Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Πώς να ενισχύσετε την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας το καλοκαίρι;

Πώς να ενισχύσετε την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας το καλοκαίρι;

0

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή με πολλά χρώματα, εξορμήσεις, πολλές ευκαιρίες για παιχνίδι και πολύ ελεύθερο χρόνο ! Αρκετοί γονείς ψάχνουν τρόπους να καλύψουν τον ελεύθερο χρόνο των παιδιών τους με δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο. Σήμερα θα αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούν οι γονείς να διασκεδάσουν και παράλληλα να ενισχύσουν τις ικανότητες των παιδιών τους το καλοκαίρι.

1.ΠΑΡΑΛΙΑ : Η παραλία είναι ένα μέρος που αρέσει πολύ στα παιδιά και το καλοκαίρι ισοδυναμείτε με πολλά μπάνια και με πολλά παιχνίδια στην παραλία. Οι γονείς μπορούν να εκμεταλλευτούν το μέρος με διάφορους τρόπους όπως με τα κουβαδάκια μπορούν με διασκεδαστικό τρόπο να συζητάνε, να ρωτάνε και να ονοματίζουν  τα διάφορα αντικείμενα και τις διάφορες ενέργειες που πραγματοποιούν. Η παραλία επίσης ενισχύει αισθητηριακά το παιδί όπως η άμμος, το νερό, τα κοχύλια κλπ. Η καταμέτρηση των κοχυλιών είναι επίσης ένας διασκεδαστικός τρόπος εκμάθησης της διαδικασίας και των αριθμών.

2.ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΑ ή ΒΡΩΣΙΜΑ ΠΑΓΑΚΙΑ : Τοποθετώντας μέσα στις παγοκύστες σας νερό και χρώματα ζαχαροπλαστικής δημιουργείτε εύκολα μπογιές που είναι φιλικές για τα παιδιά. Όταν δημιουργηθούν τα χρωματιστά παγάκια εκτυπώστε διάφορες εικόνες από διάφορες κατηγορίες όπως φρούτα, λαχανικά, ρούχα κλπ. και αφήστε το παιδί να τις χρωματίσει. Παράλληλα μπορείτε να συζητάτε με το παιδί, να αναλύεται τα διάφορα μέρη του εικονιζόμενου αντικειμένου και να ενισχύεται έτσι το λεξιλόγιο, την σημασιολογία και την πραγματολογία του.

3.ΨΩΝΙΑ : Αρκετοί είναι οι γονείς που αφήνουν τα παιδιά τους στο σπίτι ή στις γιαγιάδες όταν είναι να πάνε για ψώνια. Το σούπερ μαρκετ, το μανάβικο ακόμη και η λαϊκή αγορά είναι μια καλή ευκαιρία για να έρθει το παιδί σε επαφή με διάφορα ερεθίσματα. Χρώματα, υλικά, σχήματα, καταμέτρηση, εξερεύνηση, εύρεση είναι πολλοί οι στόχοι που μπορείτε να καλύψετε. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το παιδί σας να συνομιλήσει με τους εργαζομένους του καταστήματος και να πληρώσει στο ταμείο.

4.ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ : Το πάρκο και οι παιδικές χαρές τα καλοκαίρια πλημμυρίζουν από παιδιά. Παιδιά ίσων αλληλεπίδραση. Το πάρκο είναι μια καλή ευκαιρία για να ενισχυθούν οι κοινωνικές και οι συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών.

5.ΚΗΠΟΥΡΙΚΗ : Η ενασχόληση με την αυλή μπορεί να παρέχει στο παιδί 1.000-2.000 ευκαιρίες με λεκτικά ερεθίσματα. Ποτίστε, κουρέψτε, φυτέψτε, σκαλίστε, λερωθείτε διασκεδάστε.

6.ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ : Ετοιμάστε το πρωινό ή το μεσημεριανό σας με την βοήθεια του παιδιού. Η προετοιμασία και η επαφή με τα υλικά μαγειρικής βοηθάει πολύ τα παιδιά με επιλεκτική σίτιση. Η συχνή επαφή τους με τα υλικά θα τα βοηθήσει να τα δοκιμάσουν και να τα συνηθίσουν.  Στα υπόλοιπα παιδιά κάνει κάλο στον λόγο και στην ομιλία τους αλλά και στην λεπτή τους κινητικότητα.

Κόντε -Χασάν Μπουσρά
Λογοθεραπεύτρια (Πτυχιούχος Α ΤΕΙ Πατρών)

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Μπουσρά Κόντε Χασάν
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…