Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2023

0

Το μέλλον μας οι μετανάστες
Ας μην κρυβόμαστε κι ας δούμε την πραγματικότητα ωμά και ρεαλιστικά. Σαν εισαγωγή σας παραθέτω δύο νούμερα για να προσεγγίσουμε το πρόβλημα.
Υπάρχει λοιπόν πρόβλημα στον τουρισμό από τον οποίο ψάχνουν 80.000 νέους εποχικούς εργαζόμενους.
Παράλληλα, λείπουν πάνω από 100.000 εργάτες στον αγροτικό τομέα, ενώ η αναπτυξιακή πορεία της χώρας στον τομέα των κατασκευών απαιτεί δεκάδες χιλιάδες τεχνητών διαφόρων ειδικοτήτων, προφανώς υλικά και μηχανήματα που είναι απαραίτητα. Θα χρειαστούν για την υλοποίηση των έργων εργαζόμενοι, εξειδικευμένοι και ανειδίκευτοι εργάτες, τεχνίτες κλπ.
Γ.Δ.


Το μέλλον μας οι μετανάστες ΙΙ
Το θέμα λοιπόν είναι η έλλειψη του ανθρώπινου δυναμικού. Τούτο είναι το σημαντικό πρόβλημα στη χώρα. Σε μια κανονική χώρα που βρισκόταν σε προεκλογική περίοδο, οι πολιτικοί της θα «έσπαγαν το κεφάλι τους»  ώστε να κατεβάσουν την καλύτερη ιδέα που θα λύνει το πρόβλημα, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι δεν θα χαθεί η ευκαιρία ανάπτυξης για τον τόπο τους.
Κι όμως η συζήτηση περιορίζεται στα κίνητρα επιστροφής των επιστημόνων μας που έφυγαν την προηγούμενη δεκαετία στο εξωτερικό και αυτό χωρίς φρέσκιες ιδέες.
Για το κυρίως πρόβλημα της προσέλκυσης εργαζομένων, πρωτίστως εργατών από το εξωτερικό (Μέση Ανατολή και Ινδία), ικανών να γεμίσουν τα εργοτάξια της χώρας, ούτε κουβέντα στον δημόσιο διάλογο. Κανείς δεν το αγγίζει το θέμα και ας εξαρτάται το βραχυπρόθεσμο και το μεσοπρόθεσμο μέλλον της χώρας…
Γ.Δ.


Πολλοί ξαφνικοί θάνατοι
Από προβληματισμό και ανησυχία διακατέχεται η τοπική κοινωνία από το θανατικό που έχει πέσει τελευταία. Νέοι άνθρωποι χωρίς εμφανή προβλήματα υγείας πεθαίνουν ξαφνικά.
Μέσα στην εβδομάδα η πόλη θρήνησε τρεις τουλάχιστον ξαφνικούς θανάτους. Το αποτέλεσμα είναι να φουντώνουν και πάλι οι διάφορες συνωμοσιολογίες που συνδέουν τους θανάτους με τα εμβόλια του κορωνοϊού. Βέβαια δεν υιοθετούμε κάποια τέτοια άποψη αλλά αναρωτιόμαστε γιατί τόσοι ξαφνικοί θάνατοι νέων ανθρώπων. Είναι γεγονός ότι πάντα υπήρχαν απλά τώρα έπεσαν μαζεμένοι και έχουμε μια παραπάνω καχυποψία γι’ αυτό και θέλουμε κάπου να το αποδώσουμε.
Μ.Ξ.


Περί σκόρδου αναφορά
Δε θα ασχοληθώ ως προς τα ήθη και έθιμα και τις προκαταλήψεις που υπάρχουν για το γνωστό σκόρδο στο λαό μας. Σκορδοκαήλα σας και το καταλαβαίνω.
Θα αναφερθώ όμως σε κάτι υπαρκτό και πρακτικό που συμβαίνει στη γειτονιά μας, τον Έβρο.
Στον Έβρο που φημίζεται για την μεγάλη παραγωγή σκόρδου.
Εκεί λοιπόν, ενώ καλλιεργούσαν 3.000 στρέμματα σκόρδου, πέρυσι κατέβηκαν στα 1.500. Αιτίες πολλές, κυρίως όμως η εγκατάλειψη της παραγωγής από τους ντόπιους παραγωγούς επειδή είναι ασύμφορη οικονομικά.
Κι έτσι, στη γνωστή Βύσσα, που παράγονται τα σκόρδα, τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά. Οι δε παραγωγοί μιλούν από τη μια για αυξημένο κόστος γι’ αυτούς, για χαμηλή τιμή από τους εμπόρους και μεγάλες εισαγωγές από την Κίνα!…
Γ.Δ.


Κάθε δράση έχει και …αντίδραση
Είναι νόμος της Φυσικής με πολλές εφαρμογές. Έτσι την ώρα που περιμένουμε 100.000 επισκέπτες στην πόλη μας σύμφωνα με τις προβλέψεις και ετοιμαζόμαστε να τους υποδεχτούμε και να αποκομίσουμε ένα οικονομικό όφελος απ’ αυτή τη δράση υπάρχει και η …αντίδραση. Πρόκειται για την τάση …φυγής που καταγράφεται σε πολλούς Ξανθιώτες. Ένα φαινόμενο που δεν υπήρχε τα παλαιότερα χρόνια και πρέπει να διερευνηθεί. Κυρίως είναι συνταξιούχοι αλλά και μικρότερης ηλικίας που κουράστηκαν από το …νταβαντούρι των ημερών, βαρέθηκαν να ακούνε το εμβληματικό «Κελακόμπο» και κάνουν αποδράσεις σε άλλα μέρη για το τριήμερο. Είναι λίγο οξύμωρο βέβαια άλλοι να έρχονται σε μας και εμείς να φεύγουμε αλλά συμβαίνει.
Χωρίς παρεξήγηση, δεν σαμποτάρουμε τον θεσμό απλά καταγράφουμε μια πραγματικότητα.
Μ.Ξ.


Περί υστεροφημίας
Η περίπτωση της υστεροφημίας για όλους μας αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα. Αναφορικά για τους πολιτικούς, αποτελεί το Α και το Ω του βίου τους, για τους σοβαρούς και υπεύθυνους βέβαια. Διότι υπάρχει και η μερίδα των πολιτικών όπως και των ανθρώπων που δεν ενδιαφέρονται για το τι θα πει ο κόσμος μετά την αποχώρηση από τη δράση, τη σκηνή.
Αυτή λοιπόν την υστεροφημία προσπάθησε να καλλιεργήσει ο πρώην πρωθυπουργός δια της σιωπής. Μάταια όμως, διότι 2-3 φορές που μίλησε δημόσια δεν ασχολήθηκε με σοβαρά θέματα.
Απέδειξε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός και ότι η σιωπή και απομόνωση δεν είναι αρετές αλλά ένδειξη αποδοχής λαθών που δεν έπρεπε να γίνουν.
Γ.Δ.


Σχόλιο Ι
Αναδημοσιεύω ένα σχόλιο του Κώστα Γιαννακίδη από τα «Νέα» γιατί το έχω παράπονο. Αυτό το κράτος υπάρχει για τους παράνομους, αυθαίρετους, καταπατητές και κακοπληρωτές και νομίζω πως θα συμφωνήσετε όλοι.
Με δόσεις.
«Η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων είναι ένας τρόπος για να δείξει το κράτος στους συνεπείς φορολογούμενους ότι είναι ηλίθιοι. Στην καλύτερη περίπτωση, κορόιδα. Εσύ είσαι εντάξει προς τις υποχρεώσεις σου, πληρώνεις, στερείσαι, ενίοτε και ματώνεις. Δεν το κάνουν όλοι. Κάποιοι περιμένουν το παράθυρο ευκαιρίας που ανοίγει μία στο τόσο. Και όταν συμβεί αυτό, εσύ, o τυπικός και συνεπής, μπορείς να υπολογίσεις πόσα λεφτά θα κέρδιζες αν άφηνες την οφειλή να αβγατίζει. Ακόμα χειρότερα: υπολογίζεις πόσα λεφτά έχασες επειδή επέλεξες να πληρώνεις.
Το ίδιο συμβαίνει με τις ρυθμίσεις των πάσης φύσεως χρεών. Μπαίνεις στη ρύθμιση. Που είναι πάντα η τελευταία, όπως λέει ο υπουργός. Δεν τον πιστεύει κανείς. Μετά από λίγο καιρό σταματάς τις πληρωμές. Και περιμένεις την επόμενη ρύθμιση που θα σου δώσει άλλη μία ευκαιρία. Θα πληρώσεις μερικούς μήνες και ύστερα θα διακόψεις. Γιατί ξέρεις ότι θα έρθει και άλλος διακανονισμός».
Κ.Γ.


Σχόλιο ΙΙ
«Το υπουργείο Οικονομικών θα πει ότι τα λίγα είναι καλύτερα από το τίποτα. Και θα έχεις θερμή υποστήριξη από την αντιπολίτευση που θα απαιτήσει τη διαγραφή των χρεών σου ή ακόμα καλύτερα, θα την υποσχεθεί. Αν δεν κερδίσει, θα συνεχίσεις να πληρώνεις για λίγο καιρό μέχρι να φτάσεις σε νέα παύση. Αν κερδίσει, δεν πρόκειται, φυσικά, να σου διαγράψει το χρέος, αλλά θα βάλει και άλλες δόσεις. Οι 120 θα γίνουν 200. Ούτως ή άλλως, όποιος και αν κερδίσει, μέχρι τις επόμενες εκλογές κάτι θα γίνει.
Και εσύ δεν είσαι πια στρατηγικός κακοπληρωτής ή πονηρός, Ούτε κορόιδο. Πλέον έχεις αποκτήσει ως και ιδεολογικό έρεισμα για να μη βάλεις το χέρι στην τσέπη. Ασφαλώς και υπάρχουν άνθρωποι που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δόσεις και στις υποχρεώσεις τους. Όταν όμως, ως κράτος, αφήνεις πάντα μια χαραμάδα ανοιχτή για ρύθμιση, είναι σαν να λες σε όλους να μείνουν μακριά από το δημόσιο ταμείο. Και το ταμείο θα συντηρείται από εκείνους που βάζουν το κεφάλι κάτω, πληρώνουν και, οι καημένοι, κοιμούνται λίγο πιο ήσυχοι».
Κ.Γ.


Σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ
Παραμονές της δήλωσης Μητσοτάκη για την ημερομηνία των εκλογών και είναι λογικό ν’ ασχολείται η στήλη με πολιτικά θέματα.
Έτσι, σημειώνουμε σχετικά με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, πως το όνομα του Γρηγόρη Στογιαννίδη πως συνεχίζει να είναι στο τραπέζι.
Μάλιστα υπάρχει ένα σενάριο με τρεις προοπτικές λύσης στις οποίες δύο ο Στογιαννίδης είναι στο ψηφοδέλτιο.
Η πρώτη λύση είναι στους μέχρι τώρα τέσσερις να προστεθεί στο ψηφοδέλτιο και να κλείσει.
Η δεύτερη είναι να υπάρξει δεύτερος μειονοτικός, ν’ αποχωρήσει ο Χουσεΐν Ζεϊμπέκ οπότε ο Στογιαννίδης συμπληρώνει την πέμπτη θέση, και η τρίτη λύση είναι στο σχήμα των τεσσάρων να μπει δεύτερος μειονοτικός μαζί με τον Ζεϊμπέκ και να μείνει έξω ο Στογιαννίδης.
Τα παραπάνω αποτελούν μια σοβαρή προσέγγιση και ανάλυση του θέματος που δημιουργήθηκε. Βέβαια άμεση απόφαση δεν θα ληφθεί για να εκτονωθεί το κλίμα στο κόμμα πρώτα.
Γ.Δ.


Η αποχώρηση Καραμανλή
Διαβάζοντας το περιεχόμενο της δήλωσης αποχώρησης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή από την πολιτική, αναπόφευκτα βγάζεις κάποια συμπεράσματα.
Με αφορμή λοιπόν της πολιτικής αποστρατίας Καραμανλή, αβίαστα έρχονται στο νου αρκετά πράγματα από το όχι μακρινό παρελθόν.
Κατ’ αρχάς η αποχώρηση Κ.Καραμανλή δε δημιουργεί ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία επ’ ουδενί λόγω και αιτία.
Η αποχώρηση Καραμανλή για πάρα πολλούς ήταν αναμενόμενη διότι η ενασχόλησή του με την πολιτική ήταν ιδιαίτερα μεγάλη χρονικά.
Παράλληλα και ο ίδιος γνώριζε πως άλλη ευκαιρία δεν είχε για να βελτιώσει τις προηγούμενες αδυναμίες του. Γνώριζε και ο ίδιος πως είχε ελάχιστο έργο και προσφορά στη χώρα ενώ παράλληλα του αποδίδουν μεγάλες ευθύνες στην κακή διαχείριση σημαντικών θεμάτων, κυρίως στην οικονομία και ειδικότερα στο δημόσιο χρέος.
Παρότι ο Καραμανλής δεν μιλούσε και είχε αποκληθεί ως Βούδας, είναι σίγουρο πως θα κριθεί από την ιστορία αυστηρά.
Γ.Δ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…