Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Γ. Τσιτιρίδης: «Τα φετινά Δημοκρίτεια είναι τα καλύτερα συγκριτικά με άλλες χρονιές»

Γ. Τσιτιρίδης: «Τα φετινά Δημοκρίτεια είναι τα καλύτερα συγκριτικά με άλλες χρονιές»

0

Τις εντυπώσεις από τα Δημοκρίτεια 2023 μεταφέρει στο «Ε» ο Δήμαρχος Αβδήρων λίγες μόλις μέρες μετά την έναρξη του προγράμματος στις 14 Ιουλίου

Οι πολιτιστικοί σύλλογοι στηρίζουν τις μουσικοχορευτικές και θεατρικές εκδηλώσεις, προσφέρουν εδέσματα στους επισκέπτες και εκπροσωπούν πανελλαδικά τον Δήμο

Το 40ο Φεστιβάλ του Δήμου Αβδήρων, τα ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2023 συνεχίζουν απρόσκοπτα το πρόγραμμά τους χωρίς να επιτρέψουν στις υψηλές θερμοκρασίες να τους πτοήσουν. Από την Παρασκευή 14 Ιουλίου ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις και πιο συγκεκριμένα από το Πόρτο Λάγος ανοίγοντας τον δρόμο για την επιτυχία αναφορικά και με τις εκδηλώσεις που ακολουθούν. Οι εντυπώσεις από το Αρχοντικό Παμουκτσόγλου και το Κουτσό ξεπέρασαν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Βέβαια, αυτή ήταν μόνο η αρχή, αφού παρόμοιες εκδηλώσεις ακολουθούν σε Μάνδρα, Πολύστυλο Αβδήρων, Πηγάδια, Άβδηρα, Σέλινο, Νέα Κεσσάνη, Φελώνη, Γενισέα, Βαφέικα, Σέλερο, Διομήδεια, Μυρωδάτο.

Δημότες από γειτονικούς νομούς τιμούν τον Δήμο Αβδήρων και τους πολιτιστικούς συλλόγους

Προς επίρρωση με τα προαναφερθέντα, ο Δήμαρχος Αβδήρων, Γεώργιος Τσιτιρίδης αποτυπώνει σε αδρές γραμμές την γενική εικόνα στο «Ε» και εξηγεί τους λόγους που κάνουν την φετινή διοργάνωση να ξεχωρίζει.

«Φέτος στο πλαίσιο των Δημοκρίτειων διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις σε πολλούς οικισμούς του Δήμου Αβδήρων. Αναλυτικά, ξεκίνησαν από το Πόρτο Λάγος στις 14 Ιουλίου συνεχίστηκαν στο Κουτσό και στα Άβδηρα και είχαν πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν χωρά αμφιβολία πως δημότες όχι μόνο από την Ξάνθη, αλλά κι από τους γειτονικούς νομούς τιμούν με την παρουσία τους τον δήμο και τους πολιτιστικούς συλλόγους», σημειώνει.

Γ. Τσιτιρίδης: «Τα Δημοκρίτεια ασφαλώς βασίζονται στη νεολαία και δίνουν ζωντάνια καθώς η νεολαία επέστρεψε στα χωριά»

«Στο Πόρτο Λάγος, στην Ψαράδικη βραδιά συγκεντρώθηκαν περίπου 800 άτομα, στο Κουτσό οι προσκλήσεις ήταν 1.800 στον αριθμό. Όσον αφορά το πρόγραμμα αξιοσημείωτο είναι πως χαρακτηρίζεται εναλλακτικό, δηλαδή βασίζεται στην παραδοσιακή μουσική και παράλληλα περικλείει και λαϊκά ακούσματα. Επίσης, στα Άβδηρα, στο Αρχοντικό Παμουκτσόγλου σημειώθηκε κάτι το ιδιαίτερο με μουσική από την Ανατολική Μεσόγειο. Επιπλέον, πέρα από τις μουσικές εκδηλώσεις είχαμε και θέατρο, με τίτλο «Bridges» σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους του δήμου αλλά και την συμμετοχή καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες. Αυτό που το κατέστησε πρωτόγνωρο ήταν το πως μπορούν να «παντρευτούν» η Ανατολή με την Δύση, οι διαφορετικές κουλτούρες, οι διαφορετικοί πολιτισμοί.

Για «συνάντηση» της παράδοσης και της λαϊκής διασκέδασης κάνει λόγο ο Δήμαρχος Αβδήρων κ. Τσιτιρίδης αναφορικά με τα ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΑ 2023

Στη συνέχεια, ακολουθούν πολλές εκδηλώσεις ως τις 12 Αυγούστου στην Μάνδρα, στα Πηγάδια, στο Πολύστυλο Αβδήρων παρουσία του Μητροπολίτη κκ Παντελεήμονα. Τα φετινά Δημοκρίτεια φαίνεται πως είναι τα καλύτερα συγκριτικά με προηγούμενες χρονιές. Αυτό, άλλωστε αποδεικνύεται και από τον κόσμο που έρχεται, διασκεδάζει, χορεύει ως αργά. Μάλιστα, ούτε οι ίδιοι οι Σύλλογοι δεν περιμέναν τόσο πολύ κόσμο.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει η «συνάντηση» της παράδοσης και της λαϊκής διασκέδασης. Τα Δημοκρίτεια ασφαλώς βασίζονται στη νεολαία η οποία δίνει ζωντάνια. Η νεολαία επέστρεψε στα χωριά επιτέλους. Αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που είναι δραστήριοι τα τελευταία χρόνια με την επιμέλεια τμημάτων χορού, κινηματογράφου, θεάτρου, δημιουργικής απασχόλησης. Όλοι οργανώνονται, αγοράζουν παραδοσιακές στολές και μας εκπροσωπούν και σε εκδηλώσεις εκτός νομού, σε ανταμώματα πανελλαδικά. Νομίζω πως τιμούμε την παράδοση με ποικίλα φεστιβάλ, όπως και στην Μάνδρα με διάρκεια πολλές φορές ένα μήνα.

Πλέον, ένα φεστιβάλ/πανηγύρι υπάρχει σε κάθε χωριό με παράδοση, με έντεχνη μουσική, προβάλλουμε συνάμα τα κτίρια, τους οικισμούς. Γενικά είναι μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τον πολιτισμό. Η μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε από τα Δημοκρίτεια και θα συνεχίσει ως τις 12 Αυγούστου!», επισημαίνει καταληκτικά ο κ. Τσιτιρίδης αναφερόμενος στην ροή και δη στο περιεχόμενο του προγράμματος.

Χρύσα Κιατίπη
chkiatipi@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Χρύσα Κιατίπη
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…