Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ήλιο με μέτρο και αντηλιακό, συνιστούν οι ειδικοί

Ήλιο με μέτρο και αντηλιακό, συνιστούν οι ειδικοί

0

Συμβουλές-συστάσεις από τον Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο, Ιωάννη Χοροζίδη στο «Ε»

«Οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο το διάστημα 12 το πρωί έως 4 το μεσημέρι», υπογράμμισε ο ίδιος

Από την Παρασκευή 21 Ιούλιου έως και την Κυριακή 23 Ιούλιου θα υπάρξει νέα θερμική έξαρση που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

Ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, Ιωάννης Χοροζίδης επισημαίνει στο «Ε» τους κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο εν μέσω καύσωνα.

«Με μεγάλη συχνότητα απαντά το ηλιακό έγκαυμα. Χαρακτηριστικά, τα ηλιακά εγκαύματα κατηγοριοποιούνται ανάλογα με το βαθμό και τη σοβαρότητά τους. Συνεπώς, μπορεί να γίνει λόγος για ερύθημα, δηλαδή κοκκίνισμα της επιδερμίδας στο πρόσωπο ή στο σώμα και ακολούθως πιθανόν το έγκαυμα να είναι βαθύ. Στη συνέχεια, ίσως εκδηλωθεί η φωτοδερματίτιδα. Πρόκειται για αντίδραση του δέρματος στο ηλιακό φως η οποία ενδεχομένως να εκδηλωθεί ως αλλεργία. Μάλιστα εξανθήματα μπορούν να κάνουν την εμφάνισή τους εξαιτίας της χρήσης καλλυντικών. Επιπροσθέτως, οι πανάδες αποτελούν διαταραχές μελάγχρωσης του δέρματος και συνδέονται με ορμόνες. Τέλος, τα καρκινώματα (μελάνωμα) οφείλονται στην χρόνια έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία», υπογραμμίζει.

«Στον αντίποδα, η μικρή έκθεση στον ήλιο μπορεί να αποβεί ευεργετική συμβάλλοντας στην άμυνα του οργανισμού μέσω της παραγωγής και βιταμίνης D», συμπληρώνει.

«Οπωσδήποτε πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο το διάστημα 12 το πρωί έως 4 το μεσημέρι. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να καταναλώνουμε όσο γίνεται περισσότερα υγρά. Όσες/οι παρουσιάζουν ευαισθησίες στο δέρμα οφείλουν να φορούν καπέλο και μπλουζάκι προκειμένου να προφυλαχθούν. Επιπλέον, το αντιηλιακό πρέπει να ανανεώνεται ανά δύο ώρες και να είναι δείκτη προστασίας από 30 και πάνω», τονίζει καταληκτικά ο κ. Χοροζίδης.

«Είναι αναγκαίο να καταναλώνουμε όσο γίνεται περισσότερα υγρά» σύμφωνα με τις συστάσεις του κ. Χοροζίδη

Η ανακοίνωση της ΕΜΥ για το νέο κύμα καύσωνα

A.Την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 αναμένεται πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.

B.Από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένεται νέα θερμική έξαρση.

Ειδικότερα:

-Το Σάββατο 22-7-2023 και την Κυριακή 23-7-2023 προβλέπεται μικρή περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας. Οι μέγιστες τιμές θα φθάνουν:

α. στα ηπειρωτικά τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου τους 44 και της Θεσσαλίας τους 44 με 45 βαθμούς Κελσίου

β. στη νησιωτική χώρα τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου.

-Τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική.

  1. Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, από την Τρίτη 25-7-2023 έως και την Πέμπτη 27-7-2023 αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα μας.

Η επικαιροποίηση των προγνώσεων με τα νεότερα στοιχεία και τις λεπτομέρειες στην εξέλιξη των θερμοκρασιών θα γίνεται ανά εικοσιτετράωρο.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.emy.gr).

Η διακύμανση της θερμοκρασίας στην Ξάνθη από 21 έως 24 Ιουλίου σύμφωνα με το meteo.gr

Το Υπουργείο Υγείας προειδοποιεί τις ευάλωτες ομάδες

Αναλυτικές οδηγίες ενόψει του καύσωνα που συνεχίζεται με μεγαλύτερη σφοδρότητα από σήμερα έδωσαν το πρωί της Πέμπτης ειδικοί επιστήμονες του υπουργείου Υγείας κάνοντας εκτεταμένη αναφορά στους ηλικιωμένους και τα μικρά παιδιά, δύο από τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο τα επόμενα 24ωρα λόγω  των υψηλών θερμοκρασιών.

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …