Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2023

0

Άλλο ηγεσία, άλλο λαός
Άφησα σκόπιμα να περάσουν κάποιες ημέρες από το σεισμό σε Τουρκία και Συρία.
Να καταλαγιάσουν οι πρώτες συναισθηματικές εικόνες του όντως τραγικού γεγονότος που θα σημαδέψει κυρίως την Τουρκία οικονομικά και κοινωνικά.
Κατ’ αρχάς να επισημάνω την πρωτοφανή κινητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας να βοηθήσει με κάθε τρόπο και βοήθησε όσο ήταν ανθρωπίνως δυνατόν.
Συμπέρασμα: Άλλο πράγμα οι ηγεσίες των χωρών, άλλο οι λαοί. Κυρίως αυτό ισχύει για την χώρα μας. Είμαστε γείτονες, έχουμε παρελθόν, θα έχουμε και μέλλον. Σημασία έχουν τα αισθήματα μεταξύ των ανθρώπων τα οποία πολλές φορές είναι διαφορετικά από αυτά τα οποία διατυπώνουν οι ηγεσίες τους. Πολλώ μάλλον όταν η ηγεσία της Τουρκίας καθημερινά απειλούσε την Ελλάδα.
Παρόλα αυτά, ο λαός της Ελλάδος απέδειξε τη συμπαράστασή του αμέσως, διότι το είπαμε. Άλλο ηγεσία, άλλο λαός.
Γ.Δ.


Θα γίνει μάθημα;
Το είπαν λίγο πολύ όλοι οι ειδικοί:  «Δεν σκοτώνουν οι σεισμοί αλλά οι πρόχειρες, φτηνές, παράνομες, αυθαίρετες κατασκευές των κτιρίων».
Μάλιστα, αυτή είναι η αλήθεια κι έχει αποδειχτεί πολλές φορές παγκοσμίως.
Τώρα λοιπόν που ηρέμησαν τα πράγματα από σεισμικής πλευράς αλλά καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων, μπορούμε να πούμε λίγα λόγια και για τις δικές μας αμαρτίες.
Είναι αδικαιολόγητα δύο πράγματα: από τη μία πλευρά η πολιτεία, οι κυβερνήσεις, να καθυστερούν δεκαετίες την ένταξη στο σχέδιο πόλης των νόμιμων αποφάσεων επέκτασης αυτών για καθόλα οργανωμένη δόμηση και απεναντίας να νομιμοποιεί με 250€ παράνομα, αυθαίρετα και σε καταπατημένες περιοχές του δημοσίου ακίνητα αμφίβολης αντισεισμικής κατασκευής.
-Δυστυχώς, το ελληνικό δημόσιο προτιμά τα αυθαίρετα, όχι τα νόμιμα. Διαχρονική η αντίληψη αυτή διότι υπάρχει μαύρο χρήμα άφθονο…
Γ.Δ.


Εδώ, υπάρχει έλεγχος;
Και κάτι ακόμη, το ίδιο σοβαρό και επίκαιρο που ετέθη τις ημέρες αυτές στη δημόσια συζήτηση με αφορμή το σεισμό στην ανατολική Τουρκία.
Ρώτησαν κάποιοι λοιπόν να πληροφορήσει το αρμόδιο υπουργείο σε ποιο επίπεδο αντισεισμικότητας βρίσκονται οι κατασκευές στη χώρα μας κι αν υπάρχει κάποια υπηρεσία που  έχει σχετικά στοιχεία από την παρακολούθηση και έρευνα στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Φυσικά και δεν υπήρξε καθαρή απάντηση στην ερώτηση κι ούτε θα υπάρχει στη συνέχεια. Κι αυτό, διότι έλεγχος δεν υπάρχει και ο καθένας κάνει ότι τον βολέψει.
Το ξαναλέω: «Τα κτίρια δεν τα ρίχνει ο σεισμός, αλλά οι φτηνές και χωρίς έλεγχο κατασκευές».
Γ.Δ.


Μπάρμπαρα κι Αριστοτέλης…
Ο Αριστοτέλης ορίζει το φόβο ως “λύπην τινά ή ταραχήν εκ φαντασίας μέλλοντος κακού ή φθαρτικού ή λυπηρού”
Και όπως χρόνια τώρα έχουμε εμπεδώσει, πέρα απ’ την καταξιωμένη επιστημονική ενημέρωση, διαπρέπει και η άλλη. Η κατευθυνόμενη…
Χ.Μ.


Χωρίς έξοδα τίποτε δε κάνεις
Ο λαός μας λέει το γνωστό σε όλους «Αν δεν σπάσεις αυγά ομελέτα δεν κάνεις».
Το ίδιο συμβαίνει φυσικά και με το θέμα των εκδηλώσεων. Τα έξοδα είναι απαραίτητα και αναπόφευκτα για να φτιάξεις μια αξιοπρεπή εμφάνιση ή εκδήλωση. Εδώ μάλιστα ισχύει το λαϊκόν «με πορδές αυγά δε βάφεις».
Τα παραπάνω ισχύουν και για τη διοργάνωση των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών.
Χωρίς χρήματα δεν φτιάχνεις αξιοπρεπή εμφάνιση. Βέβαια, εννοούμε εκδηλώσεις που δεν υπερβαίνουν τα όρια της κοινής λογικής και δεν προκαλούν με το ύψος του ποσού.
Πάντως η αντιπολίτευση ας μην ξεχνά πως τζάμπα τίποτε δεν θα έφτιαχνε και πως εάν ήταν στη θέση της διοίκησης, τα ίδια θα έκαμνε…
Γ.Δ.


Κινητικότητα
Αξιοποιούν τον χρόνο τους οι υποψήφιοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ διότι πλέον είναι επίσημα και με τη βούλα υποψήφιοι. Αυτό τους δίνει το δικαίωμα να κάνουν τις επαφές τους, να οργανώνονται και να επισκέπτονται ως υποψήφιοι πλέον τους διάφορους χώρους.
Σίγουρα πρόκειται για ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ένα προβάδισμα έναντι των υπολοίπων υποψηφίων Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.
Έτσι, ως προς το θέμα αυτό, σωστά έπραξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που νωρίς ανακοίνωσε τους περισσότερους υποψηφίους των νομών της χώρας.
Πάντως, ως προς την ημερομηνία των εκλογών, ο Μητσοτάκης ακόμη κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ενώ κάποιοι δεν αποκλείουν να πάει ακόμη πιο πίσω η ημερομηνία.
Γ.Δ.


Πριν και τώρα
Η είδηση: «Όλα τα οικόπεδα στο Βιοτεχνικό Πάρκο (ΒΙΟΠΑ) Καβάλας είναι δοσμένα, δεν υπάρχει χώρος για άλλες επιχειρήσεις».
Η δήλωση από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα που δείχνει πλέον τη διαφορά μεταξύ των δύο νομών στο επίπεδο της βιοτεχνικής ανάπτυξης.
Οι Ξανθιώτικες, βιοτεχνική και βιομηχανική περιοχή βρίσκονται σε φάση στασιμότητας στην καλύτερη περίπτωση. Νέα επιχείρηση έχει χρόνια να εγκατασταθεί κι αυτό είναι ενδεικτικό της μη προτίμησης της περιοχής πλέον από τους επενδυτές. Η Ξάνθη μας έχασε μεγάλο αριθμό βιοτεχνιών που έδιναν μια εικόνα ζωντανής οικονομικής δράσης, που πρόσφεραν εργασία και φυσικά ανάπτυξη γενική.
Γ.Δ.


Ανάγκη να δούμε το ΤΩΡΑ!
Πριν λοιπόν, η Ξάνθη υπερτερούσε στον τομέα αυτόν. Δεκάδες οι επιχειρήσεις. Μεγάλες και μικρές, με απασχόληση δέκα χιλιάδων εργαζομένων σε ποικίλες επιχειρήσεις. Κίνηση, ζωή, οικονομική ευρωστία στην πόλη, στα καταστήματα, σε όλους. Όλες οι επαγγελματικές τάξεις είχαν το μερίδιό τους από την ανάπτυξη αυτή που κράτησε την Ξάνθη σε ζηλευτή θέση σε όλη την περιφέρεια.
Σήμερα όμως έμεινε το πριν. Ευτυχώς που σήμερα υπάρχουν μεγάλες, σοβαρές βιομηχανίες που κρατούν την απασχόληση σε υψηλά επίπεδα.
Όμως, η Ξάνθη χρειάζεται νέες επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας, νέα εκκίνηση για να μπει σε νέα περίοδο. Κι αυτό θα γίνει μόνον με τη βοήθεια της Πολιτείας. Βοήθεια σοβαρή, μελετημένη, με έλεγχο ως προς τη διάθεση των ενισχύσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η υλοποίηση του Πορίσματος για τη Θράκη. Είναι ένα σοβαρό εργαλείο που πρέπει να αξιοποιηθεί άμεσα, ΤΩΡΑ!
Γ.Δ.


Η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας τιμήθηκε στην Ιαπωνία!
Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Έχει καθιερωθεί το 2017, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας της Ελλάδας και εορτάζεται ετησίως στις 9 Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του Διονυσίου Σολωμού, του εθνικού ποιητή της Ελλάδας. Για τον εορτασμό της ημέρας, λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Ελλάδα και πανεπιστημιακά τμήματα ελληνικής γλώσσας σε όλο το κόσμο. Δεν γνωρίζουμε αν ενημερώθηκαν τα παιδιά μας ή αν έκαναν κάποια δράση στα σχολεία, αυτό όμως που μάθαμε είναι ότι στην πόλη Μιζάτο της Ιαπωνίας, οι μαθητές 19 δημοτικών σχολείων για να την τιμήσουν γεύτηκαν Ελληνικό φαγητό και όλα τα σχολεία γέμισαν με Ελληνικές σημαίες!
Μπορεί να φταίει το γεγονός ότι οι Ιάπωνες είναι λάτρεις του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, των αξιών, της σκέψης και της συνεισφοράς του στην σύγχρονο κόσμο.  Είναι ένας λαός που τιμά τον δικό του πολιτισμό και τους προγόνους τους και το ίδιο αναγνωρίζει και τιμά τους άλλους πολιτισμούς.  Λέγεται μάλιστα ότι στην περίοδο  της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας όταν έγινε γνωστό ότι η Ελλάδα μπήκε στο σκληρό πυρήνα του ευρώ με ψεύτικα στοιχεία αυτό είχε μεγάλη επίδραση στην Ιαπωνία και στον τουρισμό μας από την χώρα αυτή γιατί τους απογοήτευσε το γεγονός ότι εμείς οι Έλληνες οι απόγονοι αυτού του πολιτισμού υποπέσαμε σε τέτοια ατίμωση! Στην ίδια περίπτωση εκεί θα έκαναν ομαδικό χαρακίρι γιατί δεν ανέχονται την ατιμία…αλλά εδώ δεν είδαμε να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη για ότι περάσαμε!
Στο δια ταύτα: Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε για να φτάσουμε τους Ιάπωνες!
Μ.Ξ.


Κουράγιο γείτονα!
Η Τουρκία ζει μια μεγάλη τραγωδία μετά τους φονικούς σεισμούς. Η χώρα μας έδειξε το ανθρώπινο της πρόσωπο αυτό της αλληλεγγύης και της συναδέλφωσης με την παρουσία και την ενεργή συμμετοχή στην ανεύρεση επιζώντων στα χαλάσματα αλλά και την επισιτιστική βοήθεια. Παράλληλα με πρόταση του πρωθυπουργού η στήριξη έχει και ευρωπαϊκό πρόσημο. Μπροστά σε τέτοια γεγονότα που χάνονται χιλιάδες ανθρώπινες ζωές παραμερίζονται όλες οι  διαφορές και υπερισχύει το καθήκον απέναντι στον συνάνθρωπο. Αυτό το καλό κλίμα έχει περάσει και στους δύο λαούς και ήδη είναι εμφανές και σε πολιτικό επίπεδο. Η επίσκεψη Δένδια και η εγκάρδια υποδοχή από τον ομόλογό του κ. Τσαβούσογλου το επιβεβαιώνει.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…