Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Απασχόληση Οι αυξήσεις που θα δουν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι στον μισθό τους

Οι αυξήσεις που θα δουν 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι στον μισθό τους

0

Από 1/1/2024 – Πρώτη φορά μετά από δεκαπέντε χρόνια

 

Από 1/1/2024 τίθεται σε ισχύ το νέο μισθολόγιο του Δημοσίου, με οριζόντιες αυξήσεις σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους ύστερα από 15 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στις προγραμματικές δηλώσεις.

Ειδική έμφαση δίνεται στις αμοιβές όσων κατέχουν θέση ευθύνης, αλλά και σε αυτούς που έχουν οικογένεια.

Συγκεκριμένα, περισσότεροι από 700.000 δημόσιοι υπάλληλοι αναμένεται να δουν αύξηση τουλάχιστον 600 ευρώ τον χρόνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το τελικό κείμενο του νέου μισθολογίου που επηρεάζει τις αποδοχές εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα (σχολεία, νοσοκομεία, υπουργεία, αλλά και ένστολους μέλη ΔΕΠ κλπ) περιλαμβάνει τριπλή παρέμβαση:

-Οριζόντια αύξηση 50 ευρώ τον μήνα για όλους ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας, εκπαίδευσης κλπ. Ε

-Επιπλέον αύξηση 20 ευρώ τον μήνα για όσους έχουν ένα παιδί, επιπλέον 50 ευρώ για όσους έχουν δύο παιδιά και αντίστοιχη αύξηση για όσους έχουν τρία παιδιά.

-Η τρίτη παρέμβαση θα αφορά στο επίδομα θέσης το οποίο μπορεί να αυξηθεί ακόμη και περισσότερο από 50 ευρώ τον μήνα. Έτσι, θα υπάρξουν εργαζόμενοι στο δημόσιο –κατέχοντες θέσεις ευθύνης με δύο ή περισσότερα παιδιά- που θα δουν τις ετήσιες αποδοχές τους να αυξάνουν ακόμη και περισσότερα από 150 ευρώ τον μήνα ή 1.800 ευρώ τον χρόνο δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στο δημόσιο λαμβάνουν 12 μισθούς τον χρόνο.

Το ενιαίο μισθολόγιο αναμένεται ότι θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση μέσα στην επόμενη εβδομάδα και θα ενεργοποιηθεί από τις αρχές του νέου έτους. Οι αυξήσεις θα χρηματοδοτηθούν με περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ ενώ το “καθαρό” δημοσιονομικό κόστος θα περιοριστεί στα 500 εκατ. ευρώ καθώς στις αυξήσεις θα επιβληθούν κρατήσεις για φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Το πώς θα διαμορφωθεί ο μισθός στο δημόσιο, φαίνεται με τα ακόλουθα παραδείγματα:

  1. Εργαζόμενος χωρίς παιδιά που κατατάσσεται στο 5ο μισθολογικό κλιμάκιο και έχει πτυχίο πανεπιστημίου, λαμβάνει σήμερα 1.328 ευρώ μεικτά. Μετά την αύξηση θα παίρνει 1.378 ευρώ μεικτά.
  2. Εργαζόμενος με δύο παιδιά στο 3ο μισθολογικό κλιμάκιο στην κατηγορία ΔΕ λαμβάνει σήμερα 1.048 ευρώ μεικτά μαζί με το επίδομα τέκνων. Μετά την αύξηση θα πάει στα 1.148 ευρώ μεικτά, δηλαδή 100 ευρώ επιπλέον.
  3. Προϊστάμενος τμήματος ΠΕ με δύο παιδιά στο 14ο μισθολογικό κλιμάκιο λαμβάνει σήμερα 1.859 ευρώ βασικό μισθό, 70 ευρώ επίδομα τέκνων και 290 ευρώ επίδομα θέσης. Σύνολο 2.219 ευρώ μεικτά. Μετά την αύξηση, θα λαμβάνει τουλάχιστον 2.369 ευρώ, άρα 150 ευρώ επιπλέον τον μήνα ή 1800 ευρώ τον χρόνο.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Απασχόληση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…