Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΡΙΖΑ: Ο δύσκολος «πήχης» της συμμετοχής

ΣΥΡΙΖΑ: Ο δύσκολος «πήχης» της συμμετοχής

0

Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως στην κάλπη θα πάνε τουλάχιστον 55.000 μέλη

Ασφαλείς υπολογισμούς δεν είναι σε θέση να κάνουν στην Κουμουνδούρου για την προσέλευση στις κάλπες. Μόνο εκτιμήσεις. Όσο οι μέρες περνούν, βέβαια, τα στοιχεία που λαμβάνουν από τις περιοδείες των υποψηφίων και τα δεδομένα που έχουν βοηθούν στο να γίνονται πιο προσεκτικές προσεγγίσεις. Η συμμετοχή είναι ένα μείζον ζήτημα και αφορά τη νομιμοποίηση του νέου αρχηγού. Τον Μάιο του 2022 αρκούσε η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα για να φέρει στις κάλπες 152.193 μέλη χωρίς να έχει καν αντίπαλο για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπάρχει ένας «σκληρός πυρήνας» μελών – στελεχών, περίπου 30.000, που στο συνέδριο του 2016 συμμετείχαν στη διαδικασία ανάδειξης των συνέδρων. «Πόσο πιθανό είναι αυτός ο κόσμος να μη στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ στην πιο κρίσιμη καμπή του;» αναρωτιούνται κορυφαία στελέχη, συνυπολογίζοντας και όσους έχουν φύγει από το κόμμα μετά τις τελευταίες εκλογές. Σε κάθε περίπτωση, πριν από το συνέδριο του 2022 τα μέλη είχαν σχεδόν διπλασιαστεί.

Οι υποψήφιοι για την ηγεσία είναι φυσικό να φέρουν στα εκλογικά παραβάν την Κυριακή νέα μέλη που ανήκουν στον προσωπικό τους κύκλο. Τις μεγαλύτερες προσδοκίες έχει αφήσει ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει αναθερμάνει τη διαδικασία και εκτιμάται πως ένα δικό του κοινό θα εγγραφεί στα μητρώα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το γεγονός θεωρείται πολύ πιθανό πως θα προκαλέσει αντισυσπειρώσεις, με περισσότερους «κομματικούς» να ενεργοποιούνται υπό τον φόβο της αλλοίωσης της ταυτότητας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για αυτό, άλλωστε, το τελευταίο διάστημα στελέχη της αριστερής πτέρυγας με δηλώσεις τους λειτουργούν «αφυπνιστικά» επιχειρώντας η συμμετοχή να μεγαλώσει «εκ των έσω».

Με το βλέμμα στραμμένο στην αύξηση της συμμετοχής, οι υποψήφιοι μετρούν ήδη αντίστροφα για τη μάχη της Κυριακής. Στο επιτελείο της Εφης Αχτσιόγλου δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ανταπόκριση του κόσμου. Από το Ηράκλειο τόνισε: «Δεν είμαστε με τα τζάκια, δεν είμαστε με τις ελίτ, δεν είμαστε με την οικονομική ολιγαρχία αυτού του τόπου. Είμαστε με τους πολλούς, μας ενδιαφέρει να εκφράζουμε τις αγωνίες των εργαζομένων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των ανέργων, των νέων, των επαγγελματιών που δουλεύουν ακατάπαυστα για να συντηρήσουν μια μικρή επιχείρηση, των επιστημόνων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων».

Στην ταυτότητα του κόμματος εστίασε για άλλη μια φορά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας στην ηλεκτρονική εφημερίδα Voria: «Η Αριστερά έχει σαφές πολιτικό στίγμα. Αντιθέτως, ένα κόμμα που το στίγμα του δεν είναι σαφές, και που συνυπάρχουν σε αυτό αντικρουόμενες απόψεις γύρω από ένα απροσδιόριστο κέντρο, δημιουργεί ανασφάλεια στον κόσμο, που έχει σχηματισμένες απόψεις για το πώς θα ήθελε να είναι η ζωή του αύριο».

Στο Μεταξουργείο μίλησε ο Νίκος Παππάς: «Ζητάμε από κάθε πολίτη που πιστεύει σε ένα καλύτερο μέλλον να χτίσουμε μαζί το κοινό μας σπίτι. Το σπίτι κάθε προοδευτικού πολίτη. Τη μεγάλη αριστερή προοδευτική δημοκρατική παράταξη».

«Δεν προέρχομαι από τα όργανα, αλλά από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» Πάτρας. Διαβεβαίωσε πως «εγώ δεν φεύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα μείνω και θα είμαι με τον κόσμο μας και θα τον ενισχύσω όσο μπορώ στην κοινωνική γείωση του ΣΥΡΙΖΑ». Στο «Κόκκινο» μίλησε και ο Στέφανος Τζουμάκας, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορεί να βγει πρόεδρος στη λογική των συσχετισμών. Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που θα οδηγήσει στην πολιτική νίκη».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…