Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο στοίχημα της ΝΔ η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας [Βίντεο]

Κ. Μητσοτάκης: Μεγάλο στοίχημα της ΝΔ η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας [Βίντεο]

0

«Αντιλαμβανόμαστε τους γεωπολιτικούς κινδύνους της εξάρτησης της χώρας μας από την Κίνα σχετικά με την εισαγωγή στοιχείων μπαταρίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός στις εγκαταστάσεις της Sunlight

Επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις δύο πιο μεγάλες και αναπτυσσόμενες βιομηχανίες της Θράκης

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Ξάνθη, επισκέφθηκε τις δύο πιο μεγάλες βιομηχανίες της Θράκης, την Sunlight και τα Θερμοκήπια Θράκης με πρόταγμα τις επενδύσεις στη πράσινη ενέργεια.

Ο κ. Μητσοτάκης έφτασε στις εγκαταστάσεις της Sunlight στις 13:45 και αμέσως οι υπεύθυνοι του προσέφεραν μία περιήγηση στο τμήμα παραγωγής μπαταριών μόλυβδου του εργοστασίου προκειμένου να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας και τη διαδικασία από την παραγωγή έως το τελικό προϊόν.

Αμέσως μετά ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε προς το συνεδριακό κέντρο της Sunlight όπου τον υποδέχτηκαν ο βουλευτής Ξάνθης της ΝΔ, Σπύρος Τσιλιγγίρης, οι υποψήφιοι βουλευτές Ντελί Γιουσούφ, Μαρία Τσιακίρογλου, και Δημήτρης Σαλτούρος, Χιουμεϊρά Αμέτογλου, ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Κουρτίδης, ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης, ο δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου και διάφοροι αυτοδιοικητικοί και μέλη της ΝΔ.

Την ομιλία άνοιξε ο διευθύνων σύμβουλος της Sunlight, Λάμπρος Μπισάλας ενημερώνοντας το κοινό αλλά και τον κ. Μητσοτάκη όσον αφορά ότι ο Όμιλος Sunlight διαθέτει πέντε κέντρα αφιερωμένα στην έρευνα και την ανάπτυξη, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι. Ο ίδιος τόνισε ότι ο Όμιλος εξάγει ελληνική τεχνογνωσία και καινοτομία σε περισσότερες από 115 χώρες, ενώ κατέχει ισχυρή θέση στην αγορά ηλεκτροκίνητων βιομηχανικών οχημάτων και οχημάτων έργου, ηλεκτροκίνητων αμαξιδίων που προορίζονται για την ψυχαγωγία και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας.

Ο κ. Μπισάλας μετά το πέρας της ομιλίας του κάλεσε τον κ Μητσοτάκη στο βήμα.

Ο πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε τους υπεύθυνους για την θερμή υποδοχή, τόνισε ότι χαίρεται να βλέπει ελληνικές εταιρείες να διακρίνονται στο εξωτερικό, μπορούν να προσελκύουν ανθρώπινο δυναμικό υψηλού επιπέδου αλλά μπορούν ταυτόχρονα να ενσωματώνουν τις βέλτιστες πρακτικές παραγωγής χωρίς να τεθούν σε κίνδυνο οι θέσεις των εργαζόμενων οι οποίοι μετεκπαιδεύονται και εξελίσσονται.

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι «έχει μεγάλη σημασία για την Ευρώπη και κατά συνέπεια για την Ελλάδα η δυνατότητα εγχώριας παραγωγής τεχνογνωσίας γύρω από τον τομέα των μπαταριών. Πράγματι είμαστε απόλυτα εξαρτημένοι από την Κίνα όσον αφορά στα στοιχεία μπαταριών ενώ αντιλαμβανόμαστε όλοι τους γεωπολιτικούς κινδύνους που αυτό συνεπάγεται και αποτελεί ευρωπαϊκή στρατηγική η γρήγορη απεξάρτηση από την Κίνα και η υποστήριξη ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών που θα υποκαταστήσουν εισαγόμενες πρώτες ύλες από μία χώρα με την οποία βρισκόμαστε σε στρατηγικό ανταγωνισμό».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης «η ΝΔ θα κάνει το καλύτερο δυνατό ώστε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες να λαμβάνουν τη μέγιστη ευρωπαϊκή στήριξη. Υπάρχει η διάθεση από μεριά της κυβέρνησης να στηρίζει την καινοτομία και την εξωστρέφεια»

«Επιχειρήσεις, όπως η Sunlight, οι οποίες μπορεί μεν να εξάγουν τελικό προϊόν σε παραπάνω από εκατό χώρες, εισάγουν όμως κιόλας, ανθρώπινο δυναμικό, επαναπατρίζοντας νέους ανθρώπους οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό τα χρόνια της κρίσης και τώρα αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να γυρίσουν στην πατρίδα μας, σε εξαιρετικές δουλειές, καλοπληρωμένες δουλειές και να μπορούν να δημιουργήσουν στον τόπο τους, χωρίς να χρειάζεται κατ’ ανάγκη να ξενιτευτούν για να μπορέσουν να έχουν μια καλή επαγγελματική διαδρομή», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Η ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο συνεδριακό κέντρο της Sunlight:

Ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε εκτεταμένως τη σημασία της αποθήκευσης της ενέργειας. Όπως ανέφερε «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά μόνο αν λύσουμε -αν κόψουμε μάλλον- τον Γόρδιο δεσμό της αποθήκευσης ενέργειας, διότι προφανώς δεν έχουμε συνέχεια λιακάδα και δεν φυσάει κάθε μέρα. Άρα η αποθήκευση ενέργειας, αποκτά κομβική σημασία για να αυξήσουμε τη δυνατότητα διείσδυσης των ΑΠΕ στο μείγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό αφορά τις μεγάλες εγκαταστάσεις ΑΠΕ, αφορά όμως και τα νοικοκυριά. Και θέλω να τονίσω ότι εμείς, στο καινούριο πρόγραμμα των “Φωτοβολταϊκών στη Στέγη”, επιδοτούμε, πια, ακριβώς τα συστήματα αποθήκευσης ενέργειας τα οποία κατασκευάζει η Sunlight. Να έχει δηλαδή το νοικοκυριό τη δυνατότητα όχι απλά να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό, αλλά να μπορεί να αποθηκεύει και ενέργεια, κάτι που είναι τόσο σημαντικό για τη συνολική ευστάθεια του συστήματος».

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης αποχώρησε από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της Sunlight με σκοπό να επισκεφθεί τα Θερμοκήπια Θράκης. Στη μονάδα, ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε από τον ιδιοκτήτη κ. Χαλιορή για τη μέθοδο υδροπονικής καλλιέργειας ποιοτικών αγροτικών προϊόντων μέσω της αξιοποίησης γεωθερμικής ενέργειας από τα πεδία Νέου Ερασμίου.

Η ξενάγηση του πρωθυπουργού στα Θερμοκήπια Θράκης:

Το απόγευμα έλαβε χώρα η κεντρική προεκλογική ομιλία του κ. Μητσοτάκη στο δημοτικό αμφιθέατρο.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…