Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Απριλίου 2023

0

Οι συζητήσεις άναψαν
Η παρέα συζητούσε για τις βουλευτικές εκλογές που βέβαια βρίσκονται στο άμεσο ενδιαφέρον των περισσοτέρων. Κι αυτό διότι θα εκλεγεί η νέα κυβέρνηση που θα έχει την ευθύνη της υλοποίησης των προγραμματικών δηλώσεών της που είναι και το ζητούμενο.
Η συζήτηση ήταν ήρεμη και ενίοτε «πετάγονταν» κι ένα χαλαρό σχόλιο ή πείραγμα. Μέχρι εκεί όμως χωρίς να υπάρχει πρόθεση όξυνσης της φιλικής εξάλλου παρέας.
Σημειώνω με ικανοποίηση το γεγονός και το αναφέρω για άλλη μια φορά για να καταδείξω πως τα πολιτικά πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο.
-Καιρός ήταν βέβαια.
Γ.Δ.


Τι «ψηφίζουν»  οι Μουσουλμάνοι Ξάνθης και Ροδόπης;
Είναι μία απορία που την άκουσα να συζητιέται τελευταία και σας τη μεταφέρω έτσι ενημερωτικά.
Έχουν μια απορία κάποιοι χριστιανοί συμπολίτες μας να μάθουν, ποιον θα ψήφιζαν οι μουσουλμάνοι συμπολίτες εάν υποθετικά «ψήφιζαν» στις 14 Μαΐου στις τουρκικές εκλογές.
Δηλαδή ποιον θα προτιμούσαν, τον Ταγίπ Ερντογάν ή τον Κεμάλ Κιλισντάρογλου.
Προφανώς η απάντηση είναι δύσκολη να δοθεί διότι δεν υπάρχει κάποια σχετική έρευνα.
Γι’ αυτό ας περιμένουμε.
Πάντως στους κύκλους της ελληνικής διπλωματίας είναι σαφές ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει συνέχεια και οι διεκδικήσεις της δεν μεταβάλλονται εύκολα. Έστω κι αν υποχωρούν κατά καιρούς.
Γ.Δ.


Από το ένα άκρο στο άλλο
Ήταν αναμενόμενο διότι είμαστε λαός των άκρων. Εξάλλου γι’ αυτό έχουμε και πάρα πολλούς ήρωες αλλά και προδότες- χαφιέδες.
Πάμε όμως στο θέμα μας που είναι τα ζώα. Δεσποζόμενα και αδέσποτα. Τα οποία έχουν γίνει σαν ιερά ζώα, τοτέμ, προστατευόμενα σε απόλυτο βαθμό μέχρι του σημείου φανατικής υπερβολής.
Αλίμονο σε άνθρωπο που θ’ ακουμπήσει σκύλο, που θα του φερθεί μη ευγενικά. Θα πέσουν επάνω του να σε καταδικάσουν οι κάθε μορφής φιλόζωοι, να σε στείλουν στο δικαστήριο, να σε τιμωρήσουν. Εκεί που βασάνιζαν τα σκυλιά για διασκέδαση, που τα σκότωναν έτσι για πλάκα, φτάσαμε στο άλλο άκρο της υπερπροστασίας και επιθετικότητας  εις βάρος των ανθρώπων.
Αυτό έπαθε μια κυρία, οδηγός Ι.Χ. που δεν πρόσεξε και πάτησε ένα σκύλο ελεύθερο από το λουρί του. Η εν λόγω κυρία τιμωρήθηκε με πρόστιμο 40.500€ από το δικαστήριο και φυσικά κόντεψε να πεθάνει όταν άκουσε την ποινή και το πρόστιμο. Δηλαδή, δε φταίει ο ιδιοκτήτης που άφησε λυτό το σκυλί του και φταίει η κακόμοιρη οδηγός που δεν το είδε;
-Υπερβολές χωρίς όρια.
Γ.Δ.


Ήρθαν οι βροχές
Τα νέα μας ήρθαν από την ύπαιθρο του νομού μας και είναι ευχάριστα. Επιτέλους έβρεξε και μάλιστα αρκετά, έτσι όπως περίμεναν εναγωνίως οι αγρότες μας για να ξεκινήσουν την σπορά των χωραφιών τους.
Παράλληλα, με τη βροχή, σε ένα βαθμό, γεμίζουν οι υδροφόροι ορίζοντες του νερού για να μπορούν να ποτίζουν το καλοκαίρι τα χωράφια τους που χρειάζονται το νερό.
Οι βροχές ήταν σιγανές, αργές, όχι καταιγίδες, με τη βροχή να «κατεβαίνει» σιγά-σιγά σε βάθος.
Τέλος καλό λοιπόν για τον πρωτογενή τομέα του νομού μας.
Γ.Δ.


Το φως των παιδιών
Όταν μια δεκαεξάχρονη μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, καταφέρνει με τη μουσική της σύνθεση για τα Τέμπη “μαμά θυμάμαι”  να πρωταγωνιστεί τις τελευταίες ημέρες σε αρκετές πλατφόρμες του διαδικτύου, τι να πεις;
Όταν το βίντεο του τραγουδιού, πλήρες πρωτότυπο ιδεών, αξιών, εικόνων, εκπλήξεων, καταθέτουν την πραγματικότητα, δημιουργούν τέχνη και συγκινούν, τι να πεις;
Αφροδίτη Βασιλείου το όνομά της  YouTube Afrodite Vasileiou@MusiceditorA
Συγκίνηση, παιδεία, αξιοπρέπεια, ταλέντο, ειλικρίνεια, αυθορμιτισμός.
Υποκλινόμαστε στη νέα γενιά, και σε ό,τι αυτή εκπροσωπεί από ψυχής
Το φως τέτοιων παιδιών να ξεπεράσει το δικό μας.
Δ.Α.


Σωστό, να αποφασιστεί
Το αίτημα των εμπόρων της πόλης μας να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή της Αποκριάς το θεωρώ σωστό.
Βέβαια η απόφαση θα ληφθεί από το δημοτικό συμβούλιο, και πιστεύω πως θα είναι θετική.
Το όλο θέμα είναι απλό στη βάση του. Χιλιάδες οι επισκέπτες στην πόλη την ημέρα αυτή. Άρα, όλοι, αποτελούν εν δυνάμει πελάτες.
Αν λοιπόν τα καταστήματα είναι ανοικτά, οι άνθρωποι αυτοί θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν εκτός από θεατές και αγοραστές.
Σωστό το αίτημα των εμπόρων λοιπόν, πιστεύω πως θα πρέπει να ψηφιστεί.
Γ.Δ.


Γιατί η απορία;
Κάποιοι δήμοι στην Περιφέρειά μας, πληροφορούμαι, εκφράζουν την απορία τους γιατί μειώθηκε ο πληθυσμός τους. Σε κάποιους μάλιστα η μείωση είναι σημαντική κι αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα.
Προσωπικά απορώ με την απορία τους. Θα περίμενα να κάνουν πρώτα την αυτοκριτική τους οι δήμαρχοι για να δουν τι έπραξαν αυτοί στο δήμο τους, ποια έργα έκαναν για να κρατήσουν τους κατοίκους. Με τους αφορισμούς και την απόδοση των ευθυνών σε τρίτους δε λύνεις προβλήματα. Απλά τα μεταθέτεις σε άλλους.
Όταν λοιπόν ένας δήμος δεν «παράγει» έργα, μελέτες, ιδέες για να βελτιώσει το επίπεδο ζωής των κατοίκων, τότε να περιμένει φυγή των ανθρώπων προς άλλους δήμους, άλλες επιλογές.
Ας κάνουν αυτοκριτική, ας αποδεχτούν τις δικές του ευθύνες για την απουσία έργων, κι ας αναλογιστούν πως τους εξέλεξαν για ν’ αλλάξουν τα πράγματα, όχι να κάνουν πασαλείμματα και απλή διαχείριση.
Γ.Δ.


Απάντηση σε απορία
Η απορία για το πόσους δημοτικούς συμβούλους θα έχουν στη νέα περίοδο οι δήμοι του νομού μας, ήταν ερώτημα που τέθηκε από συμπολίτη μας.
Απαντώντας λοιπόν στην εύλογη απορία σημειώνω πως ο αριθμός των συμβούλων κάθε δήμου είναι συνάρτηση του πληθυσμού του. Του πληθυσμού βέβαια που δημοσιοποιήθηκε από την απογραφή που πραγματοποιήθηκε το 2021 από την ΕΛΣΤΑΤ.
Έτσι, για τους τέσσερις δήμους του νομού μας οι έδρες των δημοτικών συμβουλίων διαμορφώνονται ως παρακάτω:
Δήμος Ξάνθης: 66.875 κάτοικοι – Έδρες Δημοτικού Συμβουλίου: 35
Δήμος Αβδήρων: 17.610 κάτοικοι – Έδρες Δημοτικού Συμβουλίου: 25
Δήμος Μύκης: 14.237 κάτοικοι – Έδρες Δημοτικού Συμβουλίου: 25
Δήμος Τοπείρου: 9.473 κάτοικοι – Έδρες Δημοτικού Συμβουλίου: 19
Όπου έδρες, αριθμός δημοτικών συμβούλων.
Γ.Δ.


Τέλος οι άδειες από την …σημαία!
Είναι σύνηθες φαινόμενο ειδικά μετά τις γιορτές να υπολειτουργούν οι δημόσιες υπηρεσίες γιατί απλά οι δημόσιοι υπάλληλοι  παίρνουν άδεια για να παρατείνουν τις διακοπές των γιορτών. Συνήθως βάζουν άδειες προφασιζόμενοι ασθένεια. Σε αυτό ακριβώς το σκασιαρχείο των δημοσίων υπαλλήλων θα επιχειρήσει τώρα να βάλει τέλος το υπουργείο Εσωτερικών μέσω του τελευταίου νομοσχεδίου που ψηφίστηκε από τη Βουλή πριν κλείσει για τις γιορτές του Πάσχα. Πλέον, θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικά έλεγχοι από γιατρούς στα σπίτια των δημοσίων υπαλλήλων που δηλώνουν ασθενείς, ώστε να διαπιστωθεί εάν πράγματι δικαιούνταν την αναρρωτική άδεια ή όχι.
Οι εντολές για έλεγχο θα δίνονται από τον Περιφερειάρχη της περιοχής ή από τον διοικητή της τοπικής Υγειονομικής Περιφέρειας, κατόπιν αιτήματος του οικείου φορέα. Και βεβαίως όσοι συλληφθούν να ψεύδονται θα υφίστανται τις κυρώσεις. Είναι γεγονός ότι αυτό έπρεπε να γίνει κάποτε αυτό για να σταματήσουν οι άδειες από την …σημαία! Το γεγονός δε ότι ο νόμος αυτός ψηφίστηκε προεκλογικά δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν υπολογίζει το πολιτικό κόστος και αυτό είναι προς τιμή της.
Μ.Ξ.


Στο “Lagos” της Πορτογαλίας ο δήμαρχος Αβδήρων 
Στο Lagos, Algarve της Πορτογαλίας πρόκειται να μεταβεί ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης αρχές Μαΐου για να συμμετέχει στη συνάντηση των δήμων που περιλαμβάνουν περιοχές με την ονομασία «Λάγος» ή «Λαγός». Να υπενθυμίσουμε ότι ο δήμος Αβδήρων που έχει το Πόρτο Λάγος είναι μέλος του δικτύου αυτού με σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας που υπέγραψε το Σάββατο 28 Ιουλίου 2010 η τότε δήμαρχος Αβδήρων κα Εύα Τσακίρη. Στην τελετή υπογραφής συμμετείχαν εκπρόσωποι των δήμων από τη Γαλλία, τη Πορτογαλία, τη Χιλή και το Μεξικό. Οι έξι κοινότητες που είναι στο Σύμφωνο είναι  το Lagos, Aquitaine της Γαλλίας, το Lagos, Velez-Malaga της Ισπανίας, το Lagos, Jalisco του Μεξικού, το Lagos, Algarve της Πορτογαλίας, το Lagos, Los Rios της Χιλής, το χωριό Λαγός του Δήμου Διδυμοτείχου και  το Πόρτο Λάγος του Δήμου Αβδήρων. Μάλιστα μαζί με τον κ. Τσιτιρίδη θα είναι και ο δήμαρχο Διδυμοτείχου. Μέσα από το συγκεκριμένο σύμφωνο φιλίας δημιουργείται ένα πλαίσιο συνεργασίας μέσα από το οποίο προωθούνται κοινές πρωτοβουλίες  και δράσεις, μεταξύ των εταίρων,  σε διάφορους τομείς όπως Πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά, Πολιτιστική δημιουργία, Τουρισμός, Περιβάλλον, κ.λ.π.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…