Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

0

Χέρι-χέρι μαζί

Η θέση μας αυτή είναι πάγια, εδώ και αρκετά χρόνια. Υποστηρίζουμε πως τα πανεπιστήμια της χώρας μας έχουν υποχρέωση να βρίσκονται μαζί, συν εργαζόμενα, με τον ιδιωτικό τομέα των επιχειρήσεων.

Ναι, συνεργαζόμενα, τα δύο μέρη για να αξιοποιούν τις δυνατότητές τους, δημιουργώντας νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες προς όφελος των δύο πλευρών αλλά κυρίως της ίδιας της Πολιτείας. Εξάλλου, αυτό συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια σε όλες τις χώρες της ελεύθερης οικονομίας.

Σημειώνω για την ιστορία την πρωτοβουλία της πανεπιστημιακής ομάδας του ΔΠΘ που σε συνεργασία με χορηγούς προχώρησε στη δημιουργία του 2ου ηλεκτροκίνητου μονοθέσιου.

Πρόκειται για μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική αρχή. Πανεπιστήμιο, καθηγητές, φοιτητές, χορηγοί ιδιώτες από κοινού εργάστηκαν για έναν στόχο και τον πέτυχαν. Το ίδιο ως εκ τούτου μπορεί να γίνει και προς άλλες κατευθύνσεις. Πάντα χέρι-χέρι πανεπιστήμιο και ιδιώτες.

Η λογική είναι απλή: Θεωρία, Πράξη, Υλοποίηση, Αξιοποίηση, Όφελος κοινό, Ανάπτυξη, Προκοπή.

Γ.Δ.

Προς τη… ΝΙΚΗ!

Από τη μία πλευρά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δηλώνει κατηγορηματικά ότι η Εκκλησία δεν έχει καμία σχέση με πολιτικά κόμματα και δεν επιτρέπεται να έχει.

Από την άλλη, έχουν φτάσει καταγγελίες ότι στις περιοχές της Πιερίας, της Θράκης, της Καβάλας, της Δράμας, των Σερρών, του Κιλκίς, της Θεσσαλονίκης, της Χαλκιδικής, της Πέλλας, της Ημαθίας, της Λάρισας, της Κοζάνης, της Αχαΐας, έχουν δραστηριοποιηθεί πολλά στελέχη των τοπικών εκκλησιών, υπέρ της ΝΙΚΗΣ.

Εξ αυτού του γεγονότος αναστάτωση έχει προκαλέσει η κινητικότητα εκκλησιαστικών κύκλων γύρω από το κόμμα ΝΙΚΗ, στις εκλογές της 21ης Μαΐου έφτασε στα πρόθυρα της εισόδου στη Βουλή.

Τα μηνύματα υπέρ του, που συντάσσονται από μοναχούς του Αγίου Όρους, με διασυνδέσεις σε όλη την Ελλάδα προκάλεσαν σοβαρή αντίδραση εντός της Εκκλησίας, με τους περισσότερους μητροπολίτες να καλούν τους ιερείς να απέχουν από κάθε προεκλογική δραστηριότητα. Αποκορύφωνα αποτέλεσε η παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να εμπλέξουν την Εκκλησία στα πολιτικά δρώμενα της χώρας, με αφορμή τις εκλογές.

ΓΔ.

Παρεμβάσεις αιώνων

 Η παρέμβαση Μονών, ιερέων παρεκκλησιαστικών οργανώσεων και άλλων φορέων γύρω από την Εκκλησία δεν είναι κάτι νέο.

Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξαφνιάζει, διότι υπάρχει μια σύνδεση κρυφή ή φανερή πολιτικής και εκκλησίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.

Οι παρεμβάσεις του Παπισμού στην πολιτική ζωή των ευρωπαϊκών χωρών είναι γνωστές μέχρι και τη στήριξη του καθεστώτος του Γ’ Ράιχ.

Αναλογικά το ίδιο συμβαίνει και στο Ισλάμ και σε μεγαλύτερο βαθμό παρέμβασης μάλιστα.

Γνώριμο τοπικό δείγμα σε Ξάνθη και Ροδόπη, όπου οι ιμάμηδες την Παρασκευή μετά την προσευχή, ζητούν από τους πιστούς να ψηφίσουν τον εκλεκτό τους, ο οποίος βέβαια επιλέγεται με τα δικά τους γνωστά κριτήρια.

Γ.Δ.

Παρεμβάσεις

 Το θέμα πλέον τίθεται, έχει τεθεί εδώ και χρόνια, αλλά η διαδρομή γίνεται με αργά βήματα τόσο από την πλευρά της Πολιτείας, όσο και από της Εκκλησίας.

Οι ρόλοι, θεωρητικά είναι διακριτοί και συγκεκριμένοι. Όμως, κατά καιρούς κάποιοι παρεμβαίνουν και δημιουργούν εντάσεις που στη συνέχεια απαιτούν άμεσες λύσεις. Αρκετές από τις παρεμβάσεις αυτές προέρχονται από τη Ρωσία και βρίσκουν φορείς εφαρμογής Μονές του Αγίου Όρους ή και πρόθυμους ιερείς και εκκλησιαστικές οργανώσεις, οι οποίες μάλιστα χρηματοδοτούνται για την άνετη υλοποίηση των σχεδίων τους.

Προσωπικά, δεν θεωρώ τυχαία την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Άγιο Όρος. Μάλλον πάει για να δει από κοντά τι ακριβώς γίνεται εκεί και να προλάβει τις αρνητικές εξελίξεις, πριν να είναι αργά.

Γ.Δ.

Συνοριοφύλακες…διακινητές

 Να σας ομολογήσω πως δεν ξαφνιάστηκα καθόλου για τη σύλληψη των συνοριοφυλάκων στον Έβρο. Οι τακτικοί αναγνώστες της στήλης πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν έχουν διαβάσει σχόλια με τα οποία εξέφραζα την απορία μου πώς γίνεται να περνούν απέναντι τόσο πολλοί παράτυποι μετανάστες. Και έλεγα τότε πως υπάρχουν κάποιες «τρύπες» στο σύστημα φύλαξης και από τις δύο πλευρές.

Έγραφα πως, επειδή το κέρδος ήταν μεγάλο, σίγουρα θα υπήρχαν πρόθυμοι και στις δύο όχθες να συνεργάζονται με αμοιβαίο οικονομικό όφελος. Ήταν πέραν πάσης λογικής όταν με φράχτη, εκατοντάδες φύλακες, κάμερες, σκυλιά, οχήματα να περνούν τον Έβρο τόσο άνετα εκατοντάδες μετανάστες. Και προχθές απάντηση δόθηκε.

Γ.Δ.

Τα κάστρα πέφτουν από μέσα

 Έτσι λοιπόν, τα στελέχη του τμήματος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ αφού παρακολούθησαν για αρκετό καιρό, προχώρησαν το απόγευμα της Δευτέρας σε 13 προσαγωγές συνοριοφυλάκων για συμμετοχή σε κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλοι τους υπηρετούν στο τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Διδυμοτείχου. Βέβαια, παρόμοια ομάδα δεν αποκλείεται να δρούσε και σε άλλη περιοχή. Η σύλληψη όμως της ομάδας Διδυμοτείχου θα σημάνει σημαντική μείωση της διακίνησης για αρκετό καιρό.

Οι παραπάνω «φύλακες» είχαν δημιουργήσει ομάδα σε συνεννόηση με τους συνεργάτες τους απέναντι, κανόνιζαν πότε το πεδίο ήταν ελεύθερο για να προωθήσουν το «εμπόρευμα».

-Συμπέρασμα: Συνήθως τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Από τους προδότες που χρηματίζονται.

Γ.Δ.

Το θέμα δεν είναι οι διοικητές στα περιφερειακά Νοσοκομεία

 Είναι λάθος να εντοπίζεται ένα θέμα υποδομών, στελεχών και υπόλοιπου ανθρώπινου δυναμικού σε ένα Νοσοκομείο, στο επίπεδο του διοικητή αυτού.

Ο ικανότατος διοικητής δεν μπορεί να επιτελέσει το καθήκον που έχει αναλάβει εάν δεν έχει το υπουργείο Υγείας μια συγκεκριμένη πολιτική για τα περιφερειακά Νοσοκομεία.

Το θέμα όλο βρίσκεται στην πολιτική που έχει σχεδιάσει να εφαρμόσει εξοπλίζοντας με μηχανήματα και κυρίως με ανθρώπινο δυναμικό που θα το στελεχώσουν.

Άρα, τα υπόλοιπα όλα είναι λόγια και ευχές και οι διοικητές πάνε καλά όταν όλα στο Ίδρυμα που ανέλαβαν λειτουργούν σωστά χωρίς ελλείψεις προσωπικού.

Το θέμα ως εκ τούτου βρίσκεται στο υπουργείο και ποια πολιτική θ’ ακολουθήσει. Πάντως, πανευρωπαϊκά τα δημόσια συστήματα υγείας περνούν δοκιμασία.

Γ.Δ.

Παιχνίδια των χάκερ

 Οι και μετρίως ενήμεροι περί των ηλεκτρονικών υπολογιστών γνωρίζουν (καλά για τους νέους μας δε το συζητώ) πως ένα σύστημα μπορεί να «πέσει» όταν χακάρεται.

Το ίδιο έγινε προχθές και χθες, τις πρώτες μέρες των ενδοσχολικών εξετάσεων. Χάκερ, έτσι για καπρίτσιο ή για ν’ αποδείξουν τις ικανότητές τους χάκαραν το σύστημα του υπουργείου Παιδείας, δημιουργώντας αναστάτωση και καθυστέρηση.

Φυσικά, οι εξετάσεις των λυκείων συνεχίστηκαν όμως η αρνητική εικόνα έμεινε όπως και οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ που διαμαρτυρήθηκαν έντονα για την εξέλιξη. Κι έτσι, τρομοκρατήθηκαν οι γονείς και μερίδα μαθητών που σύντομα ξεκινούν τις πανελλήνιες εξετάσεις τους. Ο στόχος δηλαδή, επετεύχθη…

Γ.Δ.

Θλιβεροί

Είναι μια θλιβερή πραγματικότητα ότι η άγνοια ή ακόμη χειρότερα η ημιμάθεια και ή μη επίγνωσή της, η ανεπάρκεια και η ανικανότητα τείνει να αποτελεί κανονικότητα για όσους επιζητούν την ψήφο μας στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αρκεί να ακούσει κανείς μία συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για να μας δικαιώσει. Καλούνται να γνωμοδοτήσουν για ένα σοβαρό θέμα όπως για παράδειγμα το Πολεοδομικό ενός δήμου, που αποτελεί ένα χάρτη για την χωροταξία και την ανάπτυξη και οι γνωμοδοτήσεις και οι αναλύσεις από την πλευρά κάποιων συμβούλων είναι επιπέδου «Λα λα η Λόλα»! Με κλισέ, βαρύγδουπες φράσεις τύπου: « ταφόπλακα για την περιοχή» και άλλα συναφή. Καμία σοβαρή τοποθέτηση, κανένα σοβαρό επιχείρημα κανένας ορθολογισμός, μόνο αφορισμοί, μηδενισμοί, και μια επαρχιώτικη προσέγγιση. Κι αυτοί  ζητούν ψήφο!

Μ.Ξ.

Δήμος Πρότυπο

Κατεβαίνει τελικά στις εκλογές ο πρώην δήμαρχος Μπάμπης Δημαρχόπουλος. Ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του με ένα μανιφέστο για τον δήμο Πρότυπο που οραματίστηκε όταν ήταν δήμαρχος και συνεχίζει να οραματίζεται ζητώντας με νέα θητεία. Λόγια χιλιοειπωμένα, «δήμος νοικοκυρεμένος», «Ξάνθη Αρχόντισσα», τα ίδια και τα ίδια. Μια καλή έκθεση ιδεών αλλά με ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Τίποτε αναπτυξιακό, τίποτε ελπιδοφόρο για ένα μέλλον φωτεινό για τον δήμο μας. Για να αλλάξει την εικόνα του. Να γυρίσει σελίδα όπως έχουν κάνει πολλοί δήμοι, όπως είχε κάνει και ο δικός μας παλαιότερα επί Φίλιππου Αμοιρίδη. Μια διαχείριση της καθημερινότητας.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …