Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Φέρνει 38 ηλεκτρικά ποδήλατα ο δήμος Ξάνθης  

Φέρνει 38 ηλεκτρικά ποδήλατα ο δήμος Ξάνθης  

0

Δωρεάν η μίσθωση και μέσω ειδικής  εφαρμογής

 

Ποδήλατα  χωρίς …ποδηλατόδρομους!  Πολλά χιλιόμετρα πρέπει να διανύσει ο δήμος μας για να γίνει ποδηλατούπολη!

 

Στο κλαμπ των ποδηλατουπόλεων φιλοδοξεί να μπει ο δήμος Ξάνθης αναγνωρίζοντας τα οφέλη για την πόλη και τους δημότες. Έτσι «εκμεταλλευόμενος» ένα πρόγραμμα του Υπουργείου Μεταφορών χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Συνοχής κάνει ένα βήμα για να φέρει και  να διαθέτει στους δημότες   ηλεκτρικά ποδήλατα  στην Ξάνθη. Ένα βήμα διερευνητικό προκειμένου να «εκπαιδευτούν» οι πολίτες και να εμπεδωθεί η… κουλτούρα του ποδηλάτου και της ποδηλασίας ως τρόπου κίνησης στην πόλη. Ένα θέμα στο οποίο υστερεί  πολύ ο δήμος μας.

Ποδήλατα  χωρίς …ποδηλατόδρομους!  

Μοιάζει με ανέκδοτο  όμως είναι μια πραγματικότητα  καθόσον η Ξάνθη ως γνωστόν δε διαθέτει  κανένα ποδηλατόδρομο και η κυκλοφορία  στην πόλη με το ποδήλατο είναι πολύ περιορισμένη. Ωστόσο η λογική είναι: «ας πάρουμε τα ποδήλατα εφόσον τα χρηματοδοτούν και κάνουμε μετά ποδηλατόδρομο»! Σ’ αυτό το  πλαίσιο δόθηκε από την οικονομική επιτροπή που συνεδρίασε την Τετάρτη 5/4  έγκριση των τεχνικών προδιαγραφών και έγκριση της προμήθειας, επιλογή του τρόπου εκτέλεσης, κατάρτιση των όρων της διακήρυξης και επιλογή του κριτηρίου ανάθεσης του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού με τίτλο: «Ενίσχυση της Μικροκινητικότητας στο Δήμο Ξάνθης».

38 ποδήλατα – 4 σταθμοί φόρτισης και ειδική εφαρμογή  – Δωρεάν η μίσθωση

Να σημειώσουμε ότι  μέσα από το πρόγραμμα ο δήμος Ξάνθης χωρίς να βάλει ούτε ένα ευρώ  θα χρηματοδοτηθεί με 310.000 ευρώ  για να προμηθευτεί 38 ηλεκτρικά ποδήλατα αλλά και όλα τα συστήματα, όπως το λογισμικό για την ειδική εφαρμογή μέσω της οποίας θα γίνεται η κράτηση και η διάθεση του ποδηλάτου, 4 σταθμούς φόρτισης , αντικλεπτικά συστήματα  και γενικότερα υπηρεσίες διαχείρισης του έργου. Ο ανάδοχος που θα επιλεγεί θα προμηθεύσει και θα τοποθετήσει όλα τα συστήματα και μετά από 2 χρόνια θα το παραχωρήσει στο δήμο Ξάνθης. Να σημειώσουμε ότι ο πολίτης που θέλει να χρησιμοποιήσει ηλεκτρικό ποδήλατο θα πρέπει  να μπει στην ειδική εφαρμογή, θα γίνει η πιστοποίησή του με τους κωδικούς taxis και στην συνέχεια θα ακολουθήσει τις οδηγίες χρήσης και τους περιορισμούς που τίθενται από το σύστημα. Να σημειώσουμε ότι τα ποδήλατα θα διατίθενται δωρεάν.

Πολλά χιλιόμετρα πρέπει να διανύσει ο δήμος μας για να γίνει ποδηλατούπολη!

Σκοπός όπως προειπώθηκε είναι να δοθεί ένα κίνητρο στους πολίτες να γνωρίσουν το ποδήλατο και να το  επιλέγουν για τις καθημερινές τους μετακινήσεις . Μ’ αυτό το τρόπο θα βελτιωθεί και το κυκλοφοριακό στην πόλη. Βέβαια όλα αυτά είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο και για να μπει ο δήμος στο  κλαμπ των ποδηλατοπόλεων πρέπει να διανύσει πολλά χιλιόμετρα και ξεκινώντας από τα βασικά που είναι ποδηλατόδρόμοι και γενικότερα να βελτιώσει την προσβασιμότητα και την κινητικότητα μέσα στην πόλη  με έργα υποδομής και παρεμβάσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

 mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Βουλή: Ψηφίστηκε ο νέος δικαστικός χάρτης της χώρας

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής χθες 1η Μαΐου 2024 νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιο…