Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα Τετάρτη 24 Μαΐου 2023

0

Ο καπνός χάνει έδαφος

 Το κάποτε καπνικό κέντρο καλλιέργειας και επεξεργασίας καπνού, ο νομός Ξάνθης, χρόνο το χρόνο χάνει έδαφος στον τομέα αυτόν.

Από τη μία πλευρά λιγοστεύουν οι καλλιεργητές, έμειναν γύρω στους 1.500 φέτος και από την άλλη μειώνεται η παραγωγή των γνωστών καπνών ποικιλίας «μπασμά».

Έτσι, σε βάθος σύντομου χρόνου, η Ξάνθη και ο διάσημος καπνός της θα είναι μια ιστορική ανάμνηση.

Όμως η ευθύνη δεν είναι των παραγωγών, αλλά της χαμηλής τιμής διάθεσης των καπνών που είναι γύρω στα πέντε ευρώ. Για ένα προϊόν που απαιτεί πολύμηνη φροντίδα και σημαντικό χρόνο απασχόλησης. Γι’ αυτό οι νέοι αγρότες εγκαταλείπουν τον καπνό ως προϊόν κι έτσι επέρχεται το τέλος.

Γ.Δ.

Ιστιοπλοΐα

Για όσους έχουν ασχοληθεί με την ιστιοπλοΐα θεωρούν πως δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση ελευθερίας. Ταξίδι στη θάλασσα, επισκέψεις σε νησιά, σε έρημα σημεία, διαμονή στο σκάφος, γενικώς μια άλλη εμπειρία μοναδική.

Πριν λίγες ημέρες στην εφημερίδα μας παρουσιάσαμε τη Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης που εδρεύει στο λιμάνι των Αβδήρων. Εκεί λοιπόν, πληροφορηθήκαμε ότι το άθλημα της ιστιοπλοΐας αποκτά ολοένα και περισσότερους φίλους.

Μάθαμε για τα ταξίδια που γίνονται με τα σκάφη στα κοντινά νησιά, για την ενοικίαση σκαφών για διακοπές και άλλα σχετικά για την επιχείρηση Avdiros Sailing και όσα προσφέρει για τους φίλους της θάλασσας.

Γ.Δ.

«Μέγα το της θαλάσσης κράτος»

Όλοι είμαι βέβαιος πως θα έχετε ακούσει για την περίφημη ναυτοσύνη των Ελλήνων.

Η ιστορία αυτή δεν είναι καινούρια. Από χιλιάδες χρόνια πριν οι πρόγονοί μας από δω τα παράλια ξεχύθηκαν με τα σκάφη τους για να γνωρίσουν νέους τόπους, να εμπορευτούν προϊόντα και αγαθά, να δημιουργήσουν αποικίες μέχρι τον αφιλόξενο Πόντο, που ονόμασαν Εύξεινο για να τον εξευμενίσουν χωρίς πυξίδες και όργανα, με τα άστρα, τον ήλιο, το φεγγάρι, με κίνδυνο βγήκαν προς τα «άγνωστα νερά». Και τα κατάφεραν και μετά το Αιγαίο πήγαν στη Μεσόγειο κι αλλού.

Αυτή η αγάπη στη θάλασσα, οι γνώσεις, η εμπειρία, η κατασκευή καϊκιών, όλα δημιούργησαν άξιο και ικανό Έλληνα καπετάνιο και ναύτη.

Γ.Δ.

Τα καράβια έφεραν δύναμη και πλούτο

Η ιστορία της Ευρώπης γενικά είναι στηριγμένη στα καράβια και από κει ξεκίνησε σ’ ένα βαθμό και η οικονομική ανάπτυξη και δύναμη. Χώρες όπως η Μεγάλη Βρετανία γι’ αυτό και ονομάστηκε εξάλλου «Μεγάλη», διότι κυριαρχούσε στον κόσμο λόγω του ναυτικού της.

Οι μεγάλες εξερευνήσεις εξάλλου μέσω θαλάσσης έγιναν, το ίδιο και το εμπόριο με την Αμερική, Ινδία, Κίνα, Αφρική και άλλες περιοχές.

Υπήρξαν τολμηροί θαλασσοπόροι Ισπανοί, Πορτογάλοι, Ολλανδοί, Βρετανοί. Η Ευρώπη κατάλαβε νωρίς την αξία του ναυτικού και επένδυσε σ’ αυτό.

Η βιομηχανική επανάσταση στη Βρετανία το 19ο αιώνα στηρίχτηκε στα πλοία που έφερναν το βαμβάκι από τις αποικίες στα βρετανικά εργοστάσια. Έτσι, η Βρετανία έγινε παγκόσμια δύναμη για έναν αιώνα και κυριαρχούσε τόσο με τα εμπορικά, όσο και με τα πολεμικά πλοία της.

Σήμερα, θεωρείσαι μεγάλη παγκόσμια δύναμη εάν διαθέτεις ισχυρό στόλο. Χωρίς καράβια μένεις μια χερσαία δύναμη εξαρτημένη και αποκλεισμένη.

Τα «ξύλινα τείχη» του Θεμιστοκλή είναι η επιβεβαίωση των παραπάνω από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και άλλων γεγονότων.

Γ.Δ.

Το κόλπο παλιό, αλλά πιάνει

Πρέπει να το πω έστω κι αν με θλίβει το γεγονός της μεθόδου που χρησιμοποιούν κάποιοι για να ξεγελάσουν ηλικιωμένους ανθρώπους και να τους αποσπάσουν χρήματα και χρυσαφικά.

Για το παλιό κόλπο με το οποίο οι δράστες εκμεταλλεύονται το συναίσθημα των ηλικιωμένων για το παιδί τους και κυρίως προς το εγγόνι.

Η αγάπη τους και η συγκίνησή τους όταν ο απατεώνας τους δηλώνει, τηλεφωνικά ως δήθεν γιατρός, ότι το εγγόνι τους τραυματίστηκε σε τροχαίο και απαιτείται άμεσα χειρουργική επέμβαση για την οποία χρειάζονται χρήματα. Και η φορτισμένη γιαγιά ή ο παππούς πάνω στη λαχτάρα και την αγωνία τους δίνουν χωρίς σκέψη ό,τι έχουν στο σπίτι.

Παλιό το κόλπο, αλλά πιάνει. Και πιάνει γιατί απευθύνεται στο συναίσθημα, στην αγάπη και την υγεία ενός αγαπημένου εγγονού.

Γ.Δ.

Μικρή ανάπαυλα

Μικρή χρονικά ξεκούραση για τους «πολεμιστές» του εκλογικού αγώνα τις μέρες αυτές, διότι σύντομα θα ξεκινήσει η νέα, δεύτερη μάχη των κομμάτων. Μάλιστα, όλων των κομμάτων από την αρχή.

Πρόκειται για νέα εκλογική αναμέτρηση, στην οποία αλλάζει ο εκλογικός νόμος. Αντί της απλής αναλογικής σ’ αυτές τις δεύτερες εκλογές, ισχύει η ενισχυμένη.

Θυμίζω πως με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής το πρώτο κόμμα παίρνει και το ανάλογο μπόνους των επιπλέον εδρών.

Το πως θα εξελιχθεί αυτή η δεύτερη εκλογή νέας κυβέρνησης προφανώς δεν είναι εύκολο να εκτιμηθεί από τώρα. Εκείνο που για τους περισσότερους θεωρείται όμως βέβαιο είναι η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Υπομονή όμως, έχουμε αρκετό χρόνο ακόμη γι’ αυτή τη συζήτηση. Πάντως η διαδικασία συρρικνώνεται χρονικά, καθώς Μητσοτάκης και Τσίπρας παρέδωσαν αμέσως τη διερευνητική εντολή. Ο Τσίπρας για την ακρίβεια δεν την παρέλαβε καν. Αντίστοιχη αναμένεται και η στάση Ανδρουλάκη που παρέλαβε την εντολή χθες το απόγευμα. Άρα, οι νέες εκλογές είναι εδώ, πάμε για την άλλη Κυριακή…

Γ.Δ.

Ακούγεται

Ναι ακούγεται και συζητιέται αρκετά. Το άκουσα κι εγώ και το μεταφέρω για ενημέρωσή σας.

Λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ συζητούνε με πάθος να αγωνιστούν από δω και πέρα για να κερδίσουν νέους πόντους στις εκλογές ώστε να φτάσουν και, γιατί όχι, να ξεπεράσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δηλαδή, να γίνει το ΠΑΣΟΚ αξιωματική αντιπολίτευση και να ξεκινήσει τη νέα δική του πορεία με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Βέβαια, αυτό δεν είναι εύκολο και δεν υλοποιείται με ευχολόγια. Θέλει δουλειά, τρέξιμο, αγώνα, θέλει να ξεπεραστούν κάποια πράγματα, να εφαρμοστούν άλλα νέα, θέλει νέες ιδέας και προτάσεις στην κοινωνία.

-Πάντως οι συζητήσεις γίνονται, ο ενθουσιασμός υπάρχει.

Γ.Δ.

Υποστήριξη στους εκλογείς με αναπηρία

Ένα ακόμη θετικό βήμα των φετινών εκλογών (πέραν του άρτιου συστήματος μετάδοσης των αποτελεσμάτων από το ΥΠΕΣ), σε τοπικό επίπεδο ήταν η υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία στα μεγάλα τουλάχιστον εκλογικά κέντρα. Υπάλληλοι του δήμου αναλάμβαναν σε συνεννόηση με τους δικαστικούς αντιπροσώπους την υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία, ώστε να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς ταλαιπωρία.

Ε.Δ.

Η κάλπη τιμωρεί όταν δεν σέβεστε την ετυμηγορία της

Πάμε για επαναληπτικές εκλογές και κάποια τοπικά στελέχη της ΝΔ επεξεργάζονται σχέδια για το πως η ΝΔ θα μπορέσει να βγάλει δεύτερη έδρα στην Ξάνθη από την β΄ κατανομή και από τα υπόλοιπα. Αυτό ως ένα βαθμό είναι θεμιτό γιατί κάθε κόμμα θέλει να εκλέξει όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές. Το αθέμιτο όμως είναι κάποιοι που το παίζουν παράγοντες  επιχειρούν με διάφορα μέσα να παρακάμψουν την λαϊκή εντολή και να αλλάξουν τη σειρά των βουλευτών στην λίστα που είναι με βάση τις ψήφους που έλαβαν. Έτσι κάνουν προτάσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να βάλουν μειονοτικό υποψήφιο που ήρθε τέταρτος στην θέση της Μαίρης Τσιακίρογλου που ήρθε δεύτερη για να κατευθύνουν δήθεν τις μειονοτικές ψήφους προς την ΝΔ.

Αυτό είναι ανατροπή της ψήφου του Ξανθιώτικου λαού και ως εκ τούτου είναι καταδικαστέο.

Επίσης καλό είναι να φρεσκάρουν την μνήμη τους  όσοι κάνουν τέτοιες προτάσεις γιατί όλοι θυμούνται τι έγινε το 2015 όταν άλλαξαν την λίστα για να βάλουν δεύτερο μειονοτικό με αυτό το επιχείρημα και δεν βγήκε ούτε ο πρώτος που ήταν ο Αλέξανδρος Κοντός. Ήταν τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε και τις τρεις έδρες στην Ξάνθη.

Βέβαια με τα ποσοστά της ΝΔ ο Τσιλιγγίρης δεν κινδυνεύει αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος όταν πάμε για μαλλί να βγούμε …κουρεμένοι.!

Και επιτέλους δεν μπορεί κανείς να αψηφά την ετυμηγορία της κάλπης και να παίζει παιχνίδια μ’ αυτά.

Μ.Ξ.

Τους ήρθε ο ουρανός σφοντύλι

Στο ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν μπορούν  να συνέλθουν από την δυνατή κατατραπακιά της κάλπης. Οι τοπικοί άλλοτε λαλίστατοι γραμματείς έχουν κλείσει τα τηλέφωνα τους. Καλό θα τους κάνει η αυτοκριτική. Ας αναλογιστούν τα λάθη τους όταν είχαν κάνει καραμέλα το σύνθημα «Μητσοτάκης ΑΕ» και «Η χειρότερη κυβέρνηση ever» και άλλα συναφή. Τον κόσμο δεν μπορείς να τον ξεγελάσεις με τέτοια όταν έχουν μέτρο σύγκρισης τη δική σου διακυβέρνηση και είναι νωπές οι μνήμες. Στο ΠΑΣΟΚ πήραν αέρα τα μυαλά τους περισσότερο – φοβάμαι  – από τα ποσοστά τους. Είναι κερδισμένοι σίγουρα αλλά μόνο ένα 3- 3,5 % και αυτό που επιζητούν να τερματίσουν δεύτεροι στις επαναληπτικές δεν φαίνεται δυνατό, όσο και αν μειωθεί ακόμη το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ. Ζαλισμένοι είναι και στην ΝΔ από τον ίλιγγο που προκαλεί η απρόσμενη διαφορά με την οποία νίκησαν. Δεν πρέπει όμως να καβαλήσουν το καλάμι γιατί εκλογές θα γίνουν και πάντα υπάρχει κίνδυνος κάποιοι που τον ψήφισαν να δυσφορήσουν από την παντοδυναμία που έβγαλαν οι κάλπες για τον κ. Μητσοτάκη και να θελήσουν να το διορθώσουν με την ψήφο τους.

Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…