Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αντίθετοι με την επιστράτευση του Στρατού και  της  Πυροσβεστικής οι διασώστες του ΕΚΑΒ

Αντίθετοι με την επιστράτευση του Στρατού και  της  Πυροσβεστικής οι διασώστες του ΕΚΑΒ

0

Επικαλούνται κινδύνους στην ορθή αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών  – Ζητούν μόνιμες προσλήψεις και νέα ασθενοφόρα

 

Στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός για την μίσθωση ασθενοφόρου και  πληρώματος από το νοσοκομείο Ξάνθης

 

 

Τον Στρατό και  την Πυροσβεστική επιστρατεύει  η κυβέρνηση για να συνδράμουν ώστε να ενισχυθεί το ΕΚΑΒ και να αντιμετωπίζονται τα έκτακτα περιστατικά ιδιαίτερα στα νησιά την καλοκαιρινή περίοδο. Ήδη είχε εξαγγελθεί από τις  πρώτες μέρες μετά τις εκλογές και χθες δημοσιεύτηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα μπορούν να υπάρχουν μικτά πληρώματα στο ΕΚΑΒ με στελέχη από την πυροσβεστική και τις ένοπλες δυνάμεις  ώστε να κινηθούν τα ασθενοφόρα.

Όπως διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αυτό είναι μια προσωρινή λύση και όπως είπε, δεν αποτελεί υποκατάστατο του συνολικού σχεδιασμού για το ΕΚΑΒ καθώς οι αλλαγές θα προχωρήσουν, όπως έχουν δρομολογηθεί.

Τόνισε επίσης ότι θα παρακολουθεί και θα ελέγχει κατά τακτά χρονικά διαστήματα την πορεία του έργου στο υπουργείο Υγείας και συμπλήρωσε ότι οι πολίτες πρέπει να δουν άμεσα το έργο της αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας με τη στήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.

Αντίθετοι οι  εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ με την «βοήθεια» του Στρατού και της Πυροσβεστικής

Την αντίθεσή τους με την λύση που προκρίνεται  εκφράζουν οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ. Όπως δηλώνει ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρος Καμπουραντώνης στο «Ε»: «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού», επισημαίνοντας πως τα στελέχη από τον  Στρατό και την Πυροσβεστική δεν θα έχουν την ανάλογη εκπαίδευση που έχουν τα πληρώματα των Διασωστών του  ΕΚΑΒ για να μπορέσουν  να αντιμετωπίσουν έκτακτα περιστατικά. Εκφράζει  δε το πάγιο αίτημα για άμεσες μόνιμες προσλήψεις Διασωστών και νέα ασθενοφόρα. Όπως διευκρίνισε ο κ. Καμπουραντώνης το πλήρωμα του  ΕΚΑΒ αποτελείται  από δύο διασώστες που πότε ο ένας είναι οδηγός και πότε ο άλλος αλλά και οι δυο είναι εκπαιδευμένοι διασώστες. Σε αντίθεση, όπως τόνισε, με αυτό που πρόκειται να γίνει: «Θεωρούμε πως μ’ αυτό το μόνο που θα πετύχουν είναι να μην έχουν την γκρίνια του κόσμου ότι δεν κινούνται ασθενοφόρα. Όμως το ίδιο μπορεί να αντιμετωπίσει  κάποιος ένα τροχαίο όταν στο πλήρωμα του ασθενοφόρου υπάρχει ένας Διασώστης ή όταν έχει  δύο; Γιατί τα δικά μας πληρώματα είναι με δύο διασώστες ενώ σ’ αυτό που θα κάνουν θα είναι ένας διασώστης και ένας οδηγός. Εμείς αυτό που θέλουμε και το λέμε συνέχεια είναι άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού  που έχει να γίνει από το 2008 και νέα ασθενοφόρα».

Να σημειώσουμε πως το ΕΚΑΒ Θράκης που εξυπηρετεί όλη τη Θράκη διαθέτει 123 διασώστες. 

Έναν φορέα και  για τα επείγοντα και για τα χρόνια ζητούν  οι  εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ – Αντίθετοι με τις μισθώσεις

Επίσης ο κ. Καμπουραντώνης πρόσθεσε πως σ’ ότι αφορά την δυνατότητα που έχουν τα νοσοκομεία εκ του νόμου Κικίλια να προλάβουν προσωπικό και  να έχουν ασθενοφόρο ή να τους παραχωρήσει το ΕΚΑΒ και να εξυπηρετούν τα εξιτήρια. Αυτή την δυνατότητα όπως είπε δεν την αξιοποίησε το νοσοκομείο Ξάνθης. Ωστόσο τώρα δίνεται η δυνατότητα με τον νέο νόμο να μισθώνουν ασθενοφόρα και  πληρώματα για να εξυπηρετούν τα εξιτήριά τους και τους χρόνιους ασθενείς. Κι αυτό όμως βρίσκει αντίθετους τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ «Εμείς θα θέλαμε να υπάρχει ένας φορέας  δύο ταχυτήτων. Να ξεχωρίζει το επείγον από το χρόνιο».

Στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός για την μίσθωση ιδιωτικού ασθενοφόρου και πληρώματος από το νοσοκομείο Ξάνθης

Να σημειώσουμε ότι από τις 9/6/2023 «τρέχει» ο διαγωνισμός και έχει  αναρτηθεί στη Διαύγεια η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από το νοσοκομείο Ξάνθης για Ανάδειξη αναδόχου μίσθωσης ασθενοφόρου για την εξυπηρέτηση δευτερογενών διακομιδών του ΓΝ Ξάνθης (CPV: 85143000-3 – Υπηρεσίες Ασθενοφόρων) συνολικού κόστους

29.500,00 € χωρίς Φ.Π.Α. (36.580,00 € συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. 24%). Σύμφωνα με πληροφορίες μας υπάρχει  ενδιαφερόμενος και εντός των προσεχών ημερών θα υπάρχει  ανάδοχος που θα αναλάβει τη διακομιδή των εξιτηρίων και των ασθενών με χρόνιες παθήσεις ώστε να μην επιβαρύνονται με τα έξοδα μετακίνησης όπως ισχύει  μέχρι τώρα.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…