Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ο συγγραφέας της Δράμας, Νίκο Χρ. Δίτσιος και το ποικίλο έργο του

Ο συγγραφέας της Δράμας, Νίκο Χρ. Δίτσιος και το ποικίλο έργο του

0
Θανάσης Μουσόπουλος
Φιλόλογος, συγγραφέας, ποιητής

Η ενασχόλησή μου τα τελευταία χρόνια με τους λογοτέχνες, γενικότερα με τους τεχνίτες του λόγου, στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, μου έδωσε την ικανοποίηση να γνωρίσω πολλούς και πολλές δημιουργούς και την ευκαιρία να απολαύσω το πλούσιο έργο τους.

Στη γειτονική Δράμα ζουν και δημιουργούν ένα πλήθος λογοτεχνών και συγγραφέων. Πρόσφατα είχα τη χαρά να έρθω σε επαφή με το έργο του Νίκου Δίτσιου. Είχε την ευγενική καλοσύνη να μου αποστείλει το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Βουδισμός – Ουπανισάδες» (2023, σελ. 70).

Το διαδίκτυο μας δίνει τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε και να επεκτείνουμε τις επαφές και επικοινωνίες. Αξιοποιώντας σχετικά δημοσιεύματα θα παρουσιάσω τον συγγραφέα και το έργο του.

Όσον αφορά τα εκδοθέντα έργα του κινούνται σε δύο κυρίως κατευθύνσεις: ιστορία και πολιτισμός της Δράμας η πρώτη, ανατολική σκέψη και θρησκεία η δεύτερη.

– 2020, Η ΔΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (ΙΣΤΟΡΙΑ – ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ) (ΠΡΩΤΟ ΒΙΒΛΙΟ) ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ – ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ – ΝΕΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ – ΕΠΟΧΗ ΧΑΛΚΟΥ

– 2021, Η ΔΡΑΜΑ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟ (ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΙΒΛΙΟ) ΕΠΟΧΕΣ: ΣΙΔΗΡΟΥ, ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ, ΑΡΧΑΙΚΗ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΕΠΟΧΗ ΕΩΣ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥΣ ΘΕΟΥΣ

Τον Οκτώβρη του 2021, κατά την παρουσίαση των δύο αυτών βιβλίων στην Οικολογική Κίνηση Δράμας, όπως περιγράφει ο Βαγγέλης Ψωμάς:

«Ο ίδιος ο συγγραφέας ανέφερε ότι πρόκειται για τα δύο πρώτα του βιβλία, τα οποία αποτελούνται από τρεις εργασίες που δένουν μεταξύ τους. Τόνισε ότι το πρώτο βιβλίο αναφέρεται στην προϊστορία από το 600.000 έως το 1100 π.Χ., ενώ το δεύτερο βιβλίο αποτελείται από δύο διαφορετικές εργασίες, αυτή της ιστορικής περιόδου από το 1100 έως το 776 π.Χ. κι εκείνη της ερμηνείας των κοινωνιών από την Παλαιολιθική Εποχή έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Επεσήμανε ότι η εργασία του ξεκίνησε το 1988 ως διδακτορική διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και για διάφορους λόγους, τότε δεν δόθηκε συνέχεια. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει παύσει να τον ενδιαφέρει και να το «δουλεύει» μέσα του. Παράλληλα, έχοντας συλλέξει υλικό και εμπειρία, αποφάσισε να περαιώσει αυτό που ξεκίνησε το 1988, με θέμα τη Δράμα στον χώρο και χρόνο, τονίζοντας ότι πρόκειται για έρευνα και καταγραφή στοιχείων από τότε που υπάρχουν αποδείξεις κατοίκησης στην περιοχή.

Πρόκειται για ένα ταξίδι όπου η ιστορία της Δράμας προβάλλει μέσω των επιστημών και του πολιτισμού».

Όπως ανέφερα στην αρχή του κειμένου μου, το βιβλίο του Νίκου Χρ. Δίτσιου «Βουδισμός – Ουπανισάδες» (2023, σελ. 70), ήταν η πρώτη επαφή μου με το έργο του. Σε τούτο τον κύκλο ανήκουν και άλλα δύο έργα του:

«Ο ΒΟΥΔΔΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» (2020)

Μια έρευνα πάνω σε σημαντικά βουδιστικά κείμενα όπως αυτά παρουσιάζονται στην ελληνική και στη διεθνή βιβλιογραφία. Μια όσο το δυνατόν αντικειμενική προσέγγιση της διδασκαλίας του Βούδα όπως αυτή παραδίδεται από τις διάφορες σχολές. Η μελέτη αυτή θα βοηθήσει ώστε να γίνει πιο κατανοητή η φιλοσοφία και η στάση ζωής που πρεσβεύει ο Βουδισμός από την εμφάνισή του μέχρι σήμερα». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).

«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΚΙΝΑΣ» (2022)

Πρόκειται για μία παράδοση που χάρη στον Κομφούκιο διατηρήθηκε ατόφια από τις πρώτες αρχαίες μνήμες

της κινέζικης κουλτούρας μέχρι σχετικά πρόσφατα.

Η κινεζική φιλοσοφική σκέψη γεννήθηκε κι αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης περιόδου πολέμων. Ήταν τότε που συντελέστηκαν βαθιές μεταβολές στην πολιτική και στην κοινωνική δομή της χώρας […] Σύμφωνα με τα γραπτά ιστορικά ντοκουμέντα των Κινέζων, τρεις δυναστείες διαδέχτηκαν η μία την άλλη. Πρώτη ήταν η δυναστεία των Σία (2205-1766 π.Χ.), έπειτα εμφανίστηκε η δυναστεία των Σανγκ (1766-1125 π.Χ.) κι αυτή ακολουθήθηκε από τη δυναστεία των Τζόου (1125-256 π.Χ.). Πριν από αυτές κυβέρνησαν οι Πέντε Μονάρχες και πριν από εκείνους είχαμε τρεις θρυλικές δυναστείες αυτοκρατόρων: της Ουράνιους αυτοκράτορες, της Γήινους αυτοκράτορες και της Ανθρώπινους αυτοκράτορες.  («Στοιχεία από την Ιστορία της Κίνας», από την έκδοση)

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…