Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Kouinta Pocket Theatre: Ένα θέατρο «τσέπης» στην καρδιά της Καβάλας

Kouinta Pocket Theatre: Ένα θέατρο «τσέπης» στην καρδιά της Καβάλας

0

Συνέντευξη με την ηθοποιό Ναταλία – Άννα Βασιλέκα όσον αφορά στην πρωτότυπη επιχειρηματική της θεατρική πρωτοβουλία

«Ο πολιτισμός, η αισθητική και γενικότερα η Τέχνη δεν έχουν συγκεκριμένο τόπο διαμονής», υπογραμμίζει η ίδια

Η πόλη της Καβάλας έχει μία μακρά πολιτιστική παράδοση η οποία μεταφράζεται σε μία μεγάλη παραγωγή πολιτιστικών δρώμενων ενώ παράλληλα ο κόσμος της πόλης υποστηρίζει αυτές τις κινήσεις. Με δεδομένη την παραδοχή ότι η Αθήνα καλώς ή κακώς κατέχει μεγάλο μερίδιο στον τομέα του πολιτισμού, η περιφέρεια συνήθως στερείται από πρωτοβουλίες που θα φέρουν τους κατοίκους πιο κοντά με τις διάφορες μορφές Τέχνης.

Πέρα από το πολύ ενεργό ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, πλέον στη καρδιά της πόλης υπάρχει το Kouinta Pocket Theatre, μία πρωτοβουλία της ηθοποιού Ναταλίας – Άννας Βασιλέκα, ένας χώρος 45 τετραγωνικών μέτρων πλήρως εξοπλισμένος που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα μεγάλα θέατρα.

Το «Ε» συζήτησε με την κα Βασιλέκα τη δράση του Kouinta Pocket Theatre, αν ο κόσμος έχει αγκαλιάσει το εγχείρημα και ποιες προσδοκίες αναπτύσσονται από δω και πέρα.

Ένας ολόκληρος θίασος μέσα σε λίγα τετραγωνικά
Όπως ανέφερε η κα Βασιλέκα «ο χώρος από μόνος του παρότι μικρός έχει άπειρες δυνατότητες καθώς διαθέτει μία αυλή η οποία μπορεί να αποτελέσει μέρος του σκηνικού όπως επίσης και έναν όροφο». Η σκέψη για αυτόν τον χώρο είχε ωριμάσει καθώς η κα Βασιλέκα αναζητούσε τον κατάλληλο χώρο που θα στεγάσει το συγκεκριμένο εγχείρημα περίπου 6 χρόνια. Η ίδια δηλώνει «πέρυσι τον Οκτώβριο, είδα τον συγκεκριμένο χώρο και κατευθείαν πίστεψα ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή. Η αρχιτεκτονική ομάδα και ο τεχνικός θεάτρου άρχισαν να δουλεύουν από τον περασμένο Μάιο και τέλη Νοεμβρίου παραδόθηκε ο χώρος. Αμέσως μετά τις γιορτές ξεκινήσαμε τις πρόβες με σκοπό να ανεβάσουμε την πρώτη μας παράσταση».

Ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί το σπίτι της θεατρικής εταιρίας παραγωγής Kouinta
Το 2020 η Ναταλία – Άννα Βασιλέκα και ο Παύλος Σταυρόπουλος ιδρύσαν τη θεατρική εταιρία παραγωγών Kouinta η οποία μέχρι σήμερα έχει ανεβάσει ήδη τρεις παραγωγές. Η πρώτη παραγωγή ήταν σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Φιλίππων, η δεύτερη με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και η τρίτη παραγωγή στεγάζεται στο Kouinta Pocket Theatre. Όπως επισημαίνει η κα Βασιλέκα «έχουμε μια έντονη θεατρική δράση την τελευταία δεκαετία και σκεφτόμουν ότι αυτό το project πρέπει να βρει μία στέγη. Οι λόγοι είναι και πρακτικοί σαφώς καθώς μπορείς να κάνεις την επιλογή των έργων που θα ανέβουν όπως επίσης εφόσον διαχειρίζεσαι το χώρο μπορείς να διαχειριστείς τον χρόνο των παραστάσεων και των προβών. Διευκολύνεται όλη η διαδικασία».

«Στόχος μας είναι οι παραγωγές μας να ταξιδεύουν»
Όπως αναφέρει η Ναταλία – Άννα Βασιλέκα, στόχος της ομάδας είναι να παρουσιάζονται δύο παραγωγές τον χρόνο στο κοινό της Ανατολικής Μακεδονίας αλλά και της Ξάνθης και σε δεύτερο χρόνο οι παραγωγές αυτές να ταξιδεύουν στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη είτε σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κοιτώντας πάντα την προοπτική του εξωτερικού. Η ίδια υπογραμμίζει ότι «δρούμε τοπικά, κοιτάμε παγκόσμια. Θεωρούμε ότι όπως έρχονται παραστάσεις από την Αθήνα προς την περιφέρεια, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει και το αντίθετο. Ο πολιτισμός, η αισθητική και γενικότερα η Τέχνη δεν έχουν συγκεκριμένο τόπο διαμονής».

Sold out οι πρώτες τέσσερις παραστάσεις του Kouinta Pocket Theatre
Η κα Βασιλέκα αναφέρει ότι «οι πρώτες τέσσερις παραστάσεις ήταν sold out, αλλά δεν είναι αυτό το σημαντικό καθώς μιλάμε για μικρής χωρητικότητας θέατρο. Το σημαντικό είναι η διάθεση του κόσμου, το πώς έρχεται και το πώς φεύγει αλλά και η ανάδραση των θεατών με την παράσταση η οποία είναι συγκινητική. Δεν το περίμενα σε τέτοιο βαθμό. Όλοι οι συντελεστές της παράστασης είναι ευγνώμονες για αυτό που συμβαίνει».

«Βάνια, Σόνια, Μάσα και Σπάικ»: μία κωμωδία του Κρίστοφερ Ντουράνγκ
Το πρώτο έργο που ανέβηκε στο Kouinta Pocket Theatre αποτελεί επιλογή του σκηνοθέτη Λεωνίδα Παπαδόπουλου. Πρόκειται για το σουρεαλιστικό έργο του Κρίστοφερ Ντουράνγκ και ανέβηκε για πρώτη φορά στο Broadway το 2012. O συγγραφέας έχει επηρεαστεί από τους ήρωες του Τσέχωφ, από την αρχαία τραγωδία και από τον Καβάφη. Ο Κρίστοφερ Ντουράνγκ έχει παντρέψει πολύ αρμονικά όλες αυτές τις επιρροές. Η κα Βασιλέκα αναφέρει ότι «το έργο είναι κωμικό κατά βάση αλλά πρόκειται για μία κωμωδία που βάζει τους θεατές σε μία διαδικασία σκέψης δείχνοντας παράλληλα την τραγικότητα των ηρώων αλλά με ένα τρόπο μοναδικό. Το κείμενο αποτελεί μία σύγχρονη ματιά κρυφοκοιτώντας το παρελθόν». Συνεχίζει η ίδια ότι, «συζητούσαμε ότι θα θέλαμε ένα κωμικό κείμενο και είχαμε προβληματιστεί ότι θα έπρεπε να είμαστε έξι ηθοποιοί παρόλαυτα αυτό δεν μας εμπόδισε από το να τα καταφέρουμε».

Η παράσταση «Βάνια, Σόνια, Μάσα και Σπάικ» ανεβαίνει στη σκηνή του Kouinta Pocket Theatre κάθε Σάββατο και Δευτέρα στις 9:00μ.μ., και κάθε Κυριακή με διπλές παραστάσεις στις 6:00μ.μ. και 9:00μ.μ.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι:

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Παπαδόπουλος

Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Δομνίκη Βασιαγεώργη

Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Μούντριχας

Κινησιολογική Επιμέλεια: Ελένη Μόμτσου

Επιμέλεια ήχου: Λιάνα Τζερεφού

Φωτογραφίες: Μαρία Τσακίρη

Γραφιστική Επιμέλεια: Μιχάλης Τουμανίδης

Ηθοποιοί: Ναταλία Άννα Βασιλέκα, Ελένη Μόμτσου, Παύλος Σταυρόπουλος, Γιώργος Τσάμης, Στεφανία Καραμανώλη, Νατάσα Σταύρακα

Παύλος Μαραγκός
pmaragkos@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Παύλος Μαραγκός
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…