Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ούτε και τούτη την Άνοιξη ολοκληρώθηκε ο αναδασμός Ερασμίου  

Ούτε και τούτη την Άνοιξη ολοκληρώθηκε ο αναδασμός Ερασμίου  

0

Εν αναμονή της ανάρτησης των χαρτών – Ακολουθεί η διαδικασία των ενστάσεων

 

«Χειμωνιάτικες καλλιέργειες στα νέα τους χωράφια», εκτιμά ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κ. Κουρτίδης

 

Ούτε και τούτη την Άνοιξη και τούτο το καλοκαίρι οι αγρότες του Ερασμίου θα καλλιεργήσουν της εαρινές τους καλλιέργειες στα νέα τους χωράφια που προκύπτουν από τον αναδασμό αφού αυτός δεν ολοκληρώθηκε. Για μια ακόμη φορά έπεσαν έξω οι προβλέψεις ότι ο πολύπαθος αναδασμός που πέρασε από  40 κύματα και επιχειρείται πάνω από 25 χρόνια θα είχε ολοκληρωθεί τούτη την Άνοιξη. Να υπενθυμίσουμε ότι η άνοιξη του 2023  ήταν το χρονοδιάγραμμα που είχε προβλέψει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης τον Ιούνιο του 2022 σε ενημερωτική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί στο Εράσμιο με την έναρξη των εργασιών του Αναδόχου. Ένα μήνα νωρίτερα είχε «ξεμπλοκάρει» η υπόθεση με την εκκρεμοδικία των αγωγών του Δημοσίου (Περιφέρειας) και σύντομα αναμένονταν να εκδοθούν οι χάρτες υπέρ των αγροτών του Ερασμίου που περιμένουν να καλλιεργήσουν τα χωράφια και τα έχουν εγγράψει στο Κτηματολόγιο αλλά συνέχισε να τα διεκδικεί η περιφέρεια ως δημόσια κτήματα.

Εν αναμονή της ανάρτησης των χαρτών – Χειμωνιάτικες καλλιέργειες στα νέα τους χωράφια

Κληθείς να μας ενημερώσει για την εξέλιξη της διαδικασίας του αναδασμού στο Εράσμιο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κουρτίδης ανέφερε πως εντός των ημερών αναμένεται από τον ανάδοχο ο χάρτης ώστε να γίνει η ανάρτηση. Θα ακολουθήσει το στάδιο των ενστάσεων και των διορθώσεων. Μια διαδικασία χρονοβόρα δεδομένου αν γίνει μία διόρθωση αυτόματα πρέπει να τροποποιηθούν κι άλλες.: «Η Επιτροπή έχει ολοκληρώσει τη δουλειά της. Περιμένουμε να μας στείλει ο ανάδοχος τον χάρτη για να κάνουμε την ανάρτηση. Δεδομένου ότι ακολουθούν οι ενστάσεις εκτιμώ πως οι αγρότες θα μπορέσουν τελικά να καλλιεργήσουν στα νέα τους χωράφια το φθινόπωρο για τις χειμερινές καλλιέργειες», σημειώνει ο κ. Κουρτίδης.

25.000 στρέμματα ο αναδασμός στο Εράσμιο

Να σημειώσουμε ότι όπως έχει ανακοινωθεί στον αναδασμό υπάρχουν 1.080 εγγραφές από ιδιώτες και ομάδες ιδιωτών. Η έκταση του αναδασμού είναι 25.000 στρέμματα και 3.714 είναι οι αμφισβητούμενες εκτάσεις που είτε είναι καταγεγραμμένες στο Κτηματολόγιο από το δημόσιο και διεκδικούνται από ιδιώτες ή το αντίστροφο. Ο  αναδασμός λαμβάνει χώρα σε μία συνολική έκταση 29.273 στρεμμάτων εκ των οποίων στα 3.119 δε θα υπάρξει επέμβαση, τα 1.526 είναι αιγιαλός και επίσης δε θα επέμβει η διαδικασία και 869 είναι δασικά οπότε ισχύει το ίδιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπο από την ενημερωτική εκδήλωση για τον αναδασμό στο Εράσμιο πριν ένα χρόνο

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…