Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Η Γιορτή λαογραφίας σήμερα στην κεντρική πλατεία

Η Γιορτή λαογραφίας σήμερα στην κεντρική πλατεία

1

Οι εκδηλώσεις των ΘΛΕ για Σάββατο-Κυριακό-Δευτέρα

 

Με έντονο το άρωμα λαογραφίας ξεκινούν οι εκδηλώσεις των Θρακικών Λαογραφικών Γιορτών. Σήμερα, Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στις 11.30 η κεντρική πλατεία υποδέχεται τη «Γιορτή της Λαογραφίας». Οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στοχεύουν στην διατήρηση, αναβίωση των ηθών και των εθίμων και την προβολή της λαϊκής παράδοσης. Στην μεγάλη αυτή γιορτή συμμετέχουν οι χορευτικές ομάδες των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, καθώς και τα φιλοξενούμενα χορευτικά. Το κοινό θα έχει τη σπάνια ευκαιρία να απολαύσει ένα παραδοσιακό γλέντι με πολύ κέφι, με τους αυθεντικούς χορούς και τα στοιχεία της αποκριάτικης περιόδου, από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Να σημειώσουμε ότι όλες τις εκδηλώσεις στο Δημοτικό Αμφιθέατρο και στην κεντρική σκηνή, παρουσιάζει ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος Γιώργος Κουτσουρλής.

 

Ο χορός των Κρητών

Η Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης διοργανώνει τον ετήσιο χορό του συλλόγου το βράδυ του Σαββάτου στις 21.30 με τους Φρατζεσκάκη και Στρατάκη. Πληροφορίες 2541020400

 

Παραδοσιακό γλέντι, «Εμείς εδώ χορεύουμε»

Την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στις 12 μμ στην κεντρική πλατεία διοργανώνεται το Παραδοσιακό γλέντι, «Εμείς εδώ χορεύουμε».

Καρναβαλικοί και λαογραφικοί σύλλογοι οργανώνουν ένα ανοιχτό γλέντι για όλον τον κόσμο. Μία ημέρα παραδοσιακής μουσικής στην πλατεία, την πρώτη Κυριακή των εκδηλώσεων. Η εκδήλωση αυτή έχει ως στόχο πέρα από την συμβολή των συλλόγων στον θεσμό, να γίνει μια δράση από κοινού και να διασκεδάσουν παρέα με τον κόσμο. Συνυφασμένα με κάποια θρησκευτική γιορτή, τα πανηγύρια είναι τόποι συναθροίσεων όλων των χωριανών και φυσικά και επισκεπτών που μοιράζονται τη χαρά της ημέρας. Έτσι κι εδώ, οικοδεσπότες οι σύλλογοι κάνουν το «ορίστε» σε έναν χώρο συνάντησης όπως θα γινόταν στα παλιά χρόνια, στην πλατεία. Σας προσκαλούν να συμμετάσχετε σε ένα μοναδικό καλωσόρισμα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, να χορέψετε μαζί τους.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται από το παραδοσιακό σχήμα «Τα Μπρατίμια»: Μια παρέα μουσικών από τη Βόρεια Ελλάδα οι οποίοι από μικρή ηλικία γαλουχήθηκαν στα παραδοσιακά-δημοτικά πανηγύρια και γλέντια. Η αγάπη και το μεράκι τους για την παραδοσιακή δημοτική μουσική, καθώς και η πολύχρονη συνεργασία τους στο μουσικό αυτό χώρο, είχαν ως αποτέλεσμα τη συγκρότηση ενός συμπαγούς πυρήνα. Ταξιδεύουν  σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό παρουσιάζοντας μουσικές παραδόσεις από τον Ελλαδικό χώρο και τα Βαλκάνια κυρίως σε γαμήλια γλέντια, πανηγύρια, φεστιβάλ και εκδηλώσεις που αφορούν την παραδοσιακή μουσική.

 

Βραδιά λαογραφίας, «Φτου πιπέρι 3».

Ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, (Κ. Μπένη και Βλαχοπούλου, άνωθεν Δημ. πάρκινγκ), την Κυριακή στις 20:00 διοργανώνει τη Βραδιά λαογραφίας, «Φτου πιπέρι 3».

Ο Χορευτικός Όμιλος Ξάνθης, φέρνει και πάλι στην πόλη μας το ανανεωμένο μουσικοθεατρικό, με λαϊκά γαμοτράγουδα, πιπεράτα παραμύθια και «μασάλια όλα τσ΄ Αποκριάς». Η Ανθή Θάνου, ο Αλέξανδρος Μακρής και η Κατερίνα Δούκα μας παρασέρνουν σε ένα πονηρό σεργιάνι μέσα από πικάντικες ιστορίες, ερωτικά παραμύθια και ευτράπελες διηγήσεις. Γριές, γέροι, όμορφες, άσχημες, μοναχοί, γιατροί, πρακτικοί, ένα έχουν στο νου τους… Πράξεις άνομες, καμώματα ακατονόμαστα. Τώρα όμως είναι καιρός να ειπωθούν γιατί τις Απόκριες όλα επιτρέπονται! Μια παράσταση αυστηρά για ενήλικες. Αφήγηση: Ανθή Θάνου. Κιθάρα και τραγούδι: Αλέξανδρος Μακρής. Τραγούδι: Κατερίνα Δούκα.

Είσοδος: 8€

 

Βραδιά λαογραφίας με παιδικά χορευτικά τη Δευτέρα

Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 19.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης, διοργανώνεται Βραδιά λαογραφίας με παιδικά χορευτικά. .

Οι μικροί χορευτές των λαογραφικών συλλόγων της πόλης, οι συνεχιστές της παράδοσής μας, παρουσιάζουν με χάρη, λεβεντιά και μεράκι χορούς απ’ όλες τις περιοχές της Ελλάδας. Συμμετέχουν οι σύλλογοι:

Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες»

Πολιτιστικός φυσιολατρικός σύλλογος Τοξοτών

Μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος Νέας Κεσσάνης «Αγία Παρασκευή»

Λύκειο των Ελληνίδων Ξάνθης

Πολιτιστικός σύλλογος Αβάτου Ξάνθης

 

Ιστορίες της Αποκριάς Ι «Δύο λαλούν και όλοι διαβάζουν…»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου, η λέσχη της ΦΕΞ διαβάζει αποκριάτικες ιστορίες στο Ράδιο Ξάνθη 93,5. Η στοχοθεσία του εργαστηρίου είναι μέσα από τα παραμύθια και τις ιστορίες τα παιδιά να καλλιεργήσουν τη συναισθηματική νοημοσύνη, διανθίζοντας το λόγο τους και έχοντας στη συναισθηματική τους παλέτα τα πιο ζεστά χρώματα. Το εργαστήριο δημιουργήθηκε από την αγάπη που τρέφει η συγγραφέας Δήμητρα Π. Πυργελή για την ελληνική γλώσσα και για τη λογοτεχνία γενικότερα.

Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, ώρα 16:00

Συμμετοχή μόνο με κρατήσεις στο τηλέφωνο 25410 72363

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στο καφέ Ερμής θα παρουσιαστούν ποιήματα του Κώστα Ταβουλτσίδη

Σήμερα στις 19:30 – Μουσική θα παίξουν ο Αντώνης Μουσαδές και ο Γιάννης Βουλτσίδης Η…