Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Επιχειρηματικότητα Μετ’ εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μετ’ εμποδίων η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

0

Stand by λογιστές και φορολογούμενοι ν’ αναρτήσουν οι υπηρεσίες τα απαραίτητα έγγραφα

 

Αγώνας δρόμου για υποβολή μέχρι αύριο για να μην γίνει συμψηφισμός των επιστροφών με τον ΕΝΦΙΑ 

 

Με βήμα «σημειωτόν» προχωρά η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των φορολογούμενων σε πανελλαδικό και σε τοπικό επίπεδο όπως προκύπτει από έρευνα του «Ε». Απομένουν 67 ημέρες για εμπρόθεσμη υποβολή Δήλωσης Φόρου Εισοδήματος 2023 καθώς η προθεσμία είναι μέχρι 30 Ιουνίου, η πλατφόρμα στο Taxisnet δέχεται καθημερινά τις φορολογικές δηλώσεις 2023 αλλά μέχρι τώρα έχουν υποβάλει δήλωση ένας πολύ μικρός αριθμός φορολογούμενων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η ΑΑΔΕ, μέχρι χθες, Δευτέρα 24 Απριλίου, είχαν υποβληθεί μόλις 242.413 φορολογικές δηλώσεις μέσα σε 25 ημέρες που είναι ανοιχτή η πλατφόρμα στο Taxisnet. Δηλαδή, ένα πάρα πολύ μικρό ποσοστό από τα έξι και πλέον εκατομμύρια των φορολογούμενων.

Stand by λογιστές και φορολογούμενοι

Σε κατάσταση αναμονής τόσο οι φορολογούμενοι όσο και οι λογιστές που αναρτούν στο σύστημα της ΑΑΔΕ τις δηλώσεις. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας προχωρά με ρυθμούς …χελώνας και όχι με υπαιτιότητα των φορολογουμένων ή του φόρτου εργασίας των λογιστών αλλά του ίδιου του κράτους που μάλιστα πιέζει για  την επίσπευση της υποβολής. Την ίδια όμως στιγμή δεν επιδεικνύει συνέπεια στις δικές του υποχρεώσεις. Όπως εξηγεί η πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ξάνθης κα Ειρήνη Μπατζακίδου: « Μας πιέζουν να επισπεύσουμε τη διαδικασία υποβολής ενώ την ίδια στιγμή δεν αναρτούν βασικά έγγραφα. Τώρα για παράδειγμα περιμένουμε την ΔΥΠΑ (ΟΑΕΔ) να αναρτήσει την επιδότηση ανεργίας. Έτσι όσοι φορολογούμενοι πήραν επιδόματα δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε και να περάσουμε στο σύστημα τις δηλώσεις τους. Περνάμε μόνο των μισθωτών». 

Αγώνας δρόμου για υποβολή μέχρι αύριο για να μην γίνει συμψηφισμός των επιστροφών με τον ΕΝΦΙΑ  

Την ίδια στιγμή το υπουργείο δίνει κίνητρο για  να επισπευσθούν οι δηλώσεις επιστροφής φόρου… express μέσα σε δύο ημέρες σε όσους προλάβουν πριν έρθει ο συμψηφισμός με οφειλές από ΕΝΦΙΑ. Να σημειώσουμε ότι η α’ δόση που αναμένεται  να εκδοθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, ενόψει της έκδοσης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ το προσεχές Σαββατοκύριακο, 29 και 30 Απριλίου, επιστροφές φόρου θα πραγματοποιηθούν ξανά την Παρασκευή 28/4 σε όσες δηλώσεις υποβληθούν μέχρι την Τετάρτη 26/4.

Επιστροφές από δηλώσεις, που θα υποβληθούν από την Πέμπτη και μετά, θα συμψηφιστούν με οφειλές από ΕΝΦΙΑ. Όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν χρέη σε ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ, περιμένουν επιστροφή από δήλωση φόρου εισοδήματος και δεν θέλουν να συμψηφιστεί αυτή με τον ΕΝΦΙΑ, καλούνται να υποβάλουν τη δήλωσή τους μέχρι την Τετάρτη 26/4 ή να αναμείνουν την έκδοση των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ και να υποβάλουν στη συνέχεια τη φορολογική τους δήλωση.

Οι φετινές αλλαγές στην επιστροφή φόρου

Σημειώνεται ότι από φέτος, όσοι φορολογούμενοι δεν έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν τους έχει μπλοκαριστεί (για κάποιο άλλο λόγο) η φορολογική ενημερότητα, θα παίρνουν την επιστροφή φόρου εισοδήματος μέσα σε μία εβδομάδα από την υποβολή και -άμεση- εκκαθάριση της δήλωσης. Αν πάλι χρωστούν, θα περιμένουν το πολύ ένα μήνα μέχρι να γίνουν οι απαραίτητοι συμψηφισμοί.

Η εκκαθάριση των επιστροφών θα γίνεται κεντρικά και όχι ανά εφορία, οι συμψηφισμοί με τυχόν οφειλές θα είναι ταχύτατοι και οι εκταμιεύσεις ποσών θα γίνονται άμεσα.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) καθιερώνει κεντρικούς συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και οφειλών, δύο φορές τον μήνα, από το τέλος Απριλίου. Παράλληλα θα συμψηφίζει κατά προτεραιότητα οφειλές από φόρο εισοδήματος με τυχόν επιστροφές έως τις 31 Ιουλίου, ώστε αν το επιστρεφόμενο ποσό καλύπτει τον φόρο, να μη χάνει ο φορολογούμενος την έκπτωση 3% για την εφάπαξ εξόφληση.

Οφειλές από φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με άλλους φόρους μέχρι 31/7/2023 (για να κερδίσουν την έκπτωση 3%).

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επιχειρηματικότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…