Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Οδηγός για ψηφοφόρους στις εκλογές της 21η Μαΐου

Οδηγός για ψηφοφόρους στις εκλογές της 21η Μαΐου

0

«Μάθε που ψηφίζεις» ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά  – Στην Ξάνθη βάζουμε 1 σταυρό σε υποψήφιο

 

Πως θα ψηφίσουν ετεροδημότες, Σώματα Ασφαλείας και Ομογενείς – Τι γίνεται  για τους διπλοεγγεγραμμένους  – Ειδικά κέντρα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

 

Μια ανάσα από τις εκλογές της Κυριακής 21ης Μαΐου και πυρετώδεις είναι οι εργασίες στις αρμόδιες υπηρεσίες κάθε περιφερειακής ενότητες για να είναι όλα έτοιμα και όλοι στις θέσεις τους όταν θα ανοίξουν οι κάλπες στις 7:00 το πρωί. Σύμφωνα με πληροφόρησή μας από το Τμήμα Εκλογών της Π.Ε. Ξάνθης ετοιμάζονται οι σάκοι με το υλικό (ψηφοδέλτια, γραφική ύλη κ.λ.π.) που θα παραδοθούν στα εκλογικά κέντρα. Παράλληλα θα παραληφθούν και τα tablet  από τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα είναι επιφορτισμένοι να στείλουν τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας μετά την καταμέτρηση που θα ξεκινήσει λίγο μετά τις19:00 το απόγευμα,  όπως προβλέπεται στο άρθρο 50 του π.δ. 26/2012 εκτός και αν συντρέχουν λόγοι παράτασης της ψηφοφορίας. Σύμφωνα με το ΦΕΚ, με την παρέλευση της καθορισμένης ώρας λήξης της ψηφοφορίας και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ακόμη εκλογείς που επιθυμούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η εφορευτική επιτροπή μπορεί να παρατείνει την ψηφοφορία για 2 ώρες κατ’ ανώτατο όριο.

Νωρίτερα τα πρώτα αποτελέσματα

Η τεχνολογία εκσυγχρονίζει και τον τρόπο που θα συγκεντρωθούν και ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των εκλογών. Μέσω tablet, κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος θα μεταδίδει απευθείας στο υπουργείο τα αποτελέσματα του εκλογικού του κέντρου μετά το τέλος της καταμέτρησης. Με αυτό τον τρόπο εκτιμάται ότι στις 20:00, δηλαδή μία ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης, θα υπάρχει ασφαλές αποτέλεσμα στο 25% της επικρατείας και στις 20:30 – 21:00 για το 80%.

Οδηγίες για ψηφοφόρους

«Μάθε που ψηφίζεις» ηλεκτρονικά ή τηλεφωνικά

Όσοι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν ακόμη σε ποιο εκλογικό κέντρο ψηφίζουν μπορούν να το πληροφορηθούν άμεσα στον ειδικό ιστότοπο, gov.gr. Ο ψηφοφόρος μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του (Επίθετο, όνομα, όνομα πατέρα, όνομα μητέρας και χρονολογία γέννησης) και να δει άμεσα το εκλογικό τμήμα στο οποίο θα ψηφίσει. Μάλιστα υπάρχει και χάρτης με την ακριβή θέση του εκλογικού τμήματος. Υπενθυμίζεται ότι μέσα από τη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών (https://mpp.ypes.gov.gr) οι πολίτες μπορούν να μάθουν με λίγα κλικ που ψηφίζουν. Επίσης για τον ίδιο σκοπό το ΥΠΕΣ έχει θέσει σε λειτουργία τηλεφωνικό κέντρο με δύο γραμμές εξυπηρέτησης (2131361500 και 2131313800), το οποίο λειτουργεί καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Στην Ξάνθη βάζουμε 1 σταυρό σε υποψήφιο

Η Π.Ε. Ξάνθης είναι τριεδρική κι αυτό σημαίνει ότι ο ψηφοφόρος έχει την δυνατότητα να βάλει στο ψηφοδέλτιο της προτίμησής τους ένα μόνο σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο.

Οι εκλογείς θα πρέπει να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας.

Επεκτείνεται το ωράριο λειτουργίας για έκδοση ταυτοτήτων και  διαβατηρίων 

Να σημειώσουμε ότι από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοινώθηκε το

Ωράριο λειτουργίας των Γραφείων Ταυτοτήτων και Διαβατηρίων στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Γραφεία Ταυτοτήτων

  • Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 20.00
  • Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Γραφεία Διαβατηρίων (για την παράδοση διαβατηρίων που δεν έχουν παραληφθεί από τους δικαιούχους)

  • Σάββατο, 20 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 08.00 έως 15.00
  • Κυριακή, 21 Μαΐου 2023, κατά τις ώρες 07.00 έως 19.00

Πως θα ψηφίσουν ετεροδημότες, Σώματα Ασφαλείας και Ομογενείς

Σε ότι αφορά τους ετεροδημότες, η εγκύκλιος αναφέρει ότι παρέχεται η δυνατότητα στους ετεροδημότες εκλογείς να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους, εφόσον είχαν υποβάλει σχετική αίτηση έως την 28η Φεβρουαρίου 2023 και περιελήφθησαν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους. Στην περίπτωση αυτή, πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει η ένδειξη Ε. Στους εκλογείς αυτούς, απαγορεύεται να ψηφίσουν στο δήμο, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Οι άνδρες της φρουράς των εκλογικών τμημάτων και του λοιπού στρατιωτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας, που διατίθεται για τις ανάγκες των εκλογών ή μετακινείται για άλλους υπηρεσιακούς λόγους, ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του δήμου, όπου εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία. Οι ομογενείς, θα ψηφίσουν μια ημέρα νωρίτερα, δηλαδή στις 20 Μαΐου, στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα (συνολικά 99) που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες του κόσμου

Φέτος για πρώτη φορά ψηφίζουν περίπου 22 χιλιάδες Έλληνες του εξωτερικού αλλά και περισσότεροι από 400.000 νέοι ηλικίας 17-21 ετών. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές θα έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες από την ηλικία των 17 ετών και άνω, ήτοι όσοι γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2006.

Διπλοεγγεγραμμένοι

Σε περίπτωση τυχόν διπλοεγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους, υπάρχει δίπλα στα στοιχεία του διπλοεγγεγραμμένου εκλογέα η ένδειξη Δ (διπλοεγγεγραμμένος). Κατά την ψηφοφορία, ο διπλοεγγεγραμμένος εκλογέας υπογράφει ενώπιον του αντιπροσώπου της δικαστικής αρχής έντυπη υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι, έχοντας υπόψη την παρ. 2 του άρθρου 113 του π.δ. 26/2012, έλαβε γνώση ότι είναι διπλοεγγεγραμμένος και δεν ψήφισε, ούτε προτίθεται να ψηφίσει την ημέρα αυτή σε άλλο εκλογικό τμήμα της Χώρας. Με αυτές τις έντυπες υπεύθυνες δηλώσεις, εφοδιάζονται όλα τα εκλογικά τμήματα, μαζί με το λοιπό εκλογικό υλικό.

Ειδικά κέντρα για τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα

Με ειδική διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο 5043/2023 (ΦΕΚ 91 Α΄/13.4.2023 – Άρθρο 36) προβλέπεται για πρώτη φορά η διαμόρφωση χώρου υποδοχής και υποστήριξης εκλογέων με αναπηρία και μειωμένη κινητικότητα για τα εκλογικά τμήματα που δεν βρίσκονται σε ισόγειο όροφο και δεν πληρούν τα κριτήρια προσβασιμότητας τους.

Κάθε δήμος έχει την υποχρέωση να επιλέξει ειδικό χώρο σε ισόγειο όροφο όπου θα εγκατασταθούν τα παραβάν, θα πληροί τα κριτήρια προσβασιμότητας ατόμων ΑμεΑ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…