Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Βιβλιοπρόταση: «Από Το Είναι Στο Συμβάν» του Alain Badiou

Βιβλιοπρόταση: «Από Το Είναι Στο Συμβάν» του Alain Badiou

0

Τα κείμενα που απαρτίζουν τον παρόντα τόμο συνθέτουν το πρώτο αμιγώς φιλοσοφικό σώμα κειμένων στα ελληνικά και μετέχουν στον αξιωματικό πυρήνα της σκέψης του συγγραφέα

To «Ε» προτείνει το βιβλίο του Alain Badiou με τίτλο «Από Το Είναι Στο Συμβάν» από τις εκδόσεις Πατάκης και σε μετάφραση του Δημήτρη Βεργέτη.

Ο Badiou είναι ο φιλόσοφος που επιχειρεί με τον πιο πρωτότυπο και συνεκτικό τρόπο να επαναθεμελιώνει το καθεστώς της αλήθειας στη σύγχρονη σκέψη, η οποία σημαδεύτηκε από τη νιτσεϊκή αποδόμηση αυτής της κατηγορίας. Συγκεκριμένα, την επανεισάγει ως κεντρική κατηγορία της φιλοσοφίας, κεντροθετεί τη φιλοσοφική πράξη στην επιτελεστικότητά της και διακηρύσσει, σε συνήχηση με τον Λακάν, ότι υπάρχουν αλήθειες.

Τα κείμενα που απαρτίζουν τον παρόντα τόμο συνθέτουν το πρώτο αμιγώς φιλοσοφικό σώμα κειμένων στα ελληνικά και μετέχουν στον αξιωματικό πυρήνα της σκέψης του, προσδεδεμένα σ’ αυτόν με τον εννοιολογικό ιστό της αλήθειας. Ο Badiou ξετυλίγει εδώ το νήμα της αλήθειας από το σημείο προέλευσής της, τη ρηξιγενή τοπική του συμβάντος, ως το όριο της ισχύος της – αυτό που η διαδικασία αλήθειας αδυνατεί να κατονομάσει και που ο Badiou, προς τιμήν του Μπέκετ, αποκαλεί ακατονόμαστο. Από το συμβάν στο ακατονόμαστο, το ίχνος της αλήθειας εντοπίζεται συστηματικά από τον Badiou με βάση τη θεμελιώδη έννοια της υφαίρεσης (soustraction).

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μια Ξανθιώτικη ιστορία….για την Γιορτή του Λαζάρου

Η μικρή Πηνελόπη γεννήθηκε στην Ξάνθη ανήμερα το Σάββατο του Λαζάρου. Οι γονείς όλο χαρά, …