Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Εργατικό ατύχημα στην Καθαριότητα του δήμου Ξάνθης

Εργατικό ατύχημα στην Καθαριότητα του δήμου Ξάνθης

0

Διαβεβαιώνει για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας και τη σωστή συντήρηση των απορριμματοφόρων ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Φ. Χασάνογλου

 

Πλήρη διαλεύκανση και απόδοση ευθυνών ζητά Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ξάνθης

 

Λίγο πριν τελειώσει τη βάρδια του ο άτυχος 60χρονος μόνιμος υπάλληλος στο Τμήμα καθαριότητας του δήμου Ξάνθης υπέστη ατύχημα. Ειδικότερα ακρωτηριάστηκε μέρος από το δάκτυλό του το οποίο εγκλωβίστηκε στην πόρτα του απορριμματοφόρου ενώ πήγε να την κλείσει.

Εργατικό ατύχημα στο Τμήμα Καθαριότητας – Η πόρτα του απορριμματοφόρου του έκοψε το δάκτυλο

Σύμφωνα με πληροφορίες μας ο άτυχος 60χρονος την Παρασκευή 2/6 μόλις είχε τελειώσει τη δουλειά του στο απορριμματοφόρο του δήμου και πήγε να κλείσει την πίσω πόρτα. Τότε άγνωστο πως πιάστηκε το δάκτυλο του στην πόρτα με αποτέλεσμα να ακρωτηριαστεί ένα μέρος αυτού. Άμεση ήταν η επέμβαση των συναδέλφων του που μαζί με τον προϊστάμενο του Τμήματος τον μετέφεραν στο νοσοκομείο Ξάνθης. Τις ακριβείς συνθήκες του ατυχήματος εξετάζει η αστυνομία που έσπευσε στο νοσοκομείο και πήρε κατάθεση από τον 60χρονο και τους συναδέλφους  του. Στο νοσοκομείο έσπευσε και ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Φερντούν Χασάνογλου.

Μιλώντας στο «Ε» εξέφρασε την λύπη του για το ατύχημα που είχε ο υπάλληλος σημειώνοντας ότι «είμαστε όλοι μια οικογένεια και λυπάμαι πολύ γι’ αυτό που συνέβη. Μίλησα μαζί του μου είπε ότι από απροσεξία δική του πιάστηκε το χέρι του στην πόρτα. Ωστόσο δεν παύει να είναι ένα ατύχημα σε ώρα εργασίας. Άμεσα κινήθηκαν όλες οι διαδικασίες που προβλέπονται. Είμαστε όλοι στο πλευρό του. Οι γιατροί μας είπαν ότι μπορεί να γίνει επανασύνδεση του ακρωτηριασμένου μέλους. Ας ελπίσουμε όλα να πάνε καλά. »

Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Ξάνθης: «Να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη»

 Μα σημειώσουμε ότι η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοίνωσή της αφήνει υπόνοιες για ελλιπή συντήρηση των απορριμματοφόρων και ζητά να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες αν προκύπτουν.

Ειδικότερα αναφέρει: «Τα τελευταία χρόνια, η κατάσταση με τους νεκρούς και τσακισμένους εργάτες στην καθαριότητα των δήμων είναι τραγική.

Αιτία είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω της έλλειψης προσωπικού, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα κακοσυντηρημένα παλιά μηχανήματα και οχήματα, τα λειψά έως ανύπαρκτα μέσα προστασίας, η εγκληματική αδιαφορία των υπευθύνων. Υπεύθυνες είναι οι πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, της πλειοψηφίας των δημάρχων, και ενός συστήματος που βλέπει ως κόστος την υγιεινή και ασφάλειά των εργαζομένων, ως κόστος την ανανέωση μηχανημάτων και υποδομών και θυσιάζει τις ζωές και την υγεία των εργαζομένων.

Μπορεί σε ένα πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης να εγκρίθηκε αγορά νέων απορριμματοφόρων και καλαθοφόρου οχήματος, αλλά τι γίνεται με τα παλιά οχήματα, όπως αυτό που έγινε η αιτία να γίνει το νέο ατύχημα;

Τίθενται σοβαρά ερωτήματα για το συμβάν εάν παρενέβει ο τεχνικός ασφαλείας του Δήμου Ξάνθης, εάν ενημερώθηκε και πως παρενέβει ο γιατρός Εργασίας, όπως επίσης εάν είναι επαρκής η εκπαίδευση των εργαζομένων για την αποφυγή αλλά και την αντιμετώπιση των εργατικών ατυχημάτων. Είναι αρνητικό που η νομοθεσία προβλέπει ο τεχνικός ασφαλείας και ο γιατρός εργασίας να είναι εξωτερικός συνεργάτης και να περνάει μόνο λίγες ώρες το μήνα  σε κάθε δήμο. Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση στον εργαζόμενο και ευχόμαστε την γρήγορη ανάρρωσή του.

Παράλληλα απαιτούμε:

1.Την άμεση διαλεύκανση των συνθηκών του δυστυχήματος, να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη.

2.Να καταλογιστούν οι ευθύνες και να αποκαλυφθούν οι ελλείψεις των μέτρων ασφάλειας.

3.Να γίνουν άμεσα όλοι οι αναγκαίοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς και να παρθούν από την Δημοτική αρχή όλα τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία της υγείας των εργαζομένων, της ασφάλειας των φορτηγών και του εξοπλισμού στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης. Να ελέγχονται τακτικά και να γίνεται έγκαιρα η επισκευή βλαβών και η περιοδική συντήρηση των οχημάτων. Να γίνει εκσυγχρονισμός των οχημάτων.

4.Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού. Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και δυνάμεις τους. Ταυτόχρονα απαιτείται  συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων για την αποφυγή αλλά και αντιμετώπιση ατυχημάτων.

5.Να χορηγούνται έγκαιρα όλα τα ΜΑΠ στους δικαιούχους.

6.Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και τακτικός έλεγχος σε κάθε χώρο δουλειάς.

7.Να ενισχυθεί το πλαίσιο για τον Τεχνικό Ασφαλείας και τον Γιατρό Εργασίας. Να απασχολούνται με μόνιμη και σταθερή εργασία στους Δήμους.

8.Να γίνουν μελέτες επαγγελματικού κινδύνου και επαγγελματικών ασθενειών.

Φ. Χασάνογλου, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Ξάνθης: «Γίνεται πολύ σωστή συντήρηση και όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι στα απορριμματοφόρα. Τηρούνται όλα τα μέτρα»

Απαντώντας στις αναφορές για την συντήρηση και το έλεγχο των απορριμματοφόρων ο κ. Χασάνογλου ήταν κατηγορηματικός. «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στα απορριμματοφόρα. Ο δήμος έχει προμηθευτεί καινούργια αλλά και στα παλιά γίνεται πολύ σωστή συντήρηση και όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι. Ο υπάλληλος ήταν μόνιμος και έμπειρος και γνώριζε πολύ καλά την δουλειά του. Θα εξεταστούν όλα από τις αστυνομίες αρχές και θα γίνει ό τι προβλέπεται από το νόμο».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Έχουμε δύο μέτωπα- Διαχείριση κρίσεων και καθημερινότητα των πολιτών

Μεταρρυθμίσεις και κλιματική κρίση στην εισήγηση του πρωθυπουργού Για διμέτωπο αγώνα της κ…