Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Παράταση ολοκλήρωσης έργων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ζητούν οι Μηχανικοί της Ξάνθης

Παράταση ολοκλήρωσης έργων για το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» ζητούν οι Μηχανικοί της Ξάνθης

0

Εκπνέει τέλος του μήνα η προθεσμία

Με επιστολή του προς τον υπ.υπουργό ΥΠΕΝ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Πρόεδρο του ΤΕΕ, ο Σύλλογος Μηχανικών Μελετητών Ιδιωτικών Έργων Ν. Ξάνθης ζητά να δοθεί παράταση ολοκλήρωσης έργου για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ», καθώς η προθεσμία λήγει στις 30 Ιουλίου και δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα αυτόματης τρίμηνης παράτασης για τους δικαιούχους.

Αναφέρει συγκεκριμένα η επιστολή

«Τελευταία λαμβάνουμε καταγγελίες από τα μέλη μας σχετικά με το παρακάτω περιγραφόμενο πρόβλημα που έχει προκύψει στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Αυτονομώ”.

  • Όπως γνωρίζετε η προθεσμία υλοποίησης των έργων έληγε στις 31 Μαΐου 2023 για όλες τις αιτήσεις που είχαν υπαχθεί στο εν λόγω πρόγραμμα.
  • Επίσης, σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος υπήρχε η δυνατότητα παράτασης τριών (3) μηνών η οποία μπορούσε να ληφθεί αυτόματα μία φορά. Επομένως, λαμβάνοντας υπόψη την ως άνω προθεσμία υλοποίησης υπήρχε η δυνατότητα με το απλό πάτημα ενός κουμπιού (έως 31 Μαΐου 2023) να δοθεί παράταση έως τις 29 Αυγούστου 2023, με τη προϋπόθεση ότι δεν έχει ξαναχρησιμοποιηθεί το δικαίωμα τρίμηνης παράτασης από τον εκάστοτε ωφελούμενο.
  • Το παραπάνω αναφερόμενο δικαίωμα είχε μεταφερθεί σε όλες τις προηγούμενες παρατάσεις που είχαν δοθεί και ίσχυε μέχρι το τέλος της νέας προθεσμίας.
  • Στις 19 Μαΐου 2023 με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας δόθηκε, για άλλη μία φορά, οριζόντια παράταση της προθεσμίας υλοποίησης του έργου σε όλους τους/τις ωφελούμενους/ες κατά ένα μήνα, ήτοι έως τις 30 Ιουνίου 2023.

Στις 26 Μαΐου 2023, όμως, και με την ενημέρωση του πληροφοριακού συστήματος, “εξαφανίστηκε” η δυνατότητα αυτόματης λήψης της τρίμηνης παράτασης από όλους/ες τους/τις ωφελούμενους/ες αλλά και η δυνατότητα λήψης παράτασης λόγω ανωτέρας βίας. Στον αντίποδα, όσοι εκ των ωφελούμενων πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα πριν την αλλαγή του συστήματος στις 26 Μαΐου (τυχαία ημερομηνία κατά την οποία ενημερώθηκε το σύστημα), η προθεσμία ολοκλήρωσης του έργου τους πράγματι μεταφέρθηκε έως τις 29 Αυγούστου 2023, με ενεργή και τη δυνατότητα λήψης παράτασης λόγω ανωτέρας βίας.

Επειδή τα παραπάνω αναφερόμενα θεωρούμε ότι δημιουργούν συνθήκες αδικίας και διαταράσσουν την ισονομία και την ίση μεταχείριση των πολιτών αλλά και εκθέτουν τους συμβούλους έργου στην αντίληψη των ωφελούμενων.

Επειδή κάποιοι εκ των ωφελούμενων έχουν, ήδη, ξεκινήσει τις εργασίες με δεδομένο ότι μπορούσαν να τις ολοκληρώσουν έως 29/08.

Επειδή κινδυνεύουν να απενταχθούν έργα, ακόμα και ολοκληρωμένα και να μην μπορούν να πληρωθούν οι προμηθευτές του προγράμματος.

Επειδή οι μηχανικοί/σύμβουλοι έργου και οι ενεργειακοί επιθεωρητές που ασχολούνται με το πρόγραμμα κινδυνεύουν, για ακόμη μια φορά, να εκτεθούν χωρίς να φέρουν ευθύνη αλλά και επιβαρύνονται με υπερβολικό όγκο εργασίας χωρίς να το γνωρίζουν εκ των προτέρων.

Επειδή η γενική προθεσμία ολοκλήρωσης των δαπανών του προγράμματος είναι η 30/09/2023. Ζητούμε να αποκατασταθεί το δικαίωμα λήψης αυτόματης τρίμηνης παράτασης σε όσους και όσες το είχαν έως τις 26/5 ή άλλως να δοθεί οριζόντια παράταση σε όλα τα έργα έως τις 30/09/2023, άμεσα».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…