Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Ξινά» φέτος τα καλοκαιρινά φρούτα

«Ξινά» φέτος τα καλοκαιρινά φρούτα

0

Από 5 ευρώ τα κεράσια- Στα ύψη οι τιμές σε νεκταρίνια και ροδάκινα. Οι βροχές χαλάνε τα φρούτα και τα λαχανικά και αυξάνεται η τιμή τους

 

 

Μεγάλη  η διαφορά από την τιμή παραγωγού και  τιμή ραφιού

 

 

«Ξινά» για την τσέπη του  καταναλωτή είναι φέτος τα καλοκαιρινά φρούτα ακολουθώντας τον χορό της  ακρίβειας. Και  μπορεί μεν οι οπωροπώλες να τείνουν το επιχείρημα ότι  υπάρχουν διακυμάνσεις στις τιμές και ο καταναλωτής μπορεί να επιλέξει ποικιλίες σε φτηνότερες τιμές (προφανώς με έκπτωση στην ποιότητα) αλλά όταν ένα κιλό κεράσια φτάνουν να πωλούνται 5 ευρώ, όσο γλυκά κι αν είναι αφήνουν μια …πικρή επίγευση.

Οι βροχές χαλάνε τα φρούτα και τα λαχανικά και αυξάνεται η τιμή τους

Όπως μας εξηγεί ο οπωροπώλης της Δημοτικής αγοράς κ. Δημήτρης Καραλανίδης: «Οι  βροχές έβλαψαν πολλά φρούτα και λαχανικά και δεν άφησαν να ωριμάσουν όπως θα έπρεπε. Για παράδειγμα έχουν πάθει ζημιά τα σγουρά μαρούλια  και τα κολοκυθάκια,. Επίσης το πεπόνια και το καρπούζι. Τα νεκταρίνια και τα ροδάκινα δεν έχουν ωριμάσει ακόμη. Τώρα τα κεράσια είναι στην εποχή τους και σ’ αυτά υπάρχουν διάφορες ποικιλίες και τιμές. Ξεκινούν από 2,80 έως και 5 ευρώ. Επίσης τα νεκταρίνια από 1,50 ευρώ έως 2,80».

Μεγάλη  η διαφορά από την τιμή παραγωγού και  τιμή ραφιού

Να σημειώσουμε ότι στην Ξάνθη δεν έχουμε παραγωγή σε φρούτα όπως αντιστοίχως η Κομοτηνή σε κεράσια ή άλλες περιοχές σε ροδάκινα ή βερίκοκα και νεκταρίνια. Ωστόσο στα συνοικιακά μανάβικα και στα ράφια των μάρκετ οι τιμές ποικίλουν όπως επίσης και στην λαϊκή αγορά από τους παραγωγούς  που  εμπορεύονται φρούτα και λαχανικά. Αξιοσημείωτο είναι όπως βεβαιώνουν παράγοντες της αγοράς ότι η τιμή παραγωγού είναι χαμηλή αλλά η τιμή στο ράφι  έχει  ξεφύγει. Για παράδειγμα:  Ροδάκινα από 0,65 ευρώ που «φεύγουν» από το χωράφι φτάνουν στην κατανάλωση ακόμα και στα 3,5 ευρώ/κιλό, τα νεκταρίνια από 0,75 ευρώ/κιλό καταλήγουν στις μεγάλες αλυσίδες στα 4,50 ευρώ/κιλό, ενώ τα βερίκοκα από 0,70 ευρώ/κιλό φτάνουν στο πιάτο μας στα 4 ευρώ/κιλό.

Γι αυτό και βλέπουμε πολλούς παραγωγούς  από άλλες περιοχές να …μοσχοπουλάνε τα φρούτα τους κυρίως σε χωριά. Σε ότι αφορά τα πρώτα καρπούζια, αντιμετώπισαν κάποια προβλήματα λόγω της εναλλαγής στην θερμοκρασία. Η πρώιμη παραγωγή είναι μειωμένη κατά 30 με 40%. Οι όψιμες όμως ποικιλίες που θα ξεκινήσουν προς τα τέλη του μήνα και είναι η κύρια παραγωγή, φαίνονται να είναι ποιοτικά καλύτερες και αποδοτικότερες.

Αυτή την περίοδο η τιμή στον παραγωγό για τις πρώιμες ποικιλίες είναι περίπου στα 0,30 ευρώ/κιλό.

Τι συμβαίνει με το ροδάκινο και νεκταρίνι

Με πολλά προβλήματα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων και των χαλαζοπτώσεων  ξεκίνησαν οι πρώιμες ποικιλίες στο επιτραπέζιο ροδάκινο και το νεκταρίνι στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ οι παραγωγοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις μεσοπρώιμες ποικιλίες που συγκομίζονται αυτή την περίοδο αλλά και τις όψιμες που θα «κοπούν» τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το ίδιο έπαθαν και τα κεράσια καθώς χάθηκαν όλες οι πρώιμες ποικιλίες κερασιού στα πεδινά.

Ενδεικτικές τιμές

Οι τιμές φρούτων σε λαϊκή αγορά, μανάβικο και σούπερ μάρκετ όπως καταγράφονται από την ΕΛΣΤΑΤ για την περίοδο Απρίλιο – Μάιο του 2023  είχαν ως εξής:

Κεράσια: 5€ – 6,90€ / κιλό 6€ – 7,50€/ κιλό

Νεκταρίνια: 2,5€/κιλό 4€ – 4,50€ /κιλό

Ροδάκινα: 2€ – 2,5€/κιλό 3€ – 3,50€ /κιλό

Βερίκοκα: 2€ – 2,5€/κιλό 2€ – 4€ / κιλό

Καρπούζι: 0,90€ – 1,10€ /κιλό 1,40€-1,55€/κιλό

Πεπόνι: 1,50€- 1,60€ /κιλό 1,99€ -2,98€/κιλό

Φράουλες: 2€ – 2,30 / κιλό 4,50€/κιλό

Αχλάδια, μήλα και μπανάνες δεν έχουν επηρεαστεί οι τιμές.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…