Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Το «Σύνδρομο του Μεσσία» του Ξανθιώτη Ηλία Μωραΐτη

Το «Σύνδρομο του Μεσσία» του Ξανθιώτη Ηλία Μωραΐτη

0

Το βιβλίο εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2022 από τις Εκδόσεις Πηγή

Η Ξάνθη την τελευταία δεκαετία έχει επιδείξει πολλούς και πολλές νέους και νέες δημιουργούς σε όλους τους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού. Αναφέρομαι ιδιαίτερα στην τέχνη του πεζού λόγου, όπου έχουμε να καμαρώσουμε  εκπροσώπους με σημαντικό έργο. Ο Ηλίας Μωραΐτης από το 2017 κάνει έντονη την πεζογραφική του παρουσία.

Ο Ηλίας Μωραΐτης γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1981 στην Ξάνθη, όπου και διαμένει. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, µε ειδίκευση στην Αρχαιολογία. Έχει ολοκληρώσει την παρακολούθηση του σεμιναρίου Επιμέλειας και Διόρθωσης Κειμένου του ΕΚΠΑ. Έχει βραβευτεί µε έπαινο από την Εταιρεία Λογοτεχνών και Συγγραφέων Ηπείρου. Η πρώτη εκδοτική του προσπάθεια έγινε το 2017 µε το ψυχολογικό θρίλερ Σκληρές Αλήθειες από τις Εκδόσεις Ψυχογιός και η δεύτερη το 2020 µε το αστυνομικό μυθιστόρημα Ο Σκακιστής από τις Εκδόσεις Πηγή.

Είχα τη χαρά και τιμή να παρουσιάσω τα δύο αυτά έργα του Ηλία και να γράψω σχετικά.

«Το 2017 δημοσίευσε το πρώτο του μυθιστόρημα «ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ», το οποίο χαρακτήρισα «ψυχολογικό θρίλερ», σε διάφορες όμως δημοσιεύσεις χαρακτηρίζεται και ως αστυνομικό. Και οι Σκληρές αλήθειες και ο Σκακιστής που είναι καθαρά αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι τα πρώτα τέτοιου είδους που γράφει ξανθιώτης συγγραφέας. Τότε σημείωνα ότι «Το μυθιστόρημα του Ηλία Μωραΐτη έχει γρήγορη πλοκή, πρωτότυπη με πολλές ανατροπές. Πειραματισμός της γραφής». Τόνιζα το ρόλο του «διπλού» στην εξέλιξη του έργου και κατέληγα: Ένα συναρπαστικό κείμενο μας χάρισε ο φιλόλογος Ηλίας Μωραΐτης. Περιμένουμε με αγωνία το δεύτερο βιβλίο που γράφει. Το δεύτερο επιβεβαιώνει την αξία του συγγραφέα. Πραγματικά, «Ο Σκακιστής» αποτελεί μία κατάκτηση στην τέχνη του λόγου και δη του αστυνομικού».

Για το δεύτερο αυτό έργο σημείωνα, ανάμεσα στα άλλα, στην παρουσία του βιβλίου:

«Ο συγγραφέας παίζει κυρίαρχο ρόλο στο ξεδίπλωμα της ιστορία, που τα βλέπει όλα, κάποια τα προλέγει, είναι παντεπόπτης και δεν ψεύδεται. Ο Ηλίας Μωραΐτης, και σε τούτο το έργο όπως και στο προηγούμενο, δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ψυχολογία των ηρώων και των ηρωίδων του. Οι σχέσεις των ανθρώπων – κυρίως ανδρών και γυναικών – περιγράφονται και αποδίδονται με εξαιρετική ενάργεια».

Και πριν από λίγο, τον Δεκέμβρη του 2022, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πηγή το τρίτο μυθιστόρημα του Ηλία Μωραΐτη «Το σύνδρομο του Μεσσία», που θα έχω τη χαρά και τιμή να παρουσιάσω  στο άμεσο διάστημα.

Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

«Ιωάννινα, αρχές δεκαετίας του ΄80.

Την πόλη συγκλονίζουν οι φρικτές δολοφονίες τριών γυναικών. Ο ζωγράφος Άγγελος Αλεξάκης, έρμαιο της βαριάς ψυχικής νόσου που τον βασανίζει, παλεύει µε το άρρωστο µυαλό του, πασχίζοντας να ξεχωρίσει την αλήθεια από το ψέµα. Όµως, η παραληρηµατική ζωή του θα οδηγηθεί σε ακόµα πιο σκοτεινές ατραπούς, όταν θα µπει στο στόχαστρο της αστυνοµίας ως ο βασικός ύποπτος για τα τρία εγκλήµατα. Ο Άγγελος είναι πλέον αναγκασµένος να ανακαλύψει µόνος του την αλήθεια, αποδεικνύοντας σε όλους, και κυρίως στον ίδιο του τον εαυτό, πως είναι αθώος. Σύµµαχός του σε αυτή τη σκληρή µάχη στέκεται ο διακεκριµένος ψυχίατρος δόκτορας Λεβύ. Ταυτόχρονα, αινιγµατικά πρόσωπα εισβάλλουν στη ζωή του Άγγελου. Καχύποπτοι αστυνοµικοί, ένας ντετέκτιβ µε σκοτεινό παρελθόν, µια µυστηριώδης φοιτήτρια ιατρικής, ένας εκκεντρικός συλλέκτης έργων Τέχνης και µια φιλόδοξη ιδιοκτήτρια γκαλερί, µετατρέπουν την προσπάθεια του Άγγελου για την αποκάλυψη της αλήθειας σε δυσεπίλυτο γρίφο. Σ’ έναν γρίφο στον οποίο η µαρτυρική ζωή του ψυχικά άρρωστου ανθρώπου, ο έρωτας, το πάθος για την Τέχνη, τα αρχέγονα ερωτήµατα της ανθρώπινης ύπαρξης, η αιώνια πάλη του καλού µε το κακό, καθώς και η λυτρωτική δύναµη της αληθινής αγάπης καθορίζουν τους ήρωες του έργου, συνθέτοντας ένα πολυδιάστατο και βαθύ ψυχολογικό θρίλερ.

Τρεις γυναικοκτονίες, ένας ασθενής µε ψυχασθένεια και οι υποψίες που τον κυκλώνουν, σε ένα αστυνοµικό µυθιστόρηµα από τον συγγραφέα του bestseller «Ο Σκακιστής».

Πρόκειται για ένα συναρπαστικό  αστυνομικό μυθιστόρημα με σφοδρά  στοιχεία ψυχολογικού  θρίλερ και  έντονες  δόσεις αγωνίας. Ο συγγραφέας μέσα στις 343 σελίδες του πεζογραφήματός  του καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και της αναγνώστριάς του, χωρίς να απουσιάζουν τα στοιχεία της βαθύτατης φιλοσοφικής αναζήτησης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Θανάσης Μουσόπουλος
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Όμορφη πόλη…φωνές μουσικές» από την Ξάνθη

Τελετή έναρξης του 9ου φεστιβάλ «Ξάνθη – Πόλις Ονείρων Μουσικών Σχολείων» Πλημμύρισε κόσμο…