Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ξανά οι ελλείπεις υποδομές υγείας της Ξάνθης στη Βουλή

Ξανά οι ελλείπεις υποδομές υγείας της Ξάνθης στη Βουλή

0

Με επερώτηση πέντε βουλευτών του ΚΚΕ, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατο στρατιωτικού και τη μη λειτουργία της ΜΕΘ στο ΓΝΞ

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Παπαναστάσης Νίκος, Δελής Γιάννης, Λαμπρούλης Γιώργος, Παφίλης Θανάσης και Στολτίδης Λεωνίδας, με αφορμή τον αιφνίδιο θάνατο στρατιωτικού και τη δημόσια επιστολή της Ένωσης Στρατιωτικών Ξάνθης για τις ελλείψεις στην υγεία που ακολούθησε.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της ερώτησης «σύμφωνα με έγγραφο της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης (Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ.) στρατιωτικός κατά τη διάρκεια νυχτερινής εκπαίδευσης κατέρρευσε έξω από το Διοικητήριο της μονάδας του. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες από ιατρό του Σταθμού Επανακτησίμων (ΣΤΕΠ) και μεταφέρθηκε στα επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Ωστόσο η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου της Ξάνθης, όπως αναφέρει στο έγγραφό της η Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ., δεν λειτουργεί εδώ και καιρό, με αποτέλεσμα ο στρατιωτικός λόγω της σοβαρότητας του περιστατικού να μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, και την επόμενη μέρα δυστυχώς κατέληξε».

Όπως σημειώνουν οι βουλευτές: «για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της διαχρονικής πολιτικής όλων των ως τώρα κυβερνήσεων, που βασίζεται στην εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, με αποτέλεσμα την υποστελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπεία, με την επικράτηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τελικά το κλείσιμό τους».

Ακόμη, υπενθυμίζουν την απάντηση της κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2021 στην ερώτηση του ΚΚΕ, σχετικά με την υποστελέχωση του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (212 ΚΙΧΝΕ) της Ξάνθης και τον κίνδυνο που διαφαινόταν ότι έρχεται. Στην παραπάνω απάντηση η κυβέρνηση της ΝΔ διατεινόταν ότι: «το 212 ΚΙΧΝΕ είναι πλήρως εξοπλισμένο, με όλα τα απαιτούμενα ιατρικά μέσα, προκειμένου να ανταπεξέρχεται πλήρως στην αποστολή, η οποία του έχει ανατεθεί». Ωστόσο, οι βουλευτές προσθέτουν: «τα περιστατικά και οι θάνατοι στρατιωτικών, που ακολούθησαν αυτή τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης, επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο τους διαχρονικούς προβληματισμούς της Π.Ο.Ε.Σ. και της Ε.Σ.ΠΕ.Ε.Ξ., αρχικά με τον θάνατο στρατιωτικού την 5.9.2022 (ελλείψει καρδιολόγου στο 212 ΚΙΧΝΕ) και σήμερα με τον θάνατο στρατιωτικού λόγω παντελούς αδυναμίας εξυπηρέτησής του από το 212 ΚΙΧΝΕ και της μη λειτουργίας Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης».

Οι υπουργοί ερωτώνται τι μέτρα θα πάρει άμεσα η κυβέρνηση για:

– Τη στελέχωση και τον παραπέρα εξοπλισμό του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας (212 ΚΙΧΝΕ) στην Ξάνθη, ως και όλων των υγειονομικών μονάδων του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, για την αντιμετώπιση ανάλογων σοβαρών περιστατικών, που λαμβάνουν χώρα κατά την εκτέλεση διατεταγμένης και μη υπηρεσίας στρατιωτικών,

– Τη λεπτομερή διερεύνηση των συνθηκών θανάτου του στρατιωτικού,

– Την άμεση λειτουργία της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…