Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023

0

Δηλώσεις εκ του ασφαλούς
Όταν γνωρίζω ότι δεν θα έχω την εκλογική δύναμη να γίνω πρωθυπουργός και να κυβερνήσω, ε, τότε μπορώ να λέω ό,τι θέλω.
Από αυτό το σύνδρομο πάσχει ο Κυριάκος Βελόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
Διαβάστε λοιπόν τι δήλωσε ο άνθρωπος και βγάλτε τα συμπεράσματά σας. Δηλώσεις – φούσκες, αφού γνωρίζει πως ποτέ δεν θα ξεπεράσει το 4-5%. Ιδού παρακαλώ οι υπερβολικές του δηλώσεις.
«Θα το ξηλώσω το τουρκικό Προξενείο, θα φύγει από εκεί… εμείς εδώ στην Ελλάδα δεν κάνουμε το αυτονόητο. Όποιος δηλώνει Τούρκος του αφαιρώ την ιθαγένεια. Δεν έχει δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος μιλώντας στον ΑΝΤ1. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του δήλωσε πως θέλει «την Ελλάδα να είναι αστακός αλλά χωρίς δαγκάνες. Να δούμε τη σύμβαση με τα F-35… Το Κογκρέσο λέει ότι έχουν θέματα, δεν γίνεται να αγοράσεις κάτι που δεν ξέρεις τι είναι. Θέλω να πάρουμε αεροσκάφη, αλλά να είναι λεφτά που θα πιάσουν τόπο. Να ενισχύσουμε την παραγωγή».
Γ.Δ.


Περί της Δικαιοσύνης
Τι νόημα αλήθεια έχει όταν ένας πολίτης δικαιώνεται μετά από οκτώ χρόνια από το Δικαστήριο;
Είναι αυτό απονομή δικαιοσύνης;
Ευθαρσώς λέει πως δεν είναι, κι ας ακούμε συνέχεια δικαιολογίες για το απαράδεκτο του πράγματος. Δε μπορεί η χώρα μας, η κυβέρνηση, να υποστηρίζει ότι εκσυγχρονίζει το δημόσιο, τις κρατικές δομές. Απεναντίας. Τόσο στη Δικαιοσύνη, όσο και στο φορολογικό σύστημα δεν έκανε απολύτως τίποτε.
Καλή η προσπάθεια ψηφιοποίησης του κράτους, αλλά τι νόημα έχει όταν ένας επιχειρηματίας κάνει χρόνια να ξεμπερδέψει μια επένδυσή του, όταν μια απόφαση βγαίνει μετά από 5 έως 10 χρόνια;
Η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, πέραν του γεγονότος ότι προσβάλει το άτομο, θίγει και τα ανθρώπινα δικαιώματά του, αλλά ουσιαστικά δυναμιτίζει και το κύρος ενός κράτους το οποίο μετ’ αποδείξεως δεν σέβεται τους πολίτες του.
Γ.Δ.


Φτάσαμε στο τέλος λοιπόν
Καρδούλες από δω, καρδούλες από κει. Η γνωστή μόδα των κοινωνικών δικτύων στα ηλεκτρονικά Μέσα έφθασε και στις ελληνικές εκλογές.
Την αρχή έκανε και συνεχίζει να κάνει η Κωνσταντοπούλου. Σχηματίζει με τα χέρια της καρδούλα και την μοστράρει στο διαδίκτυο με πλατύ, πολύ πλατύ χαμόγελο. Η προεκλογική αυτή μέθοδος που λάνσαρε η Ζωή, τελικά έπιασε.
Κι αφού είχε επιτυχία, την συνέχισε την ιστορία με την καρδούλα και ο Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ. Τρολάρισμα στο τρολάρισμα λοιπόν και φθάσαμε στο τέλος της προεκλογικής περιόδου.
Αύριο Κυριακή πρωί- πρωί με τη δροσούλα, ραντεβού στα εκλογικά κέντρα και μετά, αργότερα θάλασσα.
-Καλό βόλι λοιπόν, όπως λέγαμε παλιά.
Γ.Δ.


Χτύπησε ο δαίμων
Τα λάθη είναι αναπόφευκτα στις εφημερίδες παρόλη την προσοχή που επιδεικνύουμε.
Έτσι, χθες γράψαμε ότι το Κουρμπάν Μπαϊράμ είναι στις 28 Ιουλίου, ενώ το σωστό είναι 28 Ιουνίου, όπως το σχολίασε η στήλη την προηγούμενη εβδομάδα.
Μεγάλη θρησκευτική γιορτή για τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας κατά την οποία σφάζονται ζώα γενικά, πάντα όμως πάνω από 6 μηνών. Από το σφάγιο ένα μέρος διανέμεται σε φτωχούς, ένα άλλο σε συγγενείς και φίλους.
Γ.Δ.


Tι ψηφίζουν οι νέοι
Τη γενιά των millennials και τη Generation Z σκιαγραφεί η νέα έρευνα της Κάπα Research για τις νεότερες γενιές, ενόψει των εκλογών 2023 της 25ης Ιουνίου. Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες 17-42, καταδεικνύει μια στροφή της νέας γενιάς σε σχέση και με το δημοψήφισμα του 2015 καθώς θεωρούν πλέον ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα νούμερα αποκαλύπτουν τη μεγάλη απόσταση που έχει διανύσει η χώρα των από την εποχή των μνημονίων μέχρι σήμερα, καθώς 52% είναι το ποσοστό όσων δηλώνουν αισιόδοξοι για το μέλλον τους, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2010, ήταν μόλις 25%!
Σύμφωνα με την έρευνα, στις ηλικίες 17-42 όσον αφορά την πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 33,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,4%.  Το ΠΑΣΟΚ ακολουθεί με 9,3%,  το ΚΚΕ καταγράφει 6,6%, η Ελληνική Λύση 3,6%,  2,8% η ΝΙΚΗ, 4,8% η Πλεύση Ελευθερίας, 4,6% το ΜέΡΑ25, ενώ το κόμμα «Σπαρτιάτες» σημειώνει ποσοστό 3,8%.
Για τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει την Κυριακή, οι νέοι προτάσσουν θέματα παιδείας, υγείας, και αύξησης μισθών και συντάξεων. Παρατηρώντας τα χαρακτηριστικά της έρευνας αντιλαμβάνεται κανείς ότι η γενιά αυτή δεν έχει καμία σχέση με τις ιδεοληψίες και τα κολλήματα των προηγούμενων. Έχουν ξεπεράσει τις συγκρούσεις που πότισαν σαν φαρμάκι τις μεταπολιτευτικές γενιές. Είναι μορφωμένοι, προσαρμοσμένοι στις τάσεις της εποχής, νιώθουν πολίτες του κόσμου και έχουν αφήσει πίσω τα εμφυλιοπολεμικά σύνδρομα και τους διαχωρισμούς των γονιών τους…


Περί των αδέσποτων
Το έχω και κατά το παρελθόν αναφέρει ότι το θέμα των αδέσποτων σκύλων, κυρίως, ότι δεν είναι θέμα και υπόθεση μόνον ενός δήμου.
Εάν δεν υπάρξει κοινή προσπάθεια και των τεσσάρων δήμων, κοινή στρατηγική και σχεδιασμός, ό,τι κι αν κάνει ένας δήμος μόνος του, οι προσπάθειές του δεν θα αποδώσουν και η απογοήτευση θ’ ακολουθήσει.
Γι’ αυτό τόνιζα και συνεχίζω να υποστηρίζω πως η λύση θα προέλθει από την κοινή και των τεσσάρων δήμων συνεργασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Και  κάτι τελευταίο και σημαντικό. Χωρίς πρόγραμμα στείρωσης, κάθε προσπάθεια θα είναι ημιτελής.
Γ.Δ.


Περί κομματιδίων

Δε γνωρίζω κι ούτε επιθυμώ να μάθω ποιο κόμμα θα ψηφίσετε αγαπητοί αναγνώστες, διότι σημασία μεγαλύτερη έχει η συμμετοχή στην ψηφοφορία των εκλογών.
Το θέμα της επιλογής κόμματος είναι αυστηρά προσωπική υπόθεση και μόνον.
Δε μπορώ όμως να μη σχολιάσω και να μην επισημάνω ότι όλα αυτά τα μικρά και άγνωστα μέχρι χθες κόμματα που εμφανίστηκαν από το πουθενά με προβλημάτισαν, όπως και πάρα πολλούς επίσης όπως έχω μάθει.
Διαβάζουμε για τη ΝΙΚΗ, το κόμμα Σπαρτιάτες, η Πλεύση, η Λατινοπούλου και δεκάδες άλλα με τα πλέον παράξενα ονόματα που φιλοδοξούν να μπουν στη βουλή.
Κομματίδια (αυτή είναι η σωστή λέξη γι’ αυτά), τα οποία δεν έχουν καν πολιτικό λόγο, μέλη, γραφεία, στελέχη. Πρόκειται για προσωποκεντρικά σχήματα του ενός αρχηγού, χωρίς αρχές και πρόγραμμα, όπως φάνηκε εξάλλου από το κόμμα Ι.Χ. της Κωνσταντοπούλου.
-Πρόκειται για κατάντια…
Γ.Δ.


«Δώσε και σε μένα μπάρμπα»
Παγίως υποστηρίζω πως η νοοτροπία να απονέμονται από διάφορους φορείς της Πολιτείας βραβεία χωρίς σοβαρό λόγο και αιτία δεν είναι σοβαρή υπόθεση.
Με τη χύδην προσφορά βραβείων ευτελίζεται τόσο το βραβείο, πρώτα πρώτα, και δεύτερο ο φορέας ο οποίος απονέμει αδιακρίτως βραβεία κάθε χρόνο.
Έτσι, σε λίγα χρόνια όλοι οι κάτοικοι της Ξάνθης θα έχουν λάβει από ένα βραβείο τουλάχιστον.
Πρόκειται για βραβεία κοροϊδίας και από τις δύο πλευρές.
Προφανώς δεν είμαστε κατά των βραβείων. Βραβείων όμως για σοβαρούς και αξιόλογους λόγους ουσίας και προσφοράς στην τοπική κοινωνία. Αυτό το βραβείο ναι, δίδεται μετά από αξιολόγηση και είναι ένα προς το πρόσωπο που πρόσφερε.
Αυτά, κι ας «μαζευτούν» Σύλλογοι και Φορείς που μοιράζουν βραβεία κατά δεκάδες και σε όποιον θέλουν να ευχαριστήσουν χωρίς αξιολόγηση έργου και προσφοράς.
Ένα τέτοιο «βραβείο» ποιος σοβαρός πολίτης θα το δεχόταν;
Γ.Δ.


Η κάλπη της 25ης Ιουνίου
Η κάλπη της 25ης Ιουνίου είναι πολύ πιθανόν να κρύβει αλλαγές ειδικά στην Ροδόπη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι όλη αυτή η συζήτηση για  το ρόλο του τουρκικού Προξενείου και  την παρέμβασή  του στην διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Ροδόπη έχει δημιουργήσει ένα αρνητικό κλίμα ιδιαίτερα στον χριστιανικό πληθυσμό που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ και νιώθει ότι κάποιοι παίζουν παιχνίδια στην πλάτη τους. Στην Ξάνθη αντίστοιχα παρότι έγινε το ίδιο, ίσως επειδή ο συγκεκριμένος βουλευτής εκλέγεται 12 χρόνια δεν αναμένεται  να αλλάξει, ενώ παραμένει πολύ δύσκολο να αλλάξει  χέρια η τρίτη έδρα στην Ξάνθη. Γενικότερα η ανάμειξη του τουρκικού προξενείου στις εκλογικά πράγματα δεν είναι κάτι  καινουργιο. Συμβαίνει χρόνια. Αυτό που ξενίζει όμως είναι ότι στις φετινές εκλογές ήταν απροκάλυπτα προκλητική σε σημείο προσβλητικό. Γι’ αυτό και άνοιξε αυτή η συζήτηση και πολύ καλώς άνοιξε για να μπουν κάποια πράγματα στη θέση τους κάποτε.
Μ.Ξ.


Δεν βάζουμε σταυρό
Εκλογές λοιπόν την Κυριακή με τη διαφορά όμως ότι  δεν βάζουμε σταυρό σε υποψήφιους αλλά ψηφίζουμε μόνο κόμμα. Εάν, από κεκτημένη ταχύτητα, μπει σταυρός στο ψηφοδέλτιο, είναι στην κρίση του δικαστικού αντιπροσώπου να το ακυρώσει ή όχι.
Αυτό σημαίνει ότι θα βγουν  και πιο γρήγορα τα αποτελέσματα. Όπως μάλιστα εκτίμησε ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι τις 21:00 θα είναι γνωστό αν υπάρχει αυτοδυναμία και πόσες έδρες είναι και το ποια κόμματα μπαίνουν ή δεν μπαίνουν. Οι ετεροδημότες που είναι πρόσθετοι σε σχέση με την προηγούμενη φορά και είναι περίπου 30.000 καινούριοι, καλό θα είναι να μπουν μέσα στο σύστημα για να δουν ακριβώς ποιο είναι το εκλογικό τους τμήμα, δεδομένου ότι την προηγούμενη φορά είχαν ψηφίσει στο εκλογικό τμήμα όπου υπάγονται. Επίσης  κανονικά ξεκινάνε το Σάββατο οι απόδημοι οι οποίοι είναι συν 3.000 περίπου. Είναι 25.610, τα 99 εκλογικά τμήματα έγιναν 102. Ένα πολύ βασικό επίσης είναι ότι πετάμε τα ψηφοδέλτια που είχαμε στις πρώτες εκλογές.
Μ.Ξ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…