Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εξαφανίστηκαν τα στρεπ – τεστ από τα φαρμακεία της Ξάνθης

Εξαφανίστηκαν τα στρεπ – τεστ από τα φαρμακεία της Ξάνθης

0

Ανησυχία γονέων για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου

 

 Καθησυχαστικός ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης

 

Σε περίοδο …ανάρρωσης ακόμη από την πανδημία του κορωνοϊού και σε φάση αντιμετώπισης των παρενεργειών του, νέα απειλή διαφαίνεται  στον ορίζοντα από τον στρεπτόκοκκο. Όχι δεν πρόκειται για νέο φονικό ιό αλλά για γνωστό που προσβάλλει το αναπνευστικό κυρίως των παιδιών και έχει τα ίδια συμπτώματα με τον κορονοϊό και μπορεί να καταστεί επικίνδυνος αν δεν διαγνωστεί έγκαιρα και δεν δοθεί η απαραίτητη θεραπεία.  Μετά το θάνατο του 8χρονου και τα άλλα επτά περιστατικά παιδιών και ενηλίκων που νόσησαν στην χώρα μας «χτύπησε το καμπανάκι» για τον νέο ιό ίσως επειδή τα αντανακλαστικά της κοινωνίας είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένα και φοβικά απέναντι σε κάθε απειλή γιατί ο εφιάλτης του κορωνοϊού είναι ακόμη ζωντανός!

Ανησυχία γονέων για τα περιστατικά στρεπτόκοκκου

Εικόνα ανησυχίας ιδιαίτερα σε γονείς μικρών παιδιά καταγράφεται  στην Ξάνθη μετά τα τελευταία κρούσματα στρεπτόκοκκου στη Νάουσα και ευρύτερα στην Ημαθία Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να εξαφανιστούν από τα φαρμακεία της Ξάνθης, τα στρεπ τεστ όπως μας πληροφορεί η πρόεδρος των φαρμακοποιών Ξάνθης Δέσποινα Κάλφα: «Είχαμε και τελείωσαν από την αποθήκη. Περιμένουμε να μας ξαναστείλουν. Ωστόσο όσοι έχουν συμπτώματα μπορούν να απευθύνονται σε μικροβιολογικά εργαστήρια για στρεπ τεστ. Σίγουρα τα κρούσμα είναι αρκετά γι αυτό και εκδηλώνεται ανησυχία επειδή είναι μεταδοτικός ιός. Αυτός ο ιός υπάρχει, δεν είναι νέος αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια παλεύουμε με τον κορονοϊό και φορούσαμε μάσκα ήταν εξαφανισμένος όπως και άλλοι ιοί.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει έγκαιρη σωστή διάγνωση και να δοθεί η απαραίτητη θεραπεία. Γι’ αυτό αν έχουμε συμπτώματα όπως υψηλό πυρετό και πονόλαιμο θα πρέπει να πηγαίνουμε στο γιατρό και να κάνουμε στρεπ τεστ.

Προέδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης, Ι. Σπανόπουλος: ««Δεν έχει εντοπιστεί  κανένα κρούσμα με στρεπτόκοκκο στην Ξάνθη»

Καθησυχαστικός ήταν ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Σπανόπουλος: «Δεν έχει εντοπιστεί  κανένα κρούσμα με στρεπτόκοκκο στην Ξάνθη. Δεν αποπνέει ανησυχία η κατάσταση. Είναι μεμονωμένα τα περιστατικά.  Είναι γνωστός ιός και το στρεπ τεστ ήταν ρουτίνα για τους γιατρούς προκειμένου να κάνουν διάγνωση και να δώσουν αντιβίωση. Ωστόσο οι γονείς δεν θα πρέπει  να εφησυχάζουν όταν υπάρχουν συμπτώματα. Αυτό που αποπνέει ανησυχία είναι τα προβλήματα του νοσοκομείου και ο κίνδυνος να κλείσει η χειρουργική. Αυτά θα πρέπει να μας απασχολούν  σαν τοπική κοινωνία».

Ποια είναι τα συμπτώματα και η θεραπεία

Το βασικό στοιχείο της στρεπτοκοκκικής λοίμωξης είναι ο υψηλός πυρετός. Ένα άλλο χαρακτηριστικό είναι οι πρησμένες αμυγδαλές, πυώδης αμυγδαλίτιδα. Ένα παιδί που έχει πρησμένες αμυγδαλές έχει υψηλό πυρετό θα πρέπει οπωσδήποτε να το δει παιδίατρος. Εάν ένα παιδί έχει κακουχία, δεν αισθάνεται καλά και ο πυρετός επιμένει πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος για να δει αν χρειάζεται να πάρει αντιβίωση. Σε μικρό ποσοστό, υπάρχει πιθανότητα να γίνει διεισδυτική λοίμωξη, δηλαδή να περάσει το μικρόβιο στο αίμα και εκεί αρχίζουν τα πολύ βαριά συμπτώματα όπου πρέπει να πάει οπωσδήποτε στο νοσοκομείο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…