Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ 8 εκ. ευρώ για έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο δήμο Ξάνθης

8 εκ. ευρώ για έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στο δήμο Ξάνθης

0

Βασική αλλαγή στο νέο ΒΑΑ 2021 – 2027: Δεν είναι ανταγωνιστικό  – Κάθε δήμος από τους έξι δικαιούχους της ΑΜΘ διεκδικεί το ίδιο ποσό

 

Το μεγάλο στοίχημα θα κριθεί στις ώριμες μελέτες –  Ποια έργα περιλαμβάνει η πρόταση του δήμου Ξάνθης

 

Με παραπάνω από 20 εκ. ευρώ πρόκειται να χρηματοδοτηθούν για έργα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης οι εξής 6 δικαιούχοι δήμοι της περιφέρειας ΑΜΘ: Κομοτηνής, Ξάνθης, Καβάλας , Δράμας, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας μέσα από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης το γνωστό μας ΒΑΑ που πρόκειται να ξεκινήσει για την νέα περίοδο 2021 – 2027.

Αυτό ήταν το θέμα της ενημερωτικής ημερίδας: «Η υλοποίηση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Κομοτηνής. Η ημερίδα διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατ. Μακεδονίας Θράκης (ΠΕΔ ΑΜΘ) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και με τη συμμετοχή της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής Σχεδιασμού & Αξιολόγησης  ΕΣΠΑ και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΠεΠ ΑΜΘ (ΕΥΔ ΠεΠ ΑΜΘ). Την ημερίδα παρακολούθησαν οι Δήμαρχοι Κομοτηνής και Ξάνθης Γ. Γκαράνης και Μ. Τσέπελης και στελέχη των δήμων Κομοτηνής, Αλεξανδρούπολης, Ορεστιάδας, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυναν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρ. Μέτιος, ο Πρόεδρος ΠΕΔ ΑΜΘ και Δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης, καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Σπ. Σπυρίδων.

Βασική αλλαγή στο νέο ΒΑΑ: Δεν είναι ανταγωνιστικό  – Κάθε δήμος διεκδικεί 8 εκ. ευρώ

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης αναφέρθηκε στις βασικές διαφοροποιήσεις του νέου ΒΑΑ. Ειδικότερα το ποσό είναι κατά 5 εκ. ευρώ ενισχυμένο από αυτό της προηγουμένης περιόδου και με προοπτική περαιτέρω ενίσχυσης αλλά και μη ανταγωνιστικό. : «Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε δήμο από τους 6 δικαιούχους αντιστοιχούν περίπου από 8 εκ. ευρώ. Επομένως αυτό που πρέπει να κάνει είναι να έχει ώριμες μελέτες για έργα για να απορροφήσει το ποσό. Προηγουμένως όμως θα πρέπει να γίνει διαβούλευση και να συσταθεί εταιρικό σχήμα. Είναι σημαντικό να πούμε ότι ο δήμος δεν χάνει το ποσό αυτό όπως στο παλαιότερο ΒΑΑ», τόνισε ο κ. Μαυρίδης.

Ποια έργα περιλαμβάνει η πρόταση του δήμου Ξάνθης

Να θυμίσουμε ότι στο προηγούμενο στο ΒΑΑ της προηγούμενης περιόδου ο δήμος Ορεστιάδας όπως και ο δήμος Ξάνθης και Κομοτηνής …δεν πήραν σεντς καθώς είχαν απορριφθεί στην αξιολόγηση οι προτάσεις τους και δεν είχαν την απαιτούμενη ωρίμαση οι μελέτες τους. Αντίθετα την μερίδα του λέοντος πήραν η Καβάλα και η Αλεξανδρούπολη και ο δήμος Δράμας που ήταν μετεξεταστέος και εντάχθηκε σε δεύτερο χρόνο! Υπενθυμίζουμε ότι  η πρόταση του δήμου Ξάνθης στο ΒΑΑ της προηγουμένης περιόδου ήταν: Η ανάπλαση και η Διαμόρφωση των οδών στην περιοχή της Δημοτικής Αγοράς, καθώς και στην Πλατεία Εμπορίου. Επίσης η εφαρμογή ήπιας κυκλοφορίας της οδού από την Πλατεία Ελευθερίας έως την κεντρική πλατεία, την ανακατασκευή πεζοδρομίων στην Β. Σοφίας και κατασκευή ποδηλατοδρόμου στην Β. Σοφίας και Ύδρας, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων, προμήθεια υπόγειων κάδων , αποκατάσταση του διατηρητέου κτηρίου πρώην δημαρχείου κ.ά.

Για να μην πούμε ξανά …Αχ ΒΑΑχ!

Το  «στοίχημα» του ΒΑΑ 2021 – 2027 ετοιμάζεται να κερδίσει ο δήμος Ξάνθης ανατρέποντας το κακό προηγούμενο της χαμένης ευκαιρίας.  Όπως ανέφερε στο «Ε» ο δήμαρχος κ. Μανώλης Τσέπελης έχει έναν σημαντικό αριθμό από ώριμες μελέτες για έργα όπως την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, την ανάπλαση της Δημοτικής Αγοράς, του κόμβου στην είσοδο της πόλης, πεζοδρόμια στην 12 Αποστόλων,  ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών και των σχολικών μονάδων (2ο και 3ο Γυμνάσια Ξάνθης) .

«Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα  σε αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο. Όπως είναι γνωστό δεν είχαμε ενταχθεί την προηγούμενη τετραετία με συνέπεια, ο Δήμος μας να παρουσιάσει ένα τεράστιο έλλειμμα. Αυτό δεν θα συμβεί. Έχουμε ώριμες μελέτες και θα απορροφήσουμε πόρους του ΒΑΑ. Το ΒΑΑ αποτελεί ένα στοίχημα για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής, το οποίο, ο Δήμος Ξάνθης δεν πρόκειται να χάσει», τόνισε ο δήμαρχος Ξάνθης προσθέτοντας ότι η Ζώνη Παρέμβασης αφορά στο αστικό κομμάτι, από την Πλατεία Διοικητηρίου έως το Αμοιρίδιο: «Στόχος μας είναι με μια συνολική παρέμβαση να κάνουμε έργα που θα αλλάξουν την εικόνα του αστικού περιβάλλοντος και θα θέσουν νέα δεδομένα στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Ξάνθης, και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας».

Συμβουλευτική στήριξη από την ΕΕΤΑΑ

Να σημειώσουμε ότι στην ημερίδα υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση

την ΕΕΤΑΑ. Όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Μαυρίδης η ΕΕΤΑΑ θα παράσχει συμβουλευτική στήριξη στους δήμους και θα δίνει τις κατευθύνσεις  για την αποδοτικότερη συμμετοχή των Δήμων στην αξιοποίηση του νέου ΠεΠ ΑΜΘ 2021- 2027.

Ένα εκ των πλέον σημαντικών αποτελεσμάτων της εν λόγω συνεργασίας είναι η εκπόνηση Μελέτης για την αποτίμηση των χωρικών στρατηγικών της Προγραμματικής Περιόδου 2014- 2020, μέσα από την οποία αναδεικνύονται τόσο τα δυνατά σημεία όσο και οι αδυναμίες που εντοπίστηκαν στον σχεδιασμό, τη διαδικασία διαβούλευσης και το σύστημα διακυβέρνησης των υλοποιούμενων σχεδίων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Στιγμιότυπα από την ημερίδα της ΠΕΔ

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…