Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

0

Δουλειά του ποδαριού
Σας έχουμε πληροφορήσει σχετικά με την απόφαση της Περιφέρειας που ανακοίνωσε η αντιπεριφέρεια φυσικά, σχετικά με το δρόμο στη γνωστή «θηλιά».
Λοιπόν, μετά από χρόνια συζητήσεων, μελετών, λαθών, συμπληρώσεων, διορθώσεων, υπαναχωρήσεων και αναθεωρήσεων (άλλο δεν έμεινε να κάνουν), τελικά, αποφάσισαν.
Η Περιφέρεια αποφάσισε ως είπαμε και η αντιπεριφέρεια ανακοίνωσε «ακούσατε, ακούσατε λαέ, τι αποφάσισε ο πολυχρονεμένος μας πασάς- ο δρόμος που τέσσερα χρόνια μας προβλημάτιζε, επιτέλους θα γίνει. Το αποφασίσαμε».
Και η απόφαση είναι ο δρόμος να στρωθεί με χαλίκι, με το γνωστό 3α.
Τόσα χρόνια για τελικό αποτέλεσμα μιας τρύπας στο νερό, μια απόφαση που ξεκάθαρα δείχνει πως ήταν «άντε να τελειώνουμε με το θέμα, εκλογές έρχονται».
Και το «τελείωσαν» κυριολεκτικά.
Σε δυο -τρία χρόνια, ο χαλικοστρωμένος δρόμος, όταν γίνει, θα έχει καταστραφεί και πάλι θα έχει προβλήματα η περιοχή και οι κάτοικοι.
Γ.Δ.


Ας μιλήσουμε καθαρά
Το θέμα φυσικά του δρόμου της Θηλιάς έχει τη δική του ιστορία.
Θλιβερή και ακατανόητη η απόφαση που ελήφθη. Πέραν πάσης λογικής και γνώσης του θέματος. Όσοι αποφάσισαν μόνοι τους για να γίνει με 3α ο δρόμος, αγνοούν ότι πρόκειται για μια πρόχειρη επέμβαση χωρίς μέλλον.
Αγνοούν οι αποφασίσαντες πως χρήση ασφάλτου σε ένα περιαστικό άλσος δεν υποβαθμίζει τον χώρο. Αγνοούν πως με ασφαλτοστρωμένο δρόμο πηγαίνουν από το Καρυόφυτο στο Λειβαδίτη και από κει πάλι με άσφαλτο πηγαίνουν στο δασικό χωριό. Διαδρομές, κυρίως η δεύτερη, μέσα στο δάσος. Τα δάση και τα αλσύλια δεν κινδυνεύουν από την άσφαλτο, από έλλειψη μυαλού προέρχεται ο κίνδυνος.
Συμπέρασμα: Η περιφέρεια «πετά»  χιλιάδες ευρώ για ένα έργο που θα χρειαστεί να ξαναχρηματοδοτηθεί είτε από την ίδια ή την επόμενη διοίκηση που θα προέλθει από τις επικείμενες εκλογές του Οκτωβρίου.
Γ.Δ.


Ένα υπαρκτό σοβαρό θέμα
Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο πως τα αδέσποτα ζώα αποτελούν ένα σοβαρό θέμα στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Κάτι βεβαίως που δεν υπάρχει και ως δείγμα ακόμη στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, όπως διαπιστώνουν όσοι συμπολίτες ταξιδεύουν έξω.
Εδώ στη χώρα μας υφίσταται για πολλούς και διάφορους λόγους. Και παρόλο που υφίσταται, λίγες και μη αποδοτικές είναι οι προσπάθειες που γίνονται από δήμους και ιδιώτες κι αυτό διότι δεν σταματά η παραγωγή νέων ζώων, στην περίπτωσή μας κυρίως σκύλων και γάτων.
Μάλιστα μεγάλος αριθμός σκύλων είναι «εισαγόμενος» από τα χωριά εκεί όπου η παρουσία των ζώων είναι μεγάλη μεν η δε φροντίδα για στείρωση ανύπαρκτη· όπως και για την υγεία των ζώων αυτών.
Το πρόβλημα ως εκ τούτου είναι υπαρκτό και σοβαρό.
Γ.Δ.


Σωστό και απαραίτητο μέτρο
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν ως γενική εικόνα, έρχεται προχθές ο δήμος Ξάνθης και αποδεχόμενος το πρόβλημα ζητά και συζητά προσέγγιση για τη λύση του. Και τι κάνει; Αρχικά θα υπογραφεί πρωτόκολλο συνεργασίας του δήμου με τις φιλοζωικές οργανώσεις του τόπου.
Έτσι, όπως μας ενημερώνει ο δήμος Ξάνθης έχει προγραμματίσει μια σειρά από δράσεις, πρωτοβουλίες και πολιτικές για τη μείωση, σε πρώτη φάση, των αδέσποτων εντός του αστικού ιστού.
Αυτός δε ο στόχος μπορεί να υλοποιηθεί, όπως τονίζει ο δήμος, μόνον με τη συνεργασία με τις εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις.
Δεν προχωρώ παραπέρα και για άλλα σχέδια που υπάρχουν για την λύση του θέματος. Μένω στην πρωτοβουλία την οποία δεν μπορώ να μη τη θεωρήσω σημαντική κι όχι μόνον εγώ αλλά το σύνολο των Ξανθιωτών θα έλεγα.
Γ.Δ.


Άντε πάλι στη «μάχη» του αρνιού και της ντομάτας
«Στ’ άρματα, στ’ άρματα, εμπρός στον αγώνα για το Πασχαλινό αρνί»!
Κάπως έτσι, κάθε χρόνο ο νεοέλληνας δίνει τον δικό του αγώνα για την απόκτηση όχι της ελευθερίας του, ευτυχώς, αλλά το αρνί που θα σουβλίσει (λέμε τώρα, ελάχιστοι το κάνουν πλέον).
Κάθε χρόνο η δική μας Βαρβάκειος, η Δημοτική Αγορά, έχει την τιμητική της. Την επισκέπτονται οι εκλεγμένοι μας άρχοντες, ρωτούν και συζητούν για την τιμή, την επάρκεια σε αρνιά, ρωτούν και για την τιμή της ντομάτας και φεύγουν αφού εκτέλεσαν το καθήκον τους.
-Καλές γιορτές συνέλληνες, απολαύστε τις γιορτινές ημέρες με συγγενείς και φίλους· και προσοχή, όχι πολλά κοψίδια.
Γ.Δ.


Τέλος στα κωλύματα εκλογιμότητας
Τέλος στα κωλύματα εκλογιμότητας στις αυτοδιοικητικές εκλογές βάζει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι σε διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στο παρά….πέντε την τελευταία μέρα που κλείνει η Βουλή (Μ. Τρίτη). Έτσι θα μπορούν να είναι υποψήφιοι και  οι Γενικοί Γραμματείς Δήμων, οι Ειδικοί Σύμβουλοι Δημάρχων και οι Δικηγόροι με έμμισθη εντολή των Δήμων. Καταργείται το κώλυμα του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης και το κώλυμα που είχαν οι Διοικητές, Υποδιοικητές, Πρόεδροι Διοικητικών Συμβουλίων, Διευθύνοντες ή Εντεταλμένοι Σύμβουλοι των ΝΠΔΔ κ.α.
Να σημειώσουμε ότι με τον προηγούμενο νόμο θα έπρεπε όσοι επιθυμούσαν να είναι υποψήφιοι θα έπρεπε να είχαν υποβάλλει παραίτηση μέχρι κάποια ημερομηνία πριν.
Να θυμίσουμε ότι η γενική γραμματέας του Δήμου κα Σοφία Ψωμά θα έχει την δυνατότητα να είναι υποψήφια όπως ήταν στις εκλογές του 2019 με την δημαρχιακή παράταξη. Ωστόσο το όνομά της «έπαιξε» για υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με την παράταξη Μέτιου. Η ίδια δεν ανοίγει τα «χαρτιά» της ως προς το τι θα επιλέξει τελικά. Και καλά κάνει βέβαια γιατί έχουμε καιρό για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και πολλά πράγματα μπορεί να αλλάξουν μέχρι τότε.
Μ.Ξ.


Αλλαγή προϊσταμένης στις Τεχνικές υπηρεσίες  του δήμου Ξάνθης
Αλλαγή έγινε πριν από ένα μήνα στην Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών του δήμου Ξάνθης. Η επί χρόνια Προϊσταμένη της Διεύθυνσης κα Αικατερίνη Μανά μετακινήθηκε σε ανάλογη βαθμίδα στην Διεύθυνση Προγραμματισμού και στην θέση της στις Τεχνικές υπηρεσίες ορίστηκε η κα Δέσποινα Ράπτη. Τους λόγους δεν τους γνωρίζουμε αλλά πληροφορίες μας αναφέρουν ότι  κάποιοι είναι πολύ ικανοποιημένοι από την αλλαγή αυτή γιατί ακόμη επί Δημαρχίας Μιχάλη Στυλιανίδη και  μετά Χαράλαμπου Δημαρχόπουλου υπήρχαν διάφορα προβλήματα και είχε εκφραστεί δυσαρέσκεια για  τη στάση και τον τρόπο λειτουργίας της κας Μανά. Είναι γνωστό ότι πολλές φορές οι αιρετοί μπορεί να φορτώνουν τις δικές τους ευθύνες αν δεν προχωρούν έργα στους υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά επίσης είναι γνωστό ότι  αυτό πολλές φορές είναι αλήθεια. Οι υπηρεσιακοί παράγοντες ασκούν εξουσία και μπορεί  με τον τρόπο που λειτουργούν να τινάξουν στον αέρα την πολιτική μιας δημοτικής αρχής.
Μ.Ξ.


Περί Τουρισμού συναντήσεις Ι
Οι προσεκτικοί αναγνώστες του περιεχομένου της Εφημερίδας θα έχουν προσέξει το χθεσινό δημοσίευμα με τίτλο «Συναντήσεις τουρισμού σε Ξάνθη και Έβρο», όπου αναλύθηκαν ως άξονες τουριστικής πολιτικής α) ο πολιτισμός, β) το περιβάλλον, γ) η γαστρονομία, δ) ο τουρισμός πόλεων.
Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συνέβη στη συνάντηση στην Ξάνθη.
Συγκεντρώθηκαν διάφοροι παράγοντες του νομού και ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που λίγη έως καμία αρμοδιότητα είχαν με το θέμα του Τουρισμού.
Συγκεντρώθηκαν διότι προσκλήθηκαν όχι για ν’ ακουστούν, να πουν την άποψή τους, αλλά ν’ αποτελέσουν περισσότερο ως ακροατήριο, ως σκηνικό της όλης σκηνοθεσίας προβολής της περιφέρειας και κυρίως του αντιπεριφερειάρχη Χρ.Μέτιου.
Γ.Δ.


Περί Τουρισμού συναντήσεις ΙΙ
Στην συνάντηση της Ξάνθης λοιπόν, αφού στήθηκε το σκηνικό με όσους κλήθηκαν και ήταν πολλοί, επαναλήφθηκε για άλλη μια φορά η γνωστή εδώ και χρόνια ιστορία.
Εσείς μιλάτε, εμείς γράφουμε, εσείς γνωρίζετε ότι δε θα γίνει τίποτε, εμείς ό,τι σημειώσαμε θα τα πετάξουμε στον σκουπιδοτενεκέ και η ζωή συνεχίζεται για όλους και κύκλους κάνει. Κι αυτό, διότι όλα όσα ακούστηκαν έχουν ξαναλεχθεί κι όχι μια φορά, από τους ίδιους ή παλαιότερους.
Τα ίδια και τα ίδια με έναν προφανή σκοπό. Να κάνει μια ανέξοδη προεκλογική ομιλία και εμφάνιση ο Μέτιος και οι συνεργάτες του. Αυτός ήταν ο σκοπός, αυτός αποκλειστικά και μόνον αυτής της περιοδείας του ανά νομό της περιφέρειας.
Και μια επισήμανση. Ο Μέτιος και οι περί αυτόν, τα θέματα αυτά τα έχουν ξανακούσει, τα γνωρίζουν, προφανώς δεν έχουν υλοποιήσει και έχουν σκονιστεί ξεχασμένα σε κάποιο συρτάρι και είπαν να κάνουν νέες συναντήσεις για να τα ξαναφρεσκάρουν. Έργα τουριστικής μορφής δεν πρόκειται να γίνουν διότι αγνοούν τι ακριβώς είναι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…