Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Τα «τρωτά» σημεία αντισεισμικής προστασίας στην πόλη

Τα «τρωτά» σημεία αντισεισμικής προστασίας στην πόλη

0

Τα κτήρια κτίστηκαν προ του 1985 χωρίς αντισεισμικό Κανονισμό – Τα δημόσια κτήρια χωρίς οικοδομική άδεια και η Παλιά Πόλη

 

Μιλούν  στο «Ε» ο Αντιπρύτανης ΔΠΘ, Κ. Χαλιορής, ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Ι. Ζερενίδης και η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ε. Στυλιανίδου

 

Ο σεισμός στην Τουρκία και οι καταστροφικές του συνέπειες…ταρακούνησαν και την ελληνική κοινωνία η οποία δεν κρύβει την ανησυχία της και θέτει εύλογα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις: Ειδικότερα: 1) Πόσο πιθανό είναι να έχουμε και στην χώρα μας έναν τόσο μεγάλου μεγέθους σεισμό και 2) Πόσο έτοιμοι είμαστε γι αυτό το σενάριο και στο απευκταίο αλλά όχι απίθανο ενδεχόμενο να συμβεί,  πώς θα συμπεριφερθούν τα δικά μας κτήρια; Στο μεν πρώτο ερώτημα επιχειρούν να απαντήσουν οι σεισμολόγοι και ακούσαμε πολλές αναλύσεις και σενάρια. Όμως αυτά είναι σε επίπεδο εικασίας καθώς ασφαλής πρόβλεψη σεισμού δεν έχει καταστεί δυνατή παρότι υπάρχουν διάφορες μέθοδοι που έχουν μια εγκυρότητα. Ωστόσο το μεγάλο ερώτημα είναι το δεύτερο: Κατά πόσο τα δημόσια κτήρια αλλά και τα ιδιωτικά είναι σε ένα τέτοιο επίπεδο αντισεισμικής θωράκισης ώστε να μην ζήσουμε αυτόν τον χαλασμό; Αυτό που είδαμε στην Τουρκία είναι πραγματικά συγκλονιστικό. Πολυώροφα κτήρια σε οικοδομικά τετράγωνα κατέρρευσαν λες και ήταν χάρτινα και σε ντόμινο. Αυτό κάπου οφείλεται και είναι συνάρτηση της αντισεισμικής νομοθεσίας, της τήρησής της αλλά και της αξιοπιστία των ελέγχων. Το τι συμβαίνει στην χώρα μας μπορούν να μας το απαντήσουν οι Μηχανικοί.

Κ. Χαλιορής: Είναι απαραίτητος ένας ολοκληρωμένος αντισεισμικός έλεγχος των δημόσιων κτηρίων»

Στην πόλη μας έχουμε την τύχη να διαθέτουμε μια Πολυτεχνική Σχολή με αναγνωρισμένο επίπεδο σπουδών και ένα Εξειδικευμένο Εργαστήριο Ωπλισμένου Σκυροδέματος και Αντισεισμικών Κατασκευών στα Κιμμέρια, Διευθυντής του οποίου είναι ο Καθηγητής του

Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών – Τομέας Επιστήμης Δομικών Κατασκευών και Αντιπρύτανης Οικονομικών του ΔΠΘ κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής στον οποίο απευθυνθήκαμε θέτοντας τα παραπάνω ερωτήματα.

Οκ. Χαλιορής ήταν καθησυχαστικός σ’ ότι αφορά την πιθανότητα ενός τόσο μεγάλου σεισμού στην περιοχή μας ωστόσο τόνισε την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ελέγχου των  δημόσιων κτηρίων: «Τα μηνύματα είναι αισιόδοξα για την Ξάνθη καθώς δεν έχει ιστορικό σεισμών τέτοιου μεγέθους και δεν θεωρείται υψηλής επικινδυνότητα σεισμική περιοχή ωστόσο είναι απαραίτητος ένας ολοκληρωμένος έλεγχος των δημόσιων κτηρίων ώστε να διαπιστωθεί η αντισεισμική συμπεριφορά τους. Παλαιότερα είχε υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα ελέγχου στα σχολεία. Η πρότασή μας είναι να γίνει σ’ όλα τα δημόσια κτήρια και κατά συνέπεια θα πρέπει να γίνει με συνεργασία αρμόδιων φορέων».

Παράλληλα όμως ο κ. Χαλιορής επισημαίνει ότι και τα ιδιωτικά κτήρια θα πρέπει να ελέγχονται: «Το κόστος που θα πληρώσει κάποιος ιδιώτης στον Μηχανικό για κάποιον έλεγχο στην ιδιοκτησία του είναι απειροελάχιστο μπροστά σ’ αυτά που θα ωφεληθεί σε περίπτωση σεισμού. Έχουμε  άξιους  Μηχανικούς με πολλές γνώσεις και θα πρέπει τα ιδιωτικά κτήρια να ελέγχονται για να είναι ασφαλή. Ιδιαίτερα αυτά που κτίστηκαν προ του 1985 όταν δεν υπήρχε συγκεκριμένα αντισεισμικός Κανονισμός. Ο Μηχανικός θα ελέγξει την στατική επάρκεια του κτηρίου και θα προτείνει παρεμβάσεις για την αντισεισμική του προστασία».

Νεόδμητα και άρα αντισεισμικά τα περισσότερα κτήρια στην Ξάνθη – Πρόβλημα στην Π. Πόλη     

Αναφορικά με το επίπεδο αντισεισμικότητας και άρα ασφάλειας των κτηρίων της Ξάνθης ο κ. Χαλιορής σημείωσε : «Η Ξάνθη έχει ένα οικιστικό ιστό με πολλά νεόδμητα κτήρια. Αυτό σημαίνει ότι είναι κτισμένα από το 1985 – 1995 και μετά. Την περίοδο αυτή κτίστηκαν με αντισεισμικό κανονισμό.  Ιδιαίτερα αυτά που είναι μετά το 1995 είναι πιο αυστηρών προδιαγραφών αντισεισμικής προστασίας. Από το 2003 έχουμε νέο αντισεισμικό κανονισμό ενώ έχει εκδοθεί και ο ευρωκώδικας που  είναι ακόμη πιο αυστηρός. Αυτά που πρέπει να ελεγχθούν είναι κυρίως αυτά που είναι προ του 1985 όπως επίσης και η Π. Πόλη. Εκεί τα σπίτια είναι με τοιχοποιία και χωρίς σιδηροκατασκευές θα πρέπει να ελεγχθεί η μορφολογία τους».

Πρόβλημα για τα δημόσια κτήρια χωρίς οικοδομική άδεια

Στο ζήτημα των ελέγχων στα δημόσια κτήρια αλλά και στο μεγάλο πρόβλημα ότι πολλά εξ αυτών δεν έχουν οικοδομική άδεια αναφέρεται ο αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Γιάννης Ζερενίδης. Υπενθυμίζουμε ότι ο δήμος είναι υπεύθυνος για τον έλεγχο στα σχολεία και των δημόσιων κτηρίων: «Ότι είναι κτισμένο με οικοδομική άδεια είναι ασφαλές καθώς η έκδοση της οικοδομικής άδειας προϋποθέτει ότι τηρεί τις προαπαιτούμενες προδιαγραφές του ισχύοντος αντισεισμικού κανονισμού. Το πρόβλημα είναι σ’ αυτά τα κτήρια που δεν έχουν άδεια. Ο δήμος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ελέγχου ιδιαίτερα κάποιων σχολικών μονάδων. Εξετάζουμε την στατική τους επάρκεια. Αν δεν καλύπτονται οι προδιαγραφές γίνονται οι απαραίτητες παρεμβάσεις Είναι αρκετά τα κτήρια που δεν έχουν άδεια. Όπως το κτήριο της Στέγης Γραμμάτων, το Δικαστικό Μέγαρο. Υπήρχε ένα νομοθετικό κενό για τα δημόσια κτήρια προ του 1985. Σ’ ότι αφορά τα νεόδμητα κτήρια έχουν καλό επίπεδο ασφάλειας γιατί είναι κτισμένα με τον νέο αντισεισμικό κανονισμό. Γενικά είναι καλή και η ποιότητα του σκυροδέματος και τα αδρανή που χρησιμοποιούνται».

Εφαρμογή του Σχεδίου Πολιτικής Προστασίας για τους σεισμούς στα σχολεία  

Τέλος αναφορικά με αντισεισμική προστασία σε επίπεδο σχεδιασμού και ενημέρωσης στα σχολεία όπως αναφέρει η Διευθύντρια της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Εύης Στυλιανίδου: «Με την έναρξη του σχολικού έτους η Πολιτική προστασία μας παραδίδει ένα επικαιροποιημένο σχέδιο το οποίο  και περιλαμβάνει ενημέρωση των παιδιών και ασκήσεις αλλά και ενημέρωση των γονέων τι θα κάνουν σε περίπτωση σεισμού. Υπάρχουν ομάδες καθηγητών που έχουν την ευθύνη αυτή. Σε κάθε σχολείο εφαρμόζεται το σχέδιο και η Διεύθυνση του Σχολείου μας καταθέτει τη σχετική βεβαίωση. Εμείς με την σειρά μας ενημερώνουμε το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας περιφερειακής ενότητας».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι λιγότερο ίσα από τα υπόλοιπα

Οι μαθητές των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας εξαιρούνται από την δωρεάν μεταφορά τους προς κ…