Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Θ’ ανοίξει για τα παιδιά το κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη

Θ’ ανοίξει για τα παιδιά το κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη

0

Θα λειτουργήσει ως «Παιδικός Χώρος  Πολιτισμού». Βγήκε η προκήρυξη

 

 Χώρος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας με στόχο την επισκεψιμότητα

 

Έναν «Παιδικό Χώρο Πολιτισμού» πρόκειται να στεγάσει το υπέροχο διατηρητέο κτίριο, το Κονάκι Μουζαφέρ Μπέη. Ο κύβος ερρίφθη για την χρήση του κτηρίου που ενώ αποτελεί ένα κόσμημα παρέμεινε χρόνια μη αξιοποιήσιμο. Έτσι ο δήμος Ξάνθης αποφάσισε να το μετατρέψει από Μουσέιο παιδικής τέχνης που είχε αρχική χρήση σε ένα χώρο πολιτισμού για τα παιδιά αλλά και για τους μεγάλους παρέχοντας τη δυνατότητα να αποκτούν γνώσεις από τα εκθέματα άλλων εποχών, ν’ αναπτύσσουν δράσεις με χρήση τεχνολογικών μέσων , να ψυχαγωγούνται και με τον τρόπο αυτό να καταστεί πόλος έλξης επισκεψιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμος  προκηρύσσει ηλεκτρονικό ανοικτό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη αναδόχου εκτέλεσης. Το έργο είναι προϋπολογισμού 1.226.608,00€ και έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης 2014-2020.

Πως θα λειτουργεί ο «Παιδικός Χώρος Πολιτισμού»

Μέσω του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί μια προμήθεια ενδεικτικών πολιτιστικών αντικειμένων από διάφορες εποχές, τα οποία θα φωτογραφηθούν, ψηφιοποιηθούν, τεκμηριωθούν και καταλογογραφηθούν.

Μέρος των πολιτιστικών αυτών αντικειμένων θα λειτουργούν παράλληλα ως εκθέματα σε προθήκες στους επιμέρους χώρους του κτιρίου, ώστε να συμπληρώνεται η ψηφιακή εμπειρία με φυσικά και απτά πολιτιστικά αντικείμενα, που σχετίζονται με τις θεματικές και τους στόχους των τεχνολογικών εφαρμογών που θα εγκατασταθούν στους χώρους του κτιρίου.

Επιπρόσθετα, επιλεγμένο πολιτιστικό περιεχόμενο, συναφές με το αντικείμενο του έργου, το οποίο φυλάσσεται και βρίσκεται υπό την κυριότητα σχολείων του Νομού, θα αποτυπωθεί, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στην ανάπτυξη των τεχνολογικών εφαρμογών και στον εμπλουτισμό της ψηφιακής συλλογής πολιτιστικών αντικειμένων του ‘Χώρου’.

Χώρος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας

Έτσι στο παλιό αρχοντικό “Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη”, το οποίο αναπαλαιώθηκε πρόσφατα, θα δημιουργηθεί ένας χώρος για μικρούς και μεγάλους, ο οποίος μέσω ενός συνδυασμού ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, θα στοχεύει στην κοινωνική ευαισθητοποίηση και προβληματισμό των παιδιών, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα κέντρο μνήμης αλλά και προοπτικής σ’ ένα τόπο που προσπαθεί να διατηρήσει τις ιδιαιτερότητές του και τις παραδόσεις του ζωντανές. Παράλληλα αξιοποιηθεί ένα ιστορικό μνημείο της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης, ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αισθητικής και πλούσιας ιστορίας.

Στους στόχους της παιδαγωγικής πολιτικής είναι και η αναβάθμιση του τόπου και της τοπικής κοινωνίας, αναδεικνύοντας μία πλευρά της πολιτιστικής κληρονομιάς του. Θα υπάρχουν πολιτιστικά αντικείμενα από διάφορες εποχές ως εκθέματα και θα αναπτυχθούν σχετικές ψηφιακές εφαρμογές.

Παράλληλα, η δημιουργία παιδικού χώρου πολιτισμού στο εν λόγω κτήριο θα επαυξήσει ωφελιμότητα, τόσο για την παιδική ηλικία όσο και ευρύτερα για την τοπική κοινωνία, προσθέτοντας ένα ακόμη πολιτιστικό χώρο ορόσημο στην κληρονομιά της πόλης.

Πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους

Στόχος του έργου είναι ο πολιτιστικός αυτός χώρος στο κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη να διαμορφωθεί και να καθιερωθεί ως ένας σημαντικός πόλος έλξης για μικρούς και μεγάλους.

Το υπό υλοποίηση έργο θα συμβάλει σε πρώτη φάση στη δημιουργική εκπαίδευση των παιδιών προσχολικής ηλικίας του Νομού Ξάνθης.

Έχοντας ως κύριο στόχο τη διάσωση και διάδοση της τοπικής κουλτούρας στις επόμενες γενιές, το όλο εγχείρημα λειτουργεί επ’ ωφέλεια του τοπικού πληθυσμού. Παράλληλα, δημιουργείται ένα επιπλέον τουριστικό αξιοθέατο και προορισμός για οικογένειες, αναβαθμίζοντας δραστικά το τουριστικό προφίλ της πόλης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…