξύ των διεκδικητών θα χρησιμοποιηθούν όλα τα όπλα.
Του απάντησα ότι αυτό το μοντέλο πως είναι ξεπερασμένο και μας γυρίζει δεκαετίες πίσω.
Ανταπάντησε πως η παρούσα εκλογική αναμέτρηση θα είναι καθοριστική για 3 από τους 4 υποψήφιους οι οποίοι εάν χάσουν θ’ αποχωρήσουν οριστικά από το χώρο της αυτοδιοίκησης.
Τέλος, έκλεισα τη συζήτηση τονίζοντας ότι η διαφορά μεταξύ των τεσσάρων διεκδικητών θα κριθεί στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των υποψηφίων και οι τρόποι προβολής που θα χρησιμοποιηθούν στο να υποστηριχτούν οι θέσεις του προγράμματός τους.
Γ.Δ.


Ευχές στον Μητροπολίτη μας
Εγκάρδιες ευχές απευθύνει η διεύθυνση, οι συνεργάτες και οι δημοσιογράφοι της Εφημερίδας μας προς τον εορτάζοντα σήμερα Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κυρίου Παντελεήμονα.
Ευχές για υγεία, μακροημέρευση στη διακονία των Χριστιανών της τοπικής εκκλησίας με την ίδια πατρική αγάπη και φροντίδα.
«Ε»


Έχουν φωτιά στα…μπατζάκια τους!
Στα δικά μας…θερινή ραστώνη από τις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα που δεν λέει να μας αφήσει. Όσοι δεν μπορούν να φύγουν από την τσιμεντούπολή μας να πάνε για κανένα μπανάκι περνούν δύσκολα, ιδιαίτερα αν δεν διαθέτουν κλιματιστικά. Μόνο τους υποψήφιους  δεν φαίνεται  να ενοχλεί ο καύσωνας και γενικά είναι πολύ κινητικοί. Κι εαυτό έχει  την εξήγησή του βέβαια…Τι να τους κάνει ο καύσωνας όταν οι ίδιοι έχουν φωτιά στα …μπατζάκια τους για να μαζεύουν ψήφους!
Μ.Ξ.


Αλλαγή του νόμου
Την Κυριακή συμπληρώθηκαν 5 χρόνια από την τραγωδία στο Μάτι. Η δίκη είναι σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά ο φυσικός αυτουργός που εκείνο το απόγευμα με τους ισχυρούς ανέμους έβαλε να κάψει κλαδιά, δεν έχει πατήσει στην αίθουσα του δικαστηρίου. Εκατόν τέσσερις άνθρωποι χάθηκαν εξαιτίας της δικής του αμέλειας, αλλά κατηγορείται απλώς για πλημμέλημα, που σημαίνει ότι ακόμη και αν καταδικαστεί δεν θα τιμωρηθεί ούτε με μία ημέρα στη φυλακή. Δύο φορές ο αρμόδιος ανακριτής προσπάθησε να χαρακτηρίσει τα εγκλήματα που έγιναν στο Μάτι κακουργήματα, αλλά και τις δύο φορές το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο είχε άλλη άποψη, επικαλούμενο τον νόμο. Και πότε θα αλλάξει επιτέλους αυτός ο νόμος;
Περίπου το 80% των πυρκαγιών στην Ελλάδα προκαλείται από βαριά… αμέλεια και οι υπόλοιπες είναι δουλειά εμπρηστών ή τυχαία γεγονότα. Είναι βέβαιο πως όλοι αυτοί αν γνώριζαν ότι μπορεί να πάνε φυλακή και να πληρώσουν ακριβά θα ήταν πιο προσεκτικοί. Όσο βλέπουν την ατιμωρησία να κυριαρχεί τόσο θα πυρπολούν δάση, περιουσίες και ανθρώπινες ζωές από… αμέλεια. Είναι αδιανόητο ότι όλες οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να επιτρέπουν το φαινόμενο της ατιμωρησίας. Αν πραγματικά η κυβέρνηση θέλει να περιορίσει τις καταστροφικές πυρκαγιές, ας ξεκινήσει από το πιο απλό, μηδενικού κόστους και βέβαιης αποτελεσματικότητας: να αλλάξει τον νόμο για τους εμπρησμούς εξ αμελείας.
-Την ημέρα που ο πρώτος εμπρηστής θα μπει ισόβια στη φυλακή, τότε θα γίνει το πρώτο μεγάλο βήμα για τον περιορισμό των πυρκαγιών…
Μ.Κ.


H Demy κι ο Βρεττός στα Δημοκρίτεια
Πολύς κόσμος και φέτος στον οικισμό των Αβδήρων για την γιορτή της Πολιούχου Αγίας Παρασκευής που εντάσσεται στο  πλαίσιο των Δημοκριτείων. Ενός θεσμού που έκλεισε φέτος τα 40 του χρόνια από τότε που πρωτοξεκίνησε από την  κοινότητα Αβδήρων με κοινοτάρχη τον  Δημήτρη Βουρβουκέλη. Από το τότε που έγινε Καλλικρατικός ο δήμος Αβδήρων οι εκδηλώσεις των Δημοκριτείων ξέφυγαν από τα στενά περιθώρια των Αβδήρων και πλέον διαχέονται σ’ όλους τους οικισμούς. Φέτος το πρόγραμμα είναι  ιδιαίτερα εμπλουτισμένο και περιλαμβάνει εκδηλώσεις για όλα τα γούστα. Αυτός  είναι  ένας λόγος που η συμμετοχή του  κόσμου έχει  ξεπεράσει  κάθε προηγούμενο. Η Demy ενθουσίασε κυρίως το νεανικό κοινό. Όμως το παρών στην συναυλία έδωσε και ο γαμπρός των Αβδήρων ο Ηλίας Βρεττός που τραγούδησε κάποιες επιτυχίες του και απογείωσε το κέφι. Ο Ηλίας Βρεττός είναι ιδιαίτερα αγαπητός στους κατοίκους των Αβδήρων και ο ίδιος όποτε επισκέπτεται  τα Άβδηρα  συμμετέχει ιδιαιτέρως στα θρησκευτικά τελετουργικά, όπως το κουρμπάνι.
Μ.Ξ.


Παρέλαση υποψηφίων
Εκτός από το πολιτιστικό ενδιαφέρον τα Δημοκρίτεια είχαν και πολιτικό ενδιαφέρον. Αυτοδιοικητικές εκλογές γαρ και λαμπρή ευκαιρία για …παρέλαση υποψηφίων, χειραψίες, κονέ. Όλοι ήταν εκεί και όχι μόνο οι υποψήφιοι  για το δήμο Αβδήρων αλλά και για την περιφέρεια. Στην πρώτη γραμμή των επισήμων φυσικά ο δήμαρχος  Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθη Κώστας Κουρτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Μιχάλης Αμοιρίδης, η δημοτική σύμβουλος και προσεχώς υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Ψωμά. Επίσης οι  υποψήφιοι για τον δήμο Αβδήρων
Δημήτρης Δόντζος και ο Σάκης Κριτσίνης. Τέτοιες εκδηλώσεις  προσφέρονται  για προσεγγίσεις υποψηφίων γιατί  υπάρχει  μια θετική  διάθεση.
Μ.Ξ.


Μην τα ρίχνουμε όλα στην κλιματική αλλαγή για τις πυρκαγιές
Την βρήκαμε τώρα την αιτία και της τα φορτώνουμε όλα για τις πυρκαγιές.
Όμως δεν είναι μόνον αυτή η αιτία και μας το λέει ο κύριος Κώστας Λαγουβάρδος, διευθυντής Ερευνών, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Προφανώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει, σίγουρα επενεργεί αρνητικά, όμως υπάρχουν κι άλλες αιτίες κι αφορμές που έχουν να κάνουν με τις ανθρώπινες δραστηριότητες, παρεμβάσεις που επιβαρύνουν τα δάση και εν γένει το περιβάλλον.
Άρα, μας λέει ο κ.Λαγουβάρδος πως είναι ανόητο να τις φορτώνουμε όλες τις αιτίες στις φυσικές καταστροφές στην κλιματική αλλαγή, κι έτσι να καλύπτουμε τις κυβερνητικές, περιφερειακές και δημοτικές ευθύνες και βέβαια ημών των πολιτών συμπεριλαμβανομένων.
-Η επιστημονική αλήθεια είναι αυτή. Τα υπόλοιπα λόγια για να κρυφτούν οι ευθύνες.
Γ.Δ.


Θ’ απαιτηθεί χρόνος
Δεν είναι μυστικό, όλοι το γνωρίζουν και κατά καιρούς το συζήτησαν ή το συζητούν ακόμη στα χωριά μας. Ποιο το θέμα; Η μειωμένη εμπιστοσύνη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, κυρίως οι αγρότες, ότι διακατέχονται από μειωμένη εμπιστοσύνη και μια καχυποψία στο να προχωρήσουν στην ίδρυση συνεταιρισμών.
Θ’ απαιτηθεί χρόνος πολύς για να κερδηθεί εκ νέου η απωλεσθείσα εμπιστοσύνη.
Όλοι οι αγρότες θυμούνται έντονα τα λάθη τόσο της Νέας Δημοκρατίας όπως και του ΠΑΣΟΚ στον αγροτοσυνεταιριστικό τομέα. Λάθη απίστευτα, ανόητα, πέραν πάσης λογικής επιχειρηματικής δραστηριότητας και από τα δύο κόμματα. Θα έλεγα χωρίς υπερβολή, ότι τα λάθη εκείνα υπονόμευσαν το μέλλον των υπαρχόντων τότε επιχειρήσεων.
Κομματικοί διορισμοί προέδρων που καμία σχέση δεν είχαν με διοίκηση επιχειρήσεων όπως οι Παππάς, Ράπτης, Τριανταφυλλίδης, Κούτσας, Σεϊτανίδης και άλλοι που δεν έχουν τελειωμό.
Όλοι, και όσοι τους στήριζαν, έβαλαν την ταφόπλακα στο μέγιστο έργο του Αλέξανδρου Μπαλτατζή. Κακοδιοίκηση, πλεονάζον προσωπικό, αυθαιρεσίες του προσωπικού, κλοπές υλικού, παρακμή που ερχόταν αλλά δεν έβλεπαν οι κομματικά βολεμένοι διότι δεν νοιάζονταν για το μέλλον.
Αυτά και άλλα πολλά, έγιναν η αιτία να χαθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών. Έτσι επήλθε και το τέλος. Οριστικό.
Γ.Δ.


Μια ξεχωριστή κυρία
Στο χθεσινό της φύλλο η Εφημερίδα μας φιλοξένησε μια κυρία, τη Γεύση Τουλουμίδου.
Μια ξεχωριστή γυναίκα, σύζυγος, μητέρα, επιχειρηματίας, πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου, με συμμετοχή σε δράσεις εντός κι εκτός Ξάνθης και του χωριού της, τα Κομνηνά.
Η κυρία Τουλουμίδου Γεύση, που την γνωρίζουν οι περισσότεροι στο νομό μας, ήρθε στα γραφεία μας, συζήτησε, μίλησε για την ίδια, την οικογένειά της, την επιχείρησή της, όμως στάθηκε περισσότερο στον τόπο της, τον μικρό και μέγα, τα Κομνηνά, και στη συνέχεια για το σύνολο του δήμου.
Ζωντανή, εκρηκτική, αληθινή Ποντία με τη βούλα, δημιουργική και ντόμπρα στο λόγο της. Πρόκειται για μια ξεχωριστή κυρία που ζει δρώντας, προσφέροντας, αγαπώντας τους ανθρώπους των Νεστοχωρίων αλλά και της Ξάνθης, δίνεται 100% σε ότι αγαπά και αξίζει.
Και τα Κομνηνά και η Ξάνθη αξίζουν τέτοιες κυρίες.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…