Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

0

Η άτιμη η συγκυρία

Πώς είναι η ζωή αλήθεια… Τα γεγονότα, οι συμπτώσεις μπορούν να παίξουν παιχνίδια τέτοια που οδηγούν όσους εμπλέκονται σε περιπέτειες.

Δηλαδή, εκεί που περίμεναν οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι να βρουν ανταπόκριση στη δημοτική αρχή για τις διαμαρτυρίες σχετικά με την κατάσταση στην παιδική χαρά Κιμμερίων, εκτέθηκαν αποχωρώντας από τη συζήτηση για την παιδική χαρά του Δροσερού.

Πιάστηκαν «στα πράσα», με λίγα λόγια και μπορεί να τους προσαφθεί η κατηγορία για σκοπιμότητα, αφού μοιάζει με υποκρισία να νοιάζεσαι για μια παιδική χαρά, αλλά να αδιαφορείς για την άλλη.

Γ.Δ.

Άρνηση σκοπιμότητας

Ας δούμε όμως την ιστορία συνολικά. Ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο θέμα που αφορούσε τη μίσθωση τμήματος ακινήτου στην περιοχή Δροσερού για τη δημιουργία κοινωφελών χώρων αθλητισμού και αναψυχής και ανάπλαση της παιδικής χαράς εκεί.

Για να μην προχωρήσει λοιπόν το θέμα και γίνουν τα έργα αυτά στο Δροσερό, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι από δύο παρατάξεις αποχώρησαν για να μην εγκριθεί το θέμα που απαιτούσε ενισχυμένη πλειοψηφία. Πρόκειται για τους συμβούλους Τον Σινάν και Τζενάν Τσαρεκτσή από την παράταξη «Ξάνθη για Όλους» και Αριάνα Παπαϊωάννου και Νίκο Ανταμπούφη από τους «Πολίτες για την Ξάνθη».

Έτσι, με την εσκεμμένη αποχώρηση των τεσσάρων το θέμα δεν εγκρίθηκε.

Γ.Δ.

Την υπονομεύουν οι ίδιοι

Και από το σημείο αυτό και πέρα πλέον, μπαίνει καθαρά στο επίπεδο της σκοπιμότητας και των προθέσεων να μην προχωρήσει κάποιο θέμα σοβαρό το δήμο εξαιτίας μικροπαραταξιακής αντίληψης.

Πραγματοποιήθηκε μια σκόπιμη και με προσυμφωνία αποχώρηση, χωρίς μάλιστα να αιτιολογηθεί. Ήταν παρόντες οι τέσσερις σύμβουλοι, ψήφισαν το προηγούμενο θέμα και σ’ αυτό που έκριναν αυτοί (και οι επικεφαλής ασφαλώς), αποχώρησαν.

Δε γνωρίζω αν οι τέσσερις θεωρούν τον εαυτό τους ικανοποιημένο από τη στάση τους αυτή. Κυρίως τον Ανταμπούφη και την Παπαϊωάννου από τους οποίους άλλες είναι οι απαιτήσεις. Οι άλλοι δύο έχουν δικαιολογητικά…

Συμπέρασμα λοιπόν: Για άλλη μια φορά η εφαρμογή της απλής αναλογικής αποδεικνύεται προβληματική διότι αυτοί που καλούνται να την υπηρετήσουν, δεν πιστεύουν στο διάλογο, τη συνεργασία, τη συναίνεση. Την εκθέτουν και την υπονομεύουν με τη στάση τους.

Γ.Δ.

Άλλα υποστήριζαν

Και για να το κλείσω το όλο σοβαρό θέα θα παραθέσω τη δήλωση του δημάρχου που έγινε μετά τη σκόπιμη και ενορχηστρωμένη αποχώρηση των τεσσάρων. «Στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν εμπόδια στη δημοτική αρχή αδιαφορούν για το γεγονός ότι αφαιρούν από τους συμπολίτες μας το δικαίωμα στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους».

Συμπληρώνω. Για τους οποίους Δροσερίτες, θεωρητικά βεβαίως, εκφράζουν κατά τα άλλα τη συμπάθεια και κατανόησή τους, ζητώντας μέτρα και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του επιπέδου της ζωής τους.

Πρέπει να ομολογήσω ότι αυτή τη συγκεκριμένη συμπεριφορά δεν την περίμενα από τους Παπαϊωάννου και Ανταμπούφη. Κι αυτό διότι άλλα τους έχω ακούσει να υποστηρίζουν. Τι συνέβη; Τα ξέχασαν;

Γ.Δ.

Σεμνά εγκαίνια

Τηρώντας το προεκλογικό έθιμο η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πραγματοποίησε το απόγευμα της Τρίτης τα εγκαίνια του προεκλογικού της περιπτέρου στην κεντρική πλατεία.

Στους συγκεντρωμένους, μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για λίγο ο Γραμματέας Αντώνης Μήτρου αναφερόμενος στη σημασία και τη σπουδαιότητα των εκλογών, την ενίσχυση του Κινήματος ώστε να συγκεντρωθεί ένα ικανοποιητικό ποσοστό για να παρέμβει το κόμμα καθοριστικά στις πολιτικές εξελίξεις που θα ακολουθήσουν.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τους υποψήφιους του ψηφοδελτίου ευχόμενος καλό αγώνα με το ίδιο καλό αποτέλεσμα και την εκλογή ενός βουλευτή.

Γ.Δ.

Συμμετοχή το χρέος μας

Τέσσερις ημέρες για την κρίσιμη Κυριακή μετράμε πλέον για ν’ ανοίξουν οι κάλπες.

Ουσιαστικά ό,τι είναι να γίνει μέχρι το Σάββατο. Η Κυριακή θα είναι του κυρίαρχου λαού, όπως λέμε.

Μόνο που ο κυρίαρχος λαός ως κυρίαρχος δεν έχει μόνο δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις.

Και μια βασική σημαντική, βαρύνουσα υποχρέωση είναι να πάει να ψηφίσει. Να πάρει την αστυνομική του ταυτότητα και να πάει μια βόλτα μέχρι το εκλογικό του τμήμα για να ψηφίσει. Αλλά, να πάει. Να μετάσχει στη διαδικασία με την ψήφο του. Να μην απουσιάσει, αλλά να θεωρήσει κατάκτηση το γεγονός της ελεύθερης δημοκρατικής επιλογής του ως προς το ποιον θέλει για κυβέρνηση, για κυβερνήτη.

Γ.Δ.

Χωρίς αφισορύπανση άξια λόγου

 Φτάσαμε στο τέλος της προεκλογικής διαδικασίας και οφείλω να επισημάνω ένα θετικό στοιχείο των εκλογών που πλέον γίνεται αποδεκτό απ΄όλα τα κόμματα και τους υποψήφιους.

Μειώθηκε σε μεγάλο βαθμό η αφισορύπανση. Γίνονται εκλογές χωρίς σπατάλη χαρτιού, χωρίς αφισοκολλήσεις του παρελθόντος.

Σήμερα όλα τα κόμματα σέβονται τους νόμους που έχουν ληφθεί για το θέμα αυτό, πλην λίγων εξαιρέσεων.

Χωρίς αεροπανό, μεγάφωνα και «αφισοπόλεμο» τα βράδια. Πάμε ευρωπαϊκά, πάμε λογικά και πολιτισμένα. Ούτε ένα επεισόδιο έχει καταγραφεί τοπικά σε βάρος υποψηφίου ή γραφείων κομμάτων. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και εκεί θα μείνουν ως μια απλή ανάμνηση.

Γ.Δ.

Στην Περιφέρεια η κόντρα

Και παρότι κορυφώνεται η προσπάθεια για επικράτηση στις εθνικές εκλογές, η σκληρή κόντρα παίζεται στην ΠΑΜΘ, όπου Μέτιος και Τοψίδης διασταυρώνουν τα ξίφη τους, με αφορμή την υπόθεση κακοποιητικής συμπεριφοράς απέναντι σε συμπολίτισσά του, για την οποία κατηγορείται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης.

Επ’ αυτού και με αφορμή δημοσίευμα στα «Παραπολιτικά» ο κ. Μέτιος με ανακοίνωση της «Νέας Περιφερειακής Αναγέννησης» τον κατηγορεί για «ένοχη σιωπή» (αφού δεν απαντά). «Με δεδομένο ότι η άσκηση βίας απέναντι σε οποιονδήποτε άνθρωπο δεν έχει καμία θέση στην κοινωνία μας, ο κ. Τοψίδης όφειλε να τοποθετηθεί δημόσια από την πρώτη στιγμή», αναφέρει η ανακοίνωση του περιφερειάρχη, και καταλήγει: «Όσο ο κ. Τοψίδης δεν τοποθετείται, παραμένει ηθικά και πολιτικά εκτεθειμένος. Με τη στάση σιωπής και συγκάλυψης που έχει υιοθετήσει επιχειρεί σκόπιμα να παγιδέψει και να συμπαρασύρει τους λίγους που έχουν απομείνει δίπλα του. Αυτοί όμως δεν έχουν το δικαίωμα να παραβλέπουν τέτοιου είδους ζητήματα στο όνομα πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων».

Ε.Δ.

Θα στραφεί νομικά κατά Μέτιου ο Τοψίδης

Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έδωσε δια στόματος του συνηγόρου του Στέργιου Γιαλάογλου ο Χριστόδουλος Τοψίδης στην ανακοίνωση της διοίκησης της ΠΑΜΘ.

«Είναι τόσο προβληματική η διατύπωση αστήρικτων αποκαλύψεων για ποινική δίωξη, για ιατροδικαστική έκθεση και άλλα δικαστικά τεκμήρια τα οποία ο περιφερειάρχης γνωρίζει ενώ ο κος Τοψίδης ως άμεσα ενδιαφερόμενος όχι, ανακατεμένα με φαιδρά υπονοούμενα για τον ορισμό της βίαιης συμπεριφοράς, που αναρωτιέται κανείς εύλογα πως είναι δυνατόν να γράφονται τόσα ψέματα από έναν εν ενεργεία περιφερειάρχη για να καταλήγει σε πομπώδη προσκλητήρια προστασίας ανυπεράσπιστων ατόμων», αναφέρει ο κ. Γιαλάογλου, επισημαίνοντας: «η υιοθέτηση δημοσιεύματος αμφίβολης σκοπιμότητας και βασιμότητας, αφήνει περιθώρια για ερμηνείες που οδηγούν είτε σε δική του ανάμιξη, είτε σε δική του μεθόδευση, είτε δική του υποκίνηση, είτε σε παρορμητική βιασύνη του από πρόθεση να συκοφαντήσει αντίπαλό του, αδιαφορώντας για το νόμο και τα δικαιώματα ενός πολίτη, σε αντίθεση με όσα περί σεβασμού στο θεσμό της δικαιοσύνης, διατυπώνει στο δελτίο του».

Καταλήγει ότι απάντηση για κάθε συκοφαντική δυσφήμιση θα αξιοποιείται στο φυσικό δικαστικό της χώρο και καταλήγει: «καλό θα ήταν ο κος Μέτιος να ζητά την γνώμη των δικηγόρων του πριν ασχοληθεί με την δικαιοσύνη και τα πάσης φύσεως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των συνεργατών του ή τρίτων αντιπάλων του».

Ε.Δ.

Η υποψηφιότητα του Στράτου Κοντού

Την εβδομάδα των εθνικών εκλογών επέλεξε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για το δήμο Ξάνθης ο κ. Στράτος Κοντός στρέφοντας τα βλέμματα της τοπικής ειδησεογραφίας πάνω του. Μια υποψηφιότητα που κυοφορούνταν καιρό τώρα αλλά που ο ίδιος κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό, προφανώς για να δημιουργήσει κλίμα και να ζυγοσταθμίσει το αποτέλεσμα. Από την ανακοίνωσή του και τα προτάγματα που θέτει δείχνει έναν νέο άνθρωπο σοβαρό και μετρημένο, χωρίς έπαρση και αμετροέπεια. Διευκρινίζει το στόχο του και το όραμά του για το δήμο και δείχνει την διάθεσή του να προσφέρει. Μπορεί ο Στράτος Κοντός να είναι γνωστός στην κοινωνία της Ξάνθης ως γιος του Αλέκου Κοντού κι αυτό λειτουργεί άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά. Έχει δηλαδή την ευλογία ή την κατάρα που έχουν οι γόνοι γνωστών γονέων που πρέπει να προσπαθήσουν διπλά για να αναγνωριστούν και να καταξιωθούν ως αυτόνομες πολιτικές ή καλλιτεχνικές προσωπικότητες. Ωστόσο θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να διαπιστώσουμε τα πολιτικά προσόντα του Στράτου Κοντού στο επόμενο διάστημα που θα κληθεί να μπει στην προεκλογική αρένα με αρκετούς και έμπειρους αντιπάλους.

Μ.Ξ.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …