Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ποιοι μπαίνουν στη Βουλή εάν φύγουν οι Σπαρτιάτες – Ντόμινο αλλαγών

Ποιοι μπαίνουν στη Βουλή εάν φύγουν οι Σπαρτιάτες – Ντόμινο αλλαγών

0

Τα σενάρια μετά τις δικαστικές εξελίξεις για τους 11 βουλευτές


Οι ραγδαίες δικαστικές εξελίξεις με επίκεντρο τους Σπαρτιάτες μετά την έρευνα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για το κατά πόσον ήταν νόμιμη η συμμετοχή τους στις εθνικές εκλογές του 2023 ανοίγει τον δρόμο και για τις αποφάσεις στο Εκλογοδικείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει πιθανόν έως τον Ιούνιο πως οι Σπαρτιάτες συμμετείχαν παράνομα στις εκλογές, τότε αυτομάτως διαλύεται η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα και εκκινούν οι διαδικασίες για να συμπληρωθούν οι έντεκα κενές θέσεις, πλην του Βασίλη Στίγκα που έχει εξαιρεθεί από τις ποινικές διώξεις.

Τα σενάρια για την ανακατανομή των εδρών είναι τρία, όμως με μόνο ένα να είναι το επικρατέστερο:

Το πρώτο λέει πως μπορεί να γίνει μοίρασμα των εδρών ανά περιφέρεια στους πρώτους σε σταυρούς υποψηφίους από τα κόμματα που είχαν το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο. Το σενάριο είναι αδύναμο, καθώς τότε θα βρεθούν με έδρες κόμματα που δεν πέρασαν τον πήχη του 3%, όπως το ΜέΡΑ25.

Το δεύτερο σενάριο είναι να γίνουν ξανά εκλογές είτε πανελλαδικά είτε στις περιφέρειες όπου εξελέγησαν οι βουλευτές των Σπαρτιατών, κάτι ακραίο που δεν μπορεί να σταθεί.

Το τρίτο και επικρατέστερο σενάριο είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή του ποσοστού που πήραν οι Σπαρτιάτες σε όλα τα κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό της Ν.Δ. θα αυξανόταν κατά 1,9%, θα πήγαινε στο 42,45% και θα κέρδιζε από πέντε έως έξι έδρες επιπλέον. Δύο με τρεις έδρες θα κέρδιζε ο ΣΥΡΙΖΑ, μία ή δύο το ΠΑΣΟΚ και από μία έδρα τα υπόλοιπα κόμματα. Σε αυτή την περίπτωση η ανακατανομή δεν μπορεί να γίνει «τοπικά», στους νομούς δηλαδή που έχουν εκλέξει βουλευτές οι Σπαρτιάτες, αλλά θα γίνει πανελλαδικά.

Πάντως υπάρχουν κάποια σενάρια για το ποιοι μπορεί να καταλάβουν –στις περισσότερες περιπτώσεις ως πρώτοι επιλαχόντες– έδρες με βάση τα νέα ποσοστά των κομμάτων και τα νέα «υπόλοιπα» που θα έχουν στις εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Από τη Ν.Δ., στην Αχαΐα μπορεί να δούμε βουλευτή τον Άγγελο Τσιγκρή, στη Λάρισα τη Ρένα Καραλαριώτου να μπαίνει στη Βουλή, ενώ στη Β΄ Πειραιώς θα έπαιρνε την έδρα η Ευγενία Μπαρμπαγιάννη και στην Αν. Αττική η Βασιλική Κόλλια. Ένα άλλο σενάριο θέλει μία από τις πρόσθετες έδρες της Ν.Δ. να «κερδίζεται» στην Α΄ Αθηνών και να την καταλαμβάνει ως πρώτη επιλαχούσα η Φωτεινή Πιπιλή. Τις τρεις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ είναι πιθανόν να πάρουν ο Χρήστος Σπίρτζης, επίσης στην Ανατολική Αττική, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στον Βόρειο Τομέα και ο Σωκράτης Βαρδάκης στο Ηράκλειο. Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμάται πως δύο έδρες μπορεί να πάρουν ο Θανάσης Γκλαβίνας στη Β΄ Θεσσαλονίκης και ο Δημήτρης Διαμαντίδης στη Β΄ Πειραιώς.

Η πιθανότητα βέβαια να βγουν εκτός νόμου οι Σπαρτιάτες μπορεί να έχει αντίκτυπο και στις ευρωεκλογές. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το κόμμα του κ. Στίγκα με αναγωγή είναι στο 3%, κάτι που σημαίνει πως αυτό το κομμάτι του εκλογικού σώματος μπορεί να κατευθυνθεί προς άλλα κόμματα, όχι απαραίτητα δεξιά της Ν.Δ.

ΠΗΓΗ: Σταύρος Παπαντωνίου/ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…