Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα και Γεγονότα,Τρίτη 25 Απριλίου 2023

Πρόσωπα και Γεγονότα,Τρίτη 25 Απριλίου 2023

0

Άρχισαν οι δημοσκοπήσεις

 Μπήκαμε πλέον με κάθε κανονικότητα στην επίσημη προεκλογική περίοδο.

Κι αφού μπήκαμε με τα πανιά ανοιχτά, ιδού και η πρώτη δημοσκόπηση στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Όχι που θα απουσίαζαν οι δημοσκοπήσεις από τη μεγάλη αυτή γιορτή της Δημοκρατίας. Και για να μη σας κρατώ σε αγωνία, ιδού και τα νούμερα, έτσι σα μία πρόγευση αυτού που θα ακολουθήσει.Λοιπόν, έχουμε και λέμε, σύμφωνα με τις μετρήσεις της εταιρείας Metron Analysis για την εκτίμηση ψήφου:ΝΔ 33,8%, ΣΥΡΙΖΑ 26,9%, ΠΑΣΟΚ 10,3%, ΚΚΕ 7,3%, Ελληνική Λύση 4,9%, ΜέΡΑ25 5,4%, ΕΛΛΗΝΕΣ 4,2%, Λοιπά 7,2%

Γ.Δ.

Οι διαφορές με το 2019

Με την ευκαιρία λοιπόν της πρώτης δημοσκόπησης που είδε το φως της δημοσιότητας φρέσκια-φρέσκια με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, καλό είναι να θυμηθούμε τα ποσοστά που έλαβαν τα κόμματα στις εκλογές του 2019.Λοιπόν, έχουμε και λέμε: ΝΔ 39,9%, ΣΥΡΙΖΑ 31,5%, ΠΑΣΟΚ 8,1%, ΚΚΕ 5,3%, Ελληνική Λύση 3,7%% και ΜέΡΑ25 3,4%.Βέβαια ποια αποτελέσματα θα δώσει η κάλπη στις 21 Μαΐου είναι αδύνατο τώρα να προβλεφθούν. Αυτό μπορεί να γίνει στο περίπου σε μια προσέγγιση σε μεγάλο ποσοστό λίγες ημέρες πριν την ψηφοφορία.

Γ.Δ.

Έφυγε νωρίς ο Μπεμπεκίδης

Ένας εξαιρετικός άνθρωπος, ένας αγωνιστής των δικαιωμάτων των εργαζομένων επί σειρά ετών, έφυγε από κοντά μας σε ηλικία 63 ετών.Έδωσε σκληρή και επίπονη μάχη ο αγαπητός σε όλους Άγγελος Μπεμπεκίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, για την υγεία του, αλλά στάθηκε άτυχος.Με καταγωγή από το νέο Όλβιο, από νωρίς ασχολήθηκε με το συνδικαλιστικό κίνημα, το οποίο υπηρέτησε με συνέπεια επί χρόνια ως επικεφαλής αυτού.Οι θητείες του αποτελούσαν μια περίοδο λογικής, συνέπειας και διαλόγου. Προτιμούσε τη συζήτηση και όχι τη σύγκρουση.Η κηδεία του έγινε τη Δευτέρα το μεσημέρι στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Ολβίου.

Γ.Δ.

Μικροί, μεγάλοι σε κίνηση

Οι μηχανές της προεκλογικής περιόδου πλέον δουλεύουν στο φουλ και επίσημα με το γράμμα του Συντάγματος.Μαζί δουλεύουν και τα επιτελεία όλων των υποψηφίων χριστιανών και μουσουλμάνων στην περιοχή μας.Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα θα φέρει στο πολιτικό προσκήνιο αρκετά μικρά κόμματα, συνασπισμούς, κομματίδια και άλλες -περίεργες ή μη- συμπράξεις, τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά.Αυτό αναπόφευκτα θα μειώσει σε κάποιο επίπεδο τη δύναμη τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.Μην ξαφνιαστείτε από την εμφάνιση πολλών μικρών και άγνωστων σχηματισμών στις πρώτες εκλογές. Θέλουν να ψαρέψουν κι αυτοί κι ό,τι πιάσουν εκεί στα άκρα του πολιτικού συστήματος.

Γ.Δ.

Θυμάμαι

 Πάω μερικά χρόνια πίσω, κάμποσα θα έλεγα και θυμάμαι όπως και οι περισσότεροι, το τι γινόταν στις βουλευτικές εκλογές.Αφίσες, πανό, ένταση, φανατισμός, φάλαγγες αυτοκινήτων για τα χωριά, καφενεία πράσινα και μπλε, μια κατάσταση των άκρων.Αφισοκολλητές υπό κυνηγητό, συλλήψεις, μια ιστορία που σήμερα φαντάζει… κωμωδία πλέον.Θυμήθηκα ακόμη όλο εκείνο το φαινόμενο να μεταφέρονται οι ετεροδημότες με τρένα, πλοία, λεωφορεία και αεροπλάνα, με πληρωμένα τα εισιτήρια από τα κόμματα. Μάλιστα, υπήρχαν αερομεταφερόμενοι ψηφοφόροι και από το εξωτερικό.Γεγονότα και εικόνες, που ευτυχώς έχουν μείνει πλέον πίσω, έχουν μείνει απλά στη μνήμη όσων τα έζησαν, ως μία εικόνα γραφική και εν γένει υποβάθμισης.

Γ.Δ.

Εκλογές και αναλφάβητοι

Από την ‘άλλη, για να φτάσουμε να ψηφίζουμε ηλεκτρονικά στις εκλογές, σίγουρα θα αργήσουμε.Θ’ αργήσουμε διότι σαν χώρα έχουμε ακόμη δυστυχώς αναλφάβητους. Χιλιάδες άνθρωποι που δε γνωρίζουν γραφή και ανάγνωση για να βάλουν έναν σταυρό στα χάρτινα ψηφοδέλτια.Φανταστείτε λοιπόν, πόσο πίσω είμαστε σαν χώρα για να φτάσουμε στο ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο.Από την άλλη, αυτή η υστέρηση δημιουργεί μια σειρά αρνητικών παραμέτρων, ένα σοβαρό και επίκαιρο κίνδυνο εξαγοράς της ψήφου αυτών των ανθρώπων. Εκμαυλισμός για ένα σταυρό και διαιώνιση μιας απαράδεκτης κατάστασης που δεν τιμά πρωτίστως την ίδια την Πολιτεία.Άραγε, πόσα χρόνια θα πρέπει να περάσουν ακόμη για να μην υπάρχουν οι αναλφάβητοι; Μήπως αυτό συμφέρει σε κάποιους;

Γ.Δ.

Ένα ταξίδι

Την Πέμπτη 20 Απριλίου, η εφημερίδα μας δημοσίευσε το χρονικό ενός ταξιδιού που έγινε στην Αγγλία.Οδοιπόροι και καταγραφείς δύο αγαπητοί συμπολίτες, ερευνητές της τοπικής ιστορίας και όχι μόνο.Θα μείνω στο περιεχόμενο της επίσκεψης και την καταγραφή όσων είδαν αλλά και τη μνήμη του Λόρδου Βύρωνα που τίμησαν παράλληλα.Από τις θετικές αντιδράσεις αναγνωστών που τηλεφώνησαν για να συγχαρούν τους δύο συμπολίτες Κ. Μαυρομάτη και Γ. Μπατζακίδη για το περιεχόμενο της επίσκεψης, αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα πως ό,τι έγινε ξεπέρασε τα στενά όρια της Ξάνθης και της περιφέρειας.Ήταν όλη αυτή η προσπάθεια μοναδική, ολοκληρωμένη και τιμητική τόσο για τους δύο ιστορικούς ερευνητές όσο και για την Ξάνθη βεβαίως.Ευχαριστούμε για τα θερμά σας λόγια που αντανακλούν και στην εφημερίδα.

Γ.Δ.

Υπομονή να ‘χουμε

Ο κάθετος άξονας Ξάνθης-ελληνοβουλγαρικών συνόρων από Δημάριο είναι από τη φύση του ένα μεγάλο έργο. Παράλληλα, είναι και δύσκολο εξαιτίας του ανάγλυφου της ορεινής περιοχής που υποχρεώνει αργούς ρυθμούς.Από την άλλη, υπάρχει και η εκκρεμότητα του β’ τμήματος που καθυστερεί στα δικαστήρια και είναι άγνωστο το πόσο θα καθυστερήσει η έκδοση σχετικής απόφασης.Εκείνο που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ξανθιώτες πάντως είναι πως το έργο θ’ αργήσει να ολοκληρωθεί και σίγουρα θα ξεπεράσει την πενταετία, ενώ θα πρέπει να υπολογιστεί και το τμήμα από Ξάνθη προς τα πάνω.-Υπομονή λοιπόν, όπως για τα περισσότερα πράγματα στη χώρα μας.

Γ.Δ.

“Έφυγε” ο Άγγελος Μπεμπεκίδης

«Έφυγε» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης, σκορπώντας θλίψη στην τοπική κοινωνία. Πάλεψε επί μήνες με το πρόβλημα υγείας του. Κατάφερε να ξεπεράσει το αρχικό του πρόβλημα και την ενδονοσοκομειακή λοίμωξη στην συνέχεια αλλά δεν κατάφερε τελικά να βγει νικητής. Ο Άγγελος Μπεμπεκίδης ήταν συνδικαλιστής στον χώρο του ΠΑΣΟΚ και επί χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κι έτσι «έφυγε» σαν πρόεδρος. Κατά τη διάρκεια της θητείας του επέδειξε μαχητικότητα και αγωνιστικότητα υπερασπιζόμενος τα δικαιώματα των εργαζομένων και ήταν ενωτικός γι’ αυτό και είχε κερδίσει την εμπιστοσύνη των εργαζομένων.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Μ.Ξ.

Επιφυλάξεις

Μια περίεργη υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας μέσα από την χθεσινή εκπομπή του Mega του Ξανθιώτη δημοσιογράφου Ιορδάνη Χασαπόπουλου. Καλεσμένος ήταν ο καθηγητής του ΔΠΘ κ. Γιώργος Κυριακού, ο οποίος κατήγγελλε περιστατικό προπηλακισμού και εκφοβισμού με θύμα μια γυναίκα κάτοικο του χωριού Άνω Θέρμες από τους κατοίκους του χωριού,  όταν αυτή ανέβασε την ελληνική σημαία στο σπίτι της κατά την γιορτή της 25 Μαρτίου το 2020 επειδή όπως λέει αισθάνεται Ελληνίδα μουσουλμάνα. Μάλιστα ο καθηγητής είπε πως η γυναίκα έχει εξαναγκαστεί να φύγει από το χωριό και να διαμένει στην Ξάνθη. Είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση του πόσο επιφανειακά και επιπόλαια και για λόγους τηλεθέασης,  χειρίζονται κάποιοι θέματα που αφορούν την μειονότητα δυναμιτίζοντας το κλίμα και διαταράσσοντας τις σχέσεις. Μια πιο επισταμένη έρευνα έδειξε ότι η συγκεκριμένη κυρία που είναι αδελφή γνωστού παράγοντα πολύ «μαχητικού» μάλιστα, είχε τα ίδια πιστεύω και όπου βρεθεί και όπου σταθεί διακηρύσσει την ελληνικότητά της με πράξεις όμως που στερούνται σοβαρότητας προκαλώντας αντιδράσεις σ’ αυτούς που καταγγέλλει.  Δικαίωμά της βέβαια…Τώρα το πως ο κ. Κυριακού αναμείχθηκε στην υπόθεση και μπήκε στην διαδικασία να βγει σε εκπομπή για να το καταγγείλει διά αυτής είναι όντως περίεργο.

Κρατάμε επιφυλάξεις για την υπόθεση και σε κάθε περίπτωση πρέπει να είμαστε όλοι πιο προσεκτικοί σε τέτοια θέματα.

Μ.Ξ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Μ.Παρασκευή 3 Μαΐου 2024

Πάσχα στο χωριό; Συνήθως λέμε και κάνουμε «επιστροφή στο χωριό» τώρα τις γιορτινές ημέρες …