Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τετραπλή διαδημοτική συνεργασία για την τουριστική αξιοποίηση της γραμμής Δράμας – Ξάνθης

Τετραπλή διαδημοτική συνεργασία για την τουριστική αξιοποίηση της γραμμής Δράμας – Ξάνθης

0

Οι δήμοι Ξάνθης, Τοπείρου, Δράμας και Παρανεστίου κατέθεσαν πρόταση στον ΟΣΕ

 

Ο δήμαρχος Παγγαίου ζήτησε την σύνδεση του λιμανιού των Ελευθερών με την νέα σιδηροδρομική γραμμή – Τι λέει ο Δήμαρχος Αβδήρων για λιμάνι Πόρτο Λάγος

 

 

Στον απόηχο των ενημερωτικών ημερίδων σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα όπου ΕΡΓΟΣΕ και ΟΣΕ παρουσία των διοικητικών αρχών της περιφέρειας ΑΜΘ παρουσίασαν τα  τρία μεγάλα σιδηροδρομικά έργα που έχουν σχεδιαστεί και μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε ποια θα είναι τα παράλληλα έργα που έχουν προταθεί από τις τοπικές κοινωνίες ώστε να «κουμπώσουν» στα έργα μεγιστοποιώντας τα οικονομικά οφέλη  και των προοπτικών ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόταση που κατέθεσαν τέσσερις δήμοι ήτοι: Ξάνθης, Τοπείρου, Παρανεστίου , Δράμας στην ημερίδα της Καβάλας και αφορά την τουριστική αξιοποίηση της γραμμής Δράμας – Ξάνθης, μια γραμμή που έχει χαρακτηριστεί  από  τον ΟΣΕ τουριστική.

Κοινή πρόταση Ξάνθης, Τοπείρου, Δράμας, Παρανεστίου για την τουριστική γραμμή Ξάνθη– Δράμα

Όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης οι τέσσερις δήμοι αποφάσισαν  να στηρίξουν οι ίδιοι την επαναλειτουργία της γραμμής αυτής που έχει τουριστικό ενδιαφέρον σε συνεργασία με τον ΟΣΕ διοργανώνοντας εκδρομές με στάσεις σε διάφορες περιοχές της διαδρομής. Έτσι σκοπεύουν να θέσουν σε λειτουργία ένα βαγόνι είτε με ντίζελ είτε με ατμομηχανή. Ήδη ο δήμος Δράμας σχεδιάζει να δημιουργήσει ένα βαγόνι εστιατόριο με το παλιό καρβουνιάρικο. Τα τουριστικά δρομολόγια θα είναι ανάλογα με την εποχή και με ζήτηση που θα εκδηλωθεί. Όπως είπε όμως ο κ. Τσέπελης έχουν τουλάχιστον δύο χρόνια περιθώριο για να προετοιμαστούν πολύ καλά οι δράσεις μέχρι να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου που ανακοίνωσε ο ΟΣΕ και αφορά και αυτό το κομμάτι.

Ο δήμαρχος Παγγαίου ζήτησε την σύνδεση του λιμανιού των Ελευθερών με την νέα σιδηροδρομική γραμμή

Με το ίδιο σκεπτικό και ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης σε μια προσπάθεια να αποκομίσει οφέλη από την σύνδεση των λιμανιών, το έργο της νέας σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Νέα Καρβάλη-Τοξότες, η οποία αποτελεί κομμάτι της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας και θα συνδέσει τη Θεσσαλονίκη με το λιμάνι της Καβάλας και Αλεξανδρούπολης πρότεινε η νέα σιδηροδρομική σύνδεση να φτάνει μέχρι και το λιμάνι της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερών. Όπως υποστήριξε πρέπει να υπάρχει ισορροπημένη αναπτυξιακή «διασπορά» και ότι το εν λόγω λιμάνι αποτελεί ήδη έναν ισχυρό αναπτυξιακό μοχλό για την περιοχή και τα οφέλη τόσο για το λιμάνι όσο και για το σιδηροδρομικό έργο θα ήταν αμφίδρομα, με το συνολικό όφελος να άπτεται της τοπικής κοινωνίας και της Περιφέρειας ευρύτερα. Με τη συγκεκριμένη πρόταση του κ. Αναστασιάδη συμφώνησε και ο Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας, Άγγελος Βλάχος.

Τι λέει ο Δήμαρχος Αβδήρων για το λιμάνι Πόρτο Λάγος

Κάτι αντίστοιχο δεν είδαμε για το λιμάνι του Πόρτο Λάγος και απευθυνθήκαμε στον δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη: «Συμφωνούμε με μια τέτοια σύνδεση με το λιμάνι του Πόρτο Λάγος αλλά για να την υποστηρίξουμε πρέπει αντίστοιχη να είναι και η εμπορική κίνηση του λιμανιού ώστε να καλυφθεί το κόστος της επέκτασης. Αυτά τα έργα ΄γίνονται με μελέτες κόστους  – οφέλους. Το λιμάνι του Πόρτο Λάγος είχε μια αξιόλογη εμπορική κίνηση παλιότερα αλλά από τότε που έκλεισε το εργοστάσιο ξυλείας SHELMAN η κίνηση έχει περιοριστεί μόνο στην μεταφορά σιτηρών. Αν αυξηθεί η εμπορικότητά του τόσο που να έχουμε ένα καλό επιχείρημα να το ζητήσουμε θα το κάνουμε. Αλλά δεν μπαίνουμε στη διαδικασία να κάνουμε προτάσεις απλά για να τις κάνουμε».

Να σημειώσουμε ότι το «Ε» έθεσε το ερώτημα στην συνέντευξη Τύπου στον Πρόεδρο και Διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΓΟΣΕ κ. Χρήστο Βίνη ο οποίος και δεν απέκλεισε το γεγονός να γίνει μελλοντικά σύνδεση αν πληροί τις προϋποθέσεις.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ι. Βεζυργιαννίδης: «Η αντιπολίτευση έχει αναγάγει τις ευρωεκλογές  σε δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης»

Ο Κομοτηναίος υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ μιλά στο «Ε» για το διακύβευμα των ευρωεκλογώ…