Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 25 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 25 Μαΐου 2023

0

Πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ

Ναι, πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ σε σταυρούς, αλλά στις φυλακές Κομοτηνής!

Λοιπόν, εάν δε το γνωρίζατε οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας έχουν ασφαλώς το δικαίωμα να ψηφίσουν κι αυτοί στις εκλογές.

Έτσι, στο εκλογικό τμήμα των φυλακών, στήθηκε μια κάλπη και από τους 155 εγγεγραμμένους ψήφισαν οι 147.

Σ’ αυτές τις εκλογές λοιπόν πρώτο κόμμα αναδείχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ με 50 ψηφοδέλτια, δεύτερη η Νέα Δημοκρατία με 42, τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 22, μετά η Ελληνική Λύση με 6, η Εθνική Δημιουργία 6 επίσης, η Νίκη 3, το ΚΚΕ 2 και το Κίνημα 21 2, ενώ από μία ψήφο έλαβαν το Μ-Λ ΚΚΕ και η Συμμαχία Ανατροπής. Με την ευκαιρία σας κάνω γνωστό ότι χρόνια τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος σε σταυρούς στις φυλακές της χώρας.

Γ.Δ.

 Εδώ ξεχωρίζουν οι ηγέτες

Είναι ένας κανόνας που ισχύει παγκοσμίως. Αυτός, πως οι ηγέτες ξεχωρίζουν στα δύσκολα. Στα δύσκολα της ήττας αλλά και στη σωστή διαχείρισης της μεγάλης νίκης.

Δεν είναι υπερβολή. Και στα πάνω αλλά και στα κάτω, το πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση δείχνει την προσωπικότητα του ηγέτη. Του ανθρώπου που θα σταθεί με σοβαρότητα, με λογική και με ψυχραιμία, μπροστά στη διαχείριση της νίκης, αλλά και την αντιμετώπιση της ήττας.

Σας φαίνεται παράλογο; Δεν είναι. Και η μεγάλη νίκη απαιτεί αυτοσυγκράτηση, σεμνότητα και σεβασμό προς τον αντίπαλο.

Εδώ, σ’ αυτά τα σοβαρά σημεία ξεχωρίζουν οι ηγέτες και γίνονται αποδεκτοί από τους ανθρώπους τους.

Γ.Δ.

Πολιτική και πολιτισμός

 Ας μείνουμε λίγο στο θέμα αυτό. Κι ας μην ξεχνάμε όλοι πως η συμπεριφορά των πολιτικών αρχηγών είναι σημείο αναφοράς, είναι ο οδηγός που δίνει το παράδειγμα στους υπόλοιπους.

Για να φτάσει να ‘ναι οδηγητής ο αρχηγός, παράδειγμα προς μίμηση πρέπει πέρα από την άσκηση της Πολιτικής να διαθέτει κι ένα υπόβαθρο Πολιτισμού και Παιδείας.

Πρέπει να διαθέτει κοινωνική αγωγή, αστική ευγένεια, παιδεία εν γένει, αισθητική και να διαπνέεται από ανθρωπισμό και αίσθηση μεγαλοσύνης.

Σημειώνω πως δεν είμαι εδώ και χρόνια αιθεροβάμων. Όμως δε μπορώ ν’ αρνηθώ και να μην υποστηρίξω τις βασικές αρχές ενός πολιτικού Ηγέτη. Που γνωρίζει ότι στην πολιτική οι νίκες και οι ήττες είναι κοινές για όλους.

Συμπέρασμα: Κάνουμε βήματα προς τα μπρος. Είναι λίγα ακόμη, έχουμε δρόμο να διανύσουμε…

Γ.Δ.

Σχολιάζοντας τους υποψήφιους Ι

Γνωρίζω ότι περιμένετε να σχολιάσω τις επιδόσεις των υποψήφιων βουλευτών των τριών κομμάτων, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Δεν υποτιμώ τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά στο νομό μας έχουν παγίως ισχνή εκπροσώπηση.

Στη νικήτρια ΝΔ που ήρθε πρώτη σε ψήφους στο νομό με 36% και άλλαξε το χρώμα στο γαλάζιο θα μείνουμε περισσότερο.

Καταρχάς στον πρώτο Σπύρο Τσιλιγγίρη, ο οποίος αύξησε τους σταυρούς του αρκετά, παρότι η γενικότερη αίσθηση ήταν ότι θα μειωθεί η δύναμή του.

Βέβαια, ας ληφθεί υπόψη ότι ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ, το Υπουργείο Εξωτερικών και άλλοι φορείς στήριξαν μονομερώς την υποψηφιότητά του, οπότε έτσι δικαιολογείται και η αύξηση του ποσοστού.

Τώρα ως προς την παρουσία της Μαίρης Τσιακίρογλου, παρότι ως πρώτη φορά ήταν ικανοποιητική μεν, αλλά υπήρχαν προσδοκίες και για ακόμη καλύτερη επίδοση πέραν των 4.209 σταυρών. Η Τσιακίρογλου έδωσε σχεδόν μόνη τον αγώνα της. Ο Αλέκος Κοντός αντέδρασε θετικά στην υποψηφιότητά της, αλλά δε φάνηκε να είχε ιδιαίτερα ενεργό συμμετοχή στην υποστήριξή της.

Πάντως,, ως αρχή αποτελεί μια θετική εξέλιξη με μέλλον.

Γ.Δ.

Σχολιάζοντας τους υποψήφιους ΙΙ

Η περίπτωση του Δημήτρης Σαλτούρου αποτέλεσε για τους φίλους του ένα δυσάρεστο αιφνιδιασμό. Περίμεναν άλλη επίδοση, και τελικά η κατάληξη ήταν η τρίτη θέση. Έχασε δηλαδή και τη δεύτερη θέση που είχε στις προηγούμενες εκλογές. Το γεγονός μπορεί να εξηγηθεί από την έλλειψη παντελούς στήριξης από τη ΝΔ. Οι κεντρώοι ψηφοφόροι, ένας αριθμός, μετακινήθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ, οπότε ο ζωτικός χώρος μειώθηκε.

Το δεύτερο πλήγμα της μη εκλογής του μάλλον θα στερήσει τον τόπο μας από έναν αξιόλογο πολιτικό που έχει πολιτικό λόγο, διαθέτει γνώσεις και εμπειρία. Η ΝΔ έκανε τελικά άλλη επιλογή τόσο γι’ αυτόν, όσο και για την Τσιακίρογλου.

Ως προς τους μειονοτικούς υποψήφιους Ντελή Γιουσούφ και Χιουμεϊρά Αμέτογλου είναι γνωστό ότι δεν αναμενόταν κάποια μεγαλύτερη επίδοση. Έκαναν ό,τι μπορούσαν και έφτασαν «στο ταβάνι» των απαιτήσεων της ΝΔ.

Γ.Δ.

Σχολιάζοντας τους υποψήφιους ΙΙΙ

Στο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε για όλους τους υποψήφιους σημαντική μείωση έναντι των προηγούμενων εκλογών,

Ο πρώτος Χουσεΐν Ζεϊμπέκ παρά τη στήριξη του Προξενείου είχε μείωση περίπου 2.000 σταυρών. Η φυσική κόπωση των ψηφοφόρων και η φθορά είναι πολύ λογική και αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες για τη μείωση της δύναμης. Η υποχώρηση αυτή ήταν αναμενόμενη και το περίμεναν και οι υποστηρικτές του.

Μη αναμενόμενη ήταν η μείωση της δύναμης του Στάθη Γιαννακίδη, η υποψηφιότητα του οποίου δεν στηρίχτηκε από μερίδα του κομματικού χώρου (νομαρχιακή), αλλά αναπόφευκτα επηρέασε και η γενική πρώτη του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχασε την πρώτη θέση τοπικά.

Θετική έκπληξη υπήρξε μέσα στη γενική πτώση η Μαρία Τσαμπάζη που ήρθε τρίτη, ενώ ο Στογιαννίδης και η Κυνηγοπούλου απλά συμπλήρωσαν το ψηφοδέλτιο, αφού είναι γνωστό ότι, ο Ζεϊμπέκ είχε βάλει βέτο να μην υπάρχει δεύτερος μειονοτικός υποψήφιος.

Γ.Δ.

Σχολιάζοντας τους υποψήφιους IV

Ο τρίτος πόλος λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ, σιγά-σιγά ανεβαίνει εκλογικά στο νομό. Έφτασε το 18.25% με 11.255 ψηφοδέλτια εκ των οποίων 1.100 περίπου ασταύρωτα.

Πρώτος για άλλη μια εκλογική αναμέτρηση ο Μπαράν Μπουρχάν με αύξηση της δύναμής του, κι αυτό αποτελεί προσωπική επίτευξη και του αναγνωρίζεται.

Η έκπληξη για πολλούς, όχι για μας, η δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο με 1.991 σταυρούς της Ντελή Ιμπραήμ Μπερήμ σπό τον Κένταυρο. Κρατήστε αυτό το όνομα γιατί το μέλλον της ανήκει.

Για τους υπόλοιπους υποψήφιους θα έλεγα πως ήταν μια αξιοπρεπής εμφάνιση, αλλά με χαμηλή προσδοκία προς το παρόν.

Τρίτος στη σειρά ο Φώτης Καραλίδης, που μάλλον εδώ θα σταματήσει, ακολουθεί η Έρση Παρχαρίδου που για πρώτη φορά έδωσε θετική ενέργεια και εικόνα και τέλος ο Οδυσσέας Βουρβουκέλης, που ναι μεν αλλά…

Γ,Δ.

Φρέσκα κουλούρια πλέον

 Ό,τι ψηφίσαμε και ό,τι βγήκε από την κάλπη της 21ης Μαΐου ανήκει στο παρελθόν, στην ιστορία πλέον. Στο να μένει κανείς εκεί κολλημένος, μηρυκάζοντας τα ποσοστά εκείνα, δε δείχνει σοβαρή αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Και η πραγματικότητα είναι ότι στις 25 Ιουνίου έχουμε νέα εκλογική αναμέτρηση.

Όλα δηλαδή ξεκινούν από την αρχή. Τα προηγούμενα πάνε, χάθηκαν ήδη, μένουν στην ιστορία, δεν έχουν κανένα πρακτικό αποτέλεσμα.

Όλα από το μηδέν ξεκινούν για όλα θα κόμματα (όχι για τους υποψήφιους που θα είναι με λίστα και η αναμέτρηση θα είναι το ίδιο κρίσιμη.

Ψυχολογικά βέβαια, το χρονικό αυτό σημείο ευνοεί τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ με την πλάτη στον τοίχο είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πρέπει να διαχειριστεί μια μεγάλη ήττα.

Έτσι, έχουν τα πράγματα πλέον και από δω και πέρα θα μιλάμε για φρέσκα κουλούρια.

Γ.Δ.

Φούμαρα

Συνεχίζεται η σεναριολογία που διακινείται από τους γνωστούς κύκλους της Ξάνθης και έχει θέμα την κατανομή των εδρών. Έριξαν το «τυράκι» σχετικά με την αλλαγή της σειράς στην λίστα της ΝΔ, είδαν ότι  ξεσηκώθηκαν και οι ….πέτρες και τώρα τα μάζεψαν. Αλλά δεν σταμάτησαν φυσικά την …διερευνητική δημοσιογραφία και τώρα καταπιάστηκαν με το ΠΑΣΟΚ. Να πάνε μια θέση μπροστά δηλαδή τον Φώτη Καραλίδη και να αφήσουν πίσω την Μπερήμ  Ντελή Ιμπραήμ πού ήρθε δεύτερη. Ο σκοπός είναι ίδιος, να δούνε αντιδράσεις και να δημιουργούν κλίμα γιατί ουσιαστικός λόγος δεν υπάρχει. Δηλαδή τι; Να πάρει το ΠΑΣΟΚ την έδρα από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο! Κατά συνέπεια όλα αυτά είναι φούμαρα και ο μόνος λόγος που ασχολούμαστε είναι γιατί κάποιοι έχουν ξεπεράσει κάθε όριο …γραφικότητας και αυτό κάποιος πρέπει να το αναδείξει.

Μ.Ξ.

Πως ψήφισαν δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, αγρότες και νέοι

Αναλύοντας τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ψήφου έχει ενδιαφέρον να δούμε πως ψήφισαν διάφορες επαγγελματικές ομάδες. Έτσι στους δημοσίους υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία ξαναπαίρνει το προβάδισμα. Στις προηγούμενες εκλογές του 2019 το προβάδισμα στη συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία ήταν υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα η Νέα Δημοκρατία έχει ανεβάσει τα ποσοστά της και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ με την πτώση του έχει υποχωρήσει και είναι σε δεύτερη θέση με απόσταση 12 μονάδων.

Στους ιδιωτικούς υπαλλήλους η Νέα Δημοκρατία προηγείται μεν του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πιο περιορισμένη διαφορά διότι στη συγκεκριμένη κατηγορία έχει χάσει 10 μονάδες σε σχέση με το 2019. Είναι μία επαγγελματική κατηγορία η οποία δίνει στα λοιπά κόμματα 21%. Ωστόσο, επισημαίνεται το 10% του ΚΚΕ. Είναι το ισχυρότερό του ποσοστό ανά επαγγελματική κατηγορία. Η άνοδός του όσο και αν έχει πιστωθεί σε επικοινωνιακή τακτική, κράτησε το κοινωνικό προφίλ που παραδοσιακά εμφανίζει η εκλογική βάση του σώματος. Στους αγρότες το ποσοστό της ΝΔ είναι 48%, με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει ποσοστό 10% και να είναι χαμηλότερα από το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 13%. Στους άνεργους η ΝΔ προηγείται με ποσοστό 33,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ με 26%.

Σ’ ότι αφορά τους νέους: Η ΝΔ κέρδισε και την ψήφο των νέων, καθώς οι νέοι από 17 έως 24 ετών την προτίμησαν κατά ποσοστό 31,5%, έναντι 28,8% τον ΣΥΡΙΖΑ, 10,5% ΠΑΣΟΚ, 6,4% ΚΚΕ, 5% ΜέΡΑ25, ενώ προς την Ελληνική Λύση κατευθύνθηκε το 5,9%. Ενδεικτικό είναι ότι τρίτο στις προτιμήσεις τους είναι το “άλλο κόμμα” κατά 11,9%.

Μ.Ξ.

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…