Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αλ. Τσίπρας: Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια, την αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις

Αλ. Τσίπρας: Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια, την αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις

0

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε τα στελέχη του κόμματος στη συνεδρίαση της ΚΕ «να κηρύξουμε λήξη στο πένθος και να σημάνουμε συναγερμό μάχης»

O Στ. Γιαννακίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής μετέφερε στο «Ε» το κλίμα της συνεδρίασης μετά την ήττα των εκλογών

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Την Πέμπτη 25 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ύστερα από τα αποτελέσματα των εκλογών της 21ης Μαΐου τα οποία ήταν αποκαρδιωτικά για όλο τον κόσμο του κόμματος.

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ
Ανεβαίνοντας στο βήμα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως αναλαμβάνει την ευθύνη για το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου: «Η ευθύνη για τους πολίτες που δεν μας ψήφισαν είναι δική μας, που δεν καταφέραμε να τους πείσουμε. Το αποτέλεσμα ήταν ένα οδυνηρό σοκ. Και η ευθύνη είναι πρωτίστως δική μου».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «η ευθύνη μας είναι να ανασυνταχθούμε, να ανασυγκροτηθούμε άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση και να δώσουμε τη νέα εκλογική μάχη που έχουμε μπροστά μας. […] Έχουμε υποχρέωση να αποτιμήσουμε γρήγορα τα λάθη μας και να χαράξουμε μια καθαρή γραμμή για να δώσουμε, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα, τη μάχη που έχουμε μπροστά μας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «: Δεν έχουμε δικαίωμα στην εσωστρέφεια, δεν έχουμε δικαίωμα στην αμετροέπεια και στις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν και το μόνο που δείχνουν είναι πως δεν έχουμε καταλάβει τίποτα από το μήνυμα της λαϊκής ετυμηγορίας». Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται σεμνότητα και όχι επανάληψη συμπεριφορών που μας κόστισαν πανάκριβα».

Είπε ότι πρέπει «να διορθώσουμε τη στρατηγική μας εν κινήσει, να αλλάξουμε την καμπάνια μας, να γίνουμε πιο σοβαροί, όπως αρμόζει σε κόμματα και στελέχη που διεκδικούν την εξουσία».

Διερωτήθηκε γιατί οι πολίτες «ψήφισαν ανάποδα. Με τον φόβο μην έρθει η αντιπολίτευση; Γιατί έγινε αυτό;». Και πρόσθεσε ότι πρέπει να καταλάβουμε τι συνέβη ώστε να μπορούμε να διορθώσουμε τη στρατηγική μας. Γιατί ένας μεγάλος αριθμός που μας εμπιστεύτηκαν το 2019 δεν μας εμπιστεύτηκαν πάλι; Δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από την εύκολη απάντηση της “συντηρητικοποίηση της κοινωνίας”. Πρέπει να αναζητήσουμε απαντήσεις στις δικές μας αδυναμίες, τις δικές μας επιλογές, τις δικές μας τάσεις, την αξιοπιστία της πολιτικής μας πρότασης, τη συνολική μας εικόνα.

Ο Αλ. Τσίπρας εστίασε σε τρεις κομβικές αιτίες:

  1. Η πρώτη αιτία είναι ότι η Ν.Δ. «κατάφερε να επιβάλλει τη δική της ατζέντα, την ατζέντα του φόβου». Πρόσθεσε ότι «η μιντιακή υπεροπλία των αντιπάλων μας έπαιξε ρόλο, όπως και τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης, που είχαν μέτωπο με τον ΣΥΡΙΖΑ».
  2. Η δεύτερη αιτία ήταν «η αναγκαστική υπεράσπιση της απλής αναλογικής, που, λόγω της άρνησης των άλλων δυνάμεων, δεν μπόρεσε να προχωρήσει. Ήταν μια ήττα της στρατηγικής της απλής αναλογικής».
  3. Η τρίτη αιτία «είναι η εικόνα μας, του κόμματος ως συλλογικού υποκειμένου, ιδίως τις κρίσιμες ημέρες πριν από την κάλπη. Δεν ήταν μια εικόνα που εξέπεμπε συνοχή και συγκρότηση», τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να αλλάξουμε προς τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και τη συλλογικότητα».

Απευθυνόμενος στη Ν.Δ., αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, είπε: «Μη βιάζεστε, δεν θα πετύχετε τον στόχο σας. Κι άλλες φορές βιαστήκατε και δεν πετύχατε τον στόχο σας. Είναι λογικό να επιθυμείτε τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού. Αυτός ο δικομματισμός, που έριξε τη χώρα στα βράχια της χρεοκοπίας, έχει τελειώσει».

Ολοκλήρωσε την ομιλία του απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ: «Αναλαμβάνω την ευθύνη μαζί σας να ηγηθώ και να ηγηθούμε μαζί αυτής της μάχης, γιατί δεν φοβήθηκα ποτέ, δεν φοβηθήκαμε ποτέ. Δεν δείλιασα και δεν δειλιάσαμε και δεν λιποτακτήσαμε ποτέ από τα δύσκολα. Η ευθύνη αφορά την κοινωνία, το μέλλον όλων μας». «Καλό μας αγώνα, πάμε για να νικήσουμε», κατέληξε.

Στ. Γιαννακίδης: Παρά το μούδιασμα, υπάρχει καθολική στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα
Το «Ε» επικοινώνησε με τον Στάθη Γιαννακίδη, υποψήφιο βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ξάνθης, πρώην Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης και μέλος της ΚΕ του κόμματος ώστε να μεταφέρει το κλίμα που υπήρξε στη Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννακίδη, αποφασίστηκε ό,τι είναι να ειπωθεί από το κάθε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής να σταλεί γραπτώς το αίτημά του καθώς προέχουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. Όπως τόνισε «θα δώσουμε τη μάχη όπως και σε κάθε εκλογική διαδικασία με σύνθημα “για τη νίκη” και πλέον το σαφές προγραμματικό πλαίσιο μας είναι ότι έχουμε μέτωπο τη Δεξιά αλλά επίσης και μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ σε ένα πολιτικό πλαίσιο καθώς όπως άλλωστε υποστήριξε και ο Αλ. Τσίπρας “πανηγυρίζουν καθώς επιθυμούν τη νεκρανάσταση ενός συστημικού δικομματισμού”. Το πρόγραμμα μας πρέπει να επικοινωνηθεί σωστά και στην ολότητα του χωρίς να ξοδεύουμε χρόνο όσον αφορά στην προοδευτική κυβέρνηση».

Επίσης πρόσθεσε ότι «χρειάζεται κινητοποίηση όλων των στελεχών για να επιτύχουμε το στόχο μας. Επιβάλλεται να παρουσιάσουμε μια σοβαρή εικόνα προς την κοινωνία ώστε να γίνει κατανοητό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί το ανάχωμα στην πιθανότητα μιας παντοδύναμης δεξιάς κυβέρνησης».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…