Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 31 Ιουλίου 2023

0

Κανείς δεν παραιτείται
Σπανίζει στην ελληνική πολιτική σκηνή όπως στην Στρατιωτική, Δικαστική, η ευαισθησία ανάληψης της ευθύνης από κάποιον επικεφαλής.
Εδώ κόντεψε να καούν αεροπλάνα F-16 στην Αγχίαλο, πήραν φωτιά τα πυρομαχικά, το ηθικό και υλικό κόστος είναι τεράστιο κι ακόμη κανείς διοικητής δεν μάθαμε ότι παραιτήθηκε. Δηλαδή, δεν έχει ευθύνες για την έλλειψη συστήματος πυρόσβεσης στο στρατόπεδο όταν στεγάζονται σ’ αυτό πανάκριβα αεροπλάνα;
Πραγματικά ακατανόητα πράγματα που δημιουργούν δικαιολογημένες απορίες για την ελάχιστη μέριμνα αντιμετώπισης παρόμοιων έκτακτων περιπτώσεων.
Το πλήγμα για το κύρος του Στρατού συνολικά βαρύ, η αλήθεια να λέγεται και ειδικότερα για την Αεροπορία.
Γ.Δ.


Πικρές αλήθειες
«Αυτό το φιάσκο στην αεροπορική βάση της Αγχιάλου με τρόμαξε. Όλοι αυτοί οι γαλονάδες, εν ενεργεία και απόστρατοι, που παρελαύνουν από τα κανάλια προαναγγέλλοντας την συντριβή του προαιώνιου εχθρού λόγω της πειθαρχημένης οργάνωσης του στρατού, του άψογου επιχειρησιακού σχεδιασμού και της υπεροπλίας σε αεροπλάνα και βαπόρια, δεν είναι ικανοί ούτε μια απλή πυρασφάλεια να εξασφαλίσουν για τον πανάκριβο αεροπορικό εξοπλισμό και τα ακριβοπληρωμένα βλήματα. Μου θύμισε την επιστράτευση της Χούντας, όταν ανοίγαμε τα κιβώτια και βρίσκαμε αντί για όπλα, πέτρες. Αναρωτιέμαι αν θα πέσουν κάποια δαφνοφέροντα κεφάλια ή όλα θα πάνε στον βρόντο στο όνομα της τιμής του στρατεύματος».
Γιάννης Λασκαράκης


Αν έχεις τύχη
Στις Σέρρες, διαβάζω το «χρυσό» δελτίο του Τζόκερ της 25ης Ιουλίου.
Ο Σερραίος παίκτης κέρδισε 3.484.785 ευρώ!
Για την ιστορία, οι τυχεροί αριθμοί που ανέδειξε η κληρωτίδα ήταν οι εξής: 9, 11, 29, 35, 36 και τζόκερ ο αριθμός 5.
Βέβαια, τώρα, αυτό που μένει είναι να ευχηθεί κανείς τα χρήματα να πάνε «σε καλή μεριά». Κι αυτό διότι έχουμε ουκ ολίγες περιπτώσεις τυχερών οι οποίοι ενώ κέρδισαν εκατομμύρια, τα ξόδεψαν ανόητα και απρόσεκτα και σε λίγα χρόνια είχαν μείνει άφραγκοι. Περιπτώσεις τέτοιες γνωρίσαμε και στην πόλη μας τουλάχιστον τρεις.
Και οι τρεις «σάλταραν» από τα εκατομμύρια που είδαν ξαφνικά και άρχισαν να τα σκορπούν νομίζοντας πως δεν θα τελειώσουν ποτέ. Το τέλος όμως ήρθε, ήταν σκληρό και οδυνηρό για αυτούς οι οποίοι δεν φρόντισαν να επενδύσουν τα κέρδη τους.
Ιστορίες γνωστές που τις γνωρίζουν οι Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Έκανε διακοπές
Πολύ ορθά παραιτήθηκε ο  υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νότης Μηταράκης προφανώς και μετά από υπόδειξη του Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί να έχουμε 655 πυρκαγιές σ’ όλη τη χώρα, να εκκενώνονται χωριά, όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, του Στρατού, της Αστυνομίας να δίνουν την μάχη με τις φλόγες και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να κάνει διακοπές! Δεν νομιμοποιείται ηθικά αυτός που έχει  συντονιστικό ρόλο να μην είναι στην θέση του. Βέβαια για την απομάκρυνσή του βάρυνε και το άλλο φάουλ που έκανε με το «καλημέρα» όταν εξήγγειλε την ίδρυση της …έφιππης αστυνομίας και  προκάλεσε αντιδράσεις! Στην θέση του τοποθετείται ο  νυν Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου.
Μ.Ξ.


Βρισκόμαστε στην εποχή του «Παγκόσμιου κοχλασμού»
«Η περίοδος της υπερθέρμανσης του πλανήτη έχει τελειώσει και πλέον περνάμε στην εποχή του παγκόσμιου κοχλασμού», προειδοποιεί ο Γεν.Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο φετινός Ιούλιος ήταν ο πιο ζεστός μήνας στον κόσμο που έχει καταγραφεί ποτέ.
Το BBC έχει καταγράψει τέσσερα κλιματικά ρεκόρ που έχουν σπάσει μέχρι στιγμής αυτό το καλοκαίρι. Το πρώτο είναι ότι ο πλανήτης έζησε τον Ιούλιο την πιο ζεστή ημέρα που έχει καταγραφεί ποτέ, σπάζοντας το ρεκόρ που είχε σημειωθεί το 2016. Ο φετινός Ιούλιος είναι «ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί ποτέ» όπως και φέτος είχαμε τον θερμότερο Ιούνιο που έχει καταγραφεί παγκοσμίως.  Επίσης είχαμε ακραία θαλάσσια κύματα καύσωνα. Η μέση παγκόσμια θερμοκρασία των ωκεανών κατέρριψε τα ρεκόρ για τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, που σημαίνει ότι οι θαλάσσιοι οργανισμοί χρειάζονται 50% περισσότερη τροφή για να λειτουργήσουν κανονικά.
Τέλος, είχαμε χαμηλό ρεκόρ θαλάσσιου πάγου στην Ανταρκτική τον Ιούλιο. Καταμετρήθηκε πως η απώλεια πάγου έφτασε σε έκταση περίπου 10 φορές όσο η Βρετανία,  σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010. Δεν πρόκειται απλά για κατάρριψη ενός ρεκόρ αλλά για ένα ρεκόρ που καταρρίπτεται κατά πολύ!
Για όλα αυτά υπεύθυνος 100% είναι ο άνθρωπος. Και μπορούμε σίγουρα να περιμένουμε όλο και περισσότερα από αυτά τα ρεκόρ να σπάσουν καθώς το έτος προχωρά και μπαίνουμε στο 2024, εκτιμούν οι επιστήμονες, ενώ τονίζουν πως ναι μεν βρισκόμαστε σε μια νέα εποχή, αλλά «έχουμε ακόμη χρόνο για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον…»


Δύο γυναικείες παρουσίες
Οι συμπολίτες που παρακολουθούν διάφορες πολιτιστικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις σε πόλη και χωριά, σίγουρα θα έχουν προσέξει και ξεχωρίσει δύο γυναικείες παρουσίες.
Πρόκειται για τις κυρίες Μαίρη Τσιακίρογλου και Σοφία Ψωμά.
Και η μεν Τσιακίρογλου παρίσταται τιμώντας τις ψήφους που έλαβε στις βουλευτικές εκλογές, η δε Ψωμά υπενθυμίζει ότι ζητάει ψήφους ως υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλος.
Θα ρωτήσετε εάν είναι κακό αυτό. Απαντώ, έτσι συνηθίζεται και τα σκυλιά δεμένα.
Πάντως την περίοδο του Ιουλίου και Αυγούστου με τις πολλές γιορτές και πανηγύρια, οι υποψήφιοι κάθε μορφής θα τρέχουν και δεν θα προλαβαίνουν που να πρωτοπάνε. Η μέθοδος όμως είναι παλιά κι ακόμη αποδίδει έστω και με μικρό όφελος.
Γ.Δ.


«Γαλάζια» προβλήματα
Σας έγραφα την Παρασκευή  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στο να φτιάξουν συνδυασμούς για τις εκλογές στην Περιφέρεια.
Οι «γαλάζιοι» από την πλευρά τους έχουν αντίθετα προβλήματα, όπως μεγάλη προσφορά υποψηφίων, που η υπόθεση καταντά προβληματική.
Έτσι, υπάρχουν διαγραφές ανυπότακτων που βρίσκονται εκτός γραμμής.
Παρόμοια, έστω λίγο διαφορετικά, προβλήματα αντιμετωπίζουν και στις δημοτικές εκλογές. Υπάρχουν όχι δύο υποψήφιοι αλλά και τρεις για τους δήμους, όπως στην Ξάνθη.
Έτσι οι ψηφοφόροι βρίσκονται σε προβληματισμό, το ίδιο και τα μέλη της νομαρχιακής.
«Γαλάζιες» ιστορίες που την λύση θα δώσει ο ψηφοφόρος.
Γ.Δ.


Μια άλλη ευκαιρία
-Δεν υπάρχουν επικίνδυνα κείμενα στις Εφημερίδες, υπάρχουν μόνο επικίνδυνα μυαλά.
-Δεν υπάρχουν βρώμικα κείμενα σε βιβλία, υπάρχουν βρώμικα μυαλά.
Λίγες απλές κουβέντες που είναι αληθινές μεν, αλλά δυστυχώς υπάρχουν αρκετοί που δεν τις δέχονται.
Πρόκειται για τους φανατικούς που μανιωδώς παραμένουν σε μια άποψη που έχει απορρίψει η ζωή και η σύγχρονη πραγματικότητα.
Αναφέρω τα παραπάνω για να σας θυμίσω πως τώρα στις διακοπές, είναι μια ιδιαίτερα καλή χρονική περίοδος για διάβασμα. Διάβασμα βιβλίων. Όποια επιθυμεί ο καθένας.
Είναι μια ευκαιρία για να γνωρίσετε τον Βιζυηνό τον πατριώτη μας και βέβαια πολλούς άλλους αξιόλογους συγγραφείς και ποιητές.
-Καλές διακοπές παρέα με τα βιβλία σας.
Γ.Δ.


Για τις τιμές τροφίμων
Είναι όντως ένα σοβαρό, σοβαρότατο ερώτημα: Γιατί ανέβηκαν τόσο οι τιμές των τροφίμων πρώτο και το δεύτερο ερώτημα, γιατί δεν πέφτουν.
Στην πρώτη ερώτηση υπάρχει μια απάντηση σύνθετη, ότι ο μικρός ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά, σε συνδυασμό με την εξάρτηση από εισαγωγές, είτε πρόκειται για πρώτες ύλες είτε για τελικά προϊόντα, δημιουργεί ευάλωτες συνθήκες.
Σχετικά με τη δεύτερη ερώτηση, η απάντηση είναι πως πάνω από το 50% είναι οι αυξήσεις μέσα σ’ ένα χρόνο και η μείωση θ’ απαιτήσει μεγαλύτερο χρόνο για να μηδενιστεί. Βέβαια οι σημερινές τιμές στα τρόφιμα δείχνουν ότι δεν θα επιστρέψουν σε προ κρίσης επίπεδα.
Βέβαια για την απληστία των μεγάλων Σούπερ Μάρκετ, κουβέντα δε λένε από το αρμόδιο υπουργείο. Πάνε να λύσουν το θέμα με το γνωστό «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο όμως δεν λύνει σε καμία περίπτωση το πρόβλημα.
Κι έτσι οι νεοέλληνες πληρώνουν αυξημένες τιμές σε γαλακτοκομικά, φρούτα-λαχανικά, λάδι και άλλα που δεν έχουν τελειωμό και αιτία είναι οι ολιγοπωλιακή διάρθρωση της αγοράς σε πάρα πολλούς κλάδους της.
Γ.Δ.


Επιτέλους κάντε κάτι με τους  διακινητές στην Εγνατία
Είναι σοκαριστικό το  βίντεο που δημοσιοποίησε χθες το e-evros.gr. Στο οπτικό υλικό φαίνεται όχημα με διακινητή μη νόμιμων μεταναστών να κινείται ανάποδα στην Εγνατία Οδό από Αλεξανδρούπολη προς Κομοτηνή με ταχύτητα τουλάχιστον 140 χλμ την ώρα, αφού το κοντέρ του αναγνώστη που τράβηξε το βίντεο «μετράει» 130 χλμ. Την είδηση μετέφερε και  η εφημερίδα «Χρόνος» Κομοτηνής.  Να θυμίσουμε ότι ήδη δύο Εβρίτες έχουν χάσει τη ζωή τους σε μετωπικές συγκρούσεις με αλλοδαπούς διακινητές το προηγούμενο διάστημα στην Εγνατία Οδό. Έχουμε προειδοποιήσει από την στήλη αλλά και με ρεπορτάζ μας αλλά κανενός από τους υπεύθυνους δεν ιδρώνει το αυτί του. Απλά πετάνε το μπαλάκι των ευθυνών από τον ένα στον άλλο. Ούτε λόγος για να βάλουν αυτά τα καρφιά που εμποδίζουν την αντίθετη κίνηση από την Εγνατία αλλά και δεν έχει ληφθεί κανένα επιπρόσθετο μέτρο. Κάποιοι μάλιστα από τους αρμοδίους σηκώνουν αδιάφορα τους ώμους λέγοντας και τι «μπορούμε να κάνουμε;» και ασχολούνται με τις εκλογές! Την ώρα που κινδυνεύουν ζωές ανύποπτων ανθρώπων που οδηγούν υποτίθεται σε ένα ασφαλή αυτοκινητόδρομο. Για ποια οδική ασφάλεια μιλάμε στην Εγνατία όταν συμβαίνουν αυτά τα πράγματα και δεν κάνει κανένας τίποτε; Πρόκειται για εγκληματική ολιγωρία!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…