Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

0

Τολμηρό; Ναι! Ι
Παρότι μέχρι τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου μεσολαβούν αρκετοί μήνες, εκτίμησα πως μερικές σκέψεις πως πρέπει να γίνουν από τώρα.
Κι αυτό, για να υπάρχει αρκετός χρόνος για την επεξεργασία αυτών των σκέψεων-ιδεών.
Θα τολμήσω να πω δημόσια πως πρέπει να επανασχεδιαστεί το μέλλον της πόλης.
Οι καιροί αλλάζουν, οι άνθρωποι το ίδιο, όπως φυσικά οι ανάγκες και προτεραιότητες των μελών της κοινωνίας. Της κοινωνίας της Ξάνθης με τις όποιες, υπαρκτές ιδιαιτερότητες που υπάρχουν και θα πρέπει να γίνει αποδεκτό αυτό απ’ όλους.
Ακριβώς επειδή πλέον τα δεδομένα άλλαξαν ήδη, είναι απαραίτητος ο επανασχεδιασμός που θα καλύπτει το μέλλον της Ξάνθης ως πόλη και των κατοίκων αυτής της πόλης των 65.000 ψυχών.
Γ.Δ.


Τολμηρό; Ναι! ΙΙ
Σ’ αυτόν λοιπόν τον επανασχεδιασμό, την επανεκκίνηση που θα σημάνει το νέο, το καινούργιο, το ανθρώπινο, τη νέα ποιότητα ζωής στην πόλη και τους οικισμούς συνδιαμορφωτές θα είναι δύο παράγοντες.
Ο πρώτος οι ίδιοι οι πολίτες. Αυτοί που αγαπούν, ζουν και νοιάζονται την πόλη τους. Οι οποίοι θα κληθούν να πάρουν μέρος στη συνδιαμόρφωση με ιδέες, προτάσεις, απόψεις για το πως επιθυμούν να γίνει αυτός ο επανασχεδιασμός του μέλλοντος της πόλης τους.
Κάλεσμα να μιλήσουν, να πουν τη γνώμη τους, το όνειρό τους, τις επιθυμίες τους για τη νέα πόλη τους που στον πυρήνα της θα έχει τον άνθρωπο και τις αξίες της ζωής.
Γ.Δ.


Τολμηρό; Ναι! ΙΙΙ
Η προσπάθεια αυτή, μοναδική ή έστω από τις ιδιαίτερα λίγες, δε θα σταματήσει εδώ. Θ’ ακολουθήσει η επεξεργασία των προτάσεων των δημοτών από αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, μηχανικούς, γεωπόνους. Οι οποίοι με τις γνώσεις τους και τη συνεργασία με τη δημοτική αρχή θα συνδιαμορφώσουν τις νέες ιδέες με τόλμη αλλά και ρεαλισμό, σεβόμενοι πάντα την ιστορία του τόπου, τα τοπόσημά της, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που προσφέρει τόσο ο Παραδοσιακός Οικισμός όσο και η νέα πόλη, το ποτάμι, τα καπνομάγαζα και οι καπνοβιομηχανίες οι παλιές.
Και όλη αυτή η δουλειά των δημοτών και ειδικών, να γίνει δεσμευτικό εργαλείο, το ευαγγέλιο για όλες τις δημοτικές παρατάξεις που θα διοικούν τον δήμο μέχρι σε βάθος χρόνου υλοποιηθούν όλα όσα αποφασίστηκαν για τη δημιουργίας μιας νέας όμορφης, ανθρώπινης πόλης που οι κάτοικοι θα χαίρονται που κατοικούν σ’ αυτήν.
Γ.Δ.


Τόλμη λοιπόν!
Οι παραπάνω ιδέες, ναι, είναι τολμηρές. Βεβαίως και το αναγνωρίζω διότι στηρίζονται στη συναίνεση και την αποδοχή του διαφορετικού στα μέχρι τώρα γνωστά πράγματα.
Παράλληλα, καλεί σε άμεση συμμετοχή τους δημότες να εκφράσουν τη γνώμη τους και το κυριότερο, υπάρχει μια δέσμευση, αποδοχής της τελικής μελέτης από τις διάδοχες δημοτικές αρχές.
Σ’ ένα πολιτικό καθεστώς που ισχύει στη χώρα μας όπου οι νέοι εκλεγμένοι αλλάζουν συνήθως όσα αποφάσισαν οι προηγούμενοι, έτσι, αλλαγές μακρόπνοες που απαιτούν χρόνια για υλοποίηση, δεν υλοποιούνται.
Αυτή η αρνητική αντίληψη θα πρέπει να σταματήσει.
Η πρόοδος ενός τόπου, οι αλλαγές, απαιτούν ανοιχτές ιδέες και ανοιχτά μυαλά που προτίθενται να στηρίξουν και βοηθήσουν να γίνουν τολμηρά βήματα προς τα μπρος.
Τολμηρά λοιπόν, με λογική, πρόγραμμα, μελέτη.
Γ.Δ.


Έπεσε θανατικό στην Ξάνθη
Και νέα τραγωδία στην πόλη μας. 41χρονος έχασε τη ζωή του έτσι ξαφνικά χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Τον βρήκε συγγενής του νεκρό στο σπίτι του. Πρόκειται για έναν αιφνίδιο θάνατο που μόνο ο ιατροδικαστής μπορεί να βρει τα αίτια. Είναι ο τρίτος θάνατος μέσα σε λίγες μέρες που συνταράσσει την τοπική μας. Είχαμε δύο αυτοκτονίες και έναν αιφνίδιο θάνατο. Είναι φυσικό να δημιουργεί θλίψη,  ανησυχία και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία και σπαρακτικό θρήνο στις οικογένειές τους που έχασαν τα παιδιά τους τόσο αναπάντεχα, τόσο άδικα!
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια!.
Μ.Ξ.


Ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ
Απόλυτα σωστές οι πληροφορίες μας για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομό μας για τις βουλευτικές. Μπαράν Μπουρχάν, Φώτης Καραλίδης, Οδυσσέας Βουρβουκέλης, Έρση Παρχαρίδου, Μπελίν Ντελή Ιμπραήμ, οι πέντε υποψήφιοι.
Από τους παραπάνω πέντε θα γίνει ο αγώνας για την εκλογή του ενός. Άνδρας ή γυναίκα άγνωστο κι ούτε μπορούν να γίνουν προβλέψεις.
Θεωρητικά έχει κάποιο προβάδισμα ο νυν βουλευτής  Μπαράν Μπουρχάν, όμως οι εκλογές μέχρι να βγει το αποτέλεσμα δεν έχουν σίγουρο αποτέλεσμα.
-Καλό, καθαρό, δημοκρατικό αγώνα ευχόμαστε προς όλους τους υποψήφιους.
Γ.Δ.


Στην αφετηρία όλα τα κόμματα
Τέλος Ιανουαρίου σήμερα και ο Φεβρουάριος τελειώνει τις αγωνίες όλων ως προς τα ψηφοδέλτια.
Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έδωσε στη δημοσιότητα το 99% των νομών της χώρας την Κυριακή και πλέον εκεί εκτός κάποιων μονοεδρικών, το «παιγνίδι» ξεκίνησε. Οι υποψήφιοι είναι γνωστοί και ξεκινούν. Στην ίδια αφετηρία θα μπουν εντός των ημερών και οι υποψήφιοι των υπόλοιπων κομμάτων.
Βέβαια για το νομό μας πάντα, το ενδιαφέρον βρίσκεται στα άτομα που θα επιλεγούν στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ διότι μάλλον θα υπάρξουν αλλαγές ως προς τα νέα πρόσωπα.
-Άντε, να τα ανακοινώσουν και σ’ αυτά τα δύο για να μπουν όλοι, παλιοί και νέοι, στην αφετηρία.
Γ.Δ.


Για την κεντροαριστερά
Φίλος συμπολίτης, γνωστός Πασόκος παλαιόθεν, μου τηλεφώνησε για να  «ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα» όπως μου είπε.
Παραξενεύτηκα ως προς τι θα ήταν αυτό που θα «ξεκαθάριζε» και δεν έκρυψα μια αγωνία για το περιεχόμενο των δηλώσεών του Δευτεριάτικα. Του είπα ότι είμαι όλος αυτιά για να τον ακούσω να μου  πει τι είναι αυτό που θέλει να ξεκαθαρίσει.
Λοιπόν, ο άνθρωπός μας, με μια έπαρση και ένταση μπήκε κατευθείαν στο θέμα λέγοντας «Το ΠΑΣΟΚ είναι ο μοναδικός εκφραστής στην Ελλάδα της κεντροαριστεράς. Κανένα άλλο κόμμα. Αυτό εκφράζει την μετριοπάθεια, τον πατριωτισμό, την κοινωνική συμπεριφορά και προστασία των αδύναμων. Γράψτα, έτσι όπως τα λέω».
-Τήρησα το αίτημά του. Τον κατανοώ, όπως κατανοώ πως πλέον έχουμε μπει στην προεκλογική περίοδο και για κάποιους οι μνήμες είναι ζωντανές, όπως στον αγαπητό μας συμπολίτη.
Γ.Δ.


Μνήμη Γιώργου Ταβουλτσίδη
Συμπληρώθηκαν προχθές 16 χρόνια από τον αδόκητο θάνατο του αγαπητού συμπατριώτη Γιώργου Ταβουλτσίδη (28-1-2007).
Έφυγε ξαφνικά και σε ηλικία που θα μπορούσε να προσφέρει πάρα πολλά ακόμη τόσο στο Σύλλογο Ποντίων Ξάνθης όσο και στον τομέα του Πολιτισμού. Εξάλλου τα έργα του, η παρουσία του εν γένει και η προσφορά του είναι η ατράνταχτη απόδειξη.
Πρόσφερε ανιδιοτελώς, ακούραστος, δυναμικός, δοτικός προς όλους. Η μεγάλη του αγάπη ο Σύλλογος Ποντίων τον οποίο και ανέδειξε καθιστώντας τον πρωταγωνιστή τοπικά και πανελλαδικά.
Τα λίγα, ελάχιστα αυτά λόγια, απλή κατάθεση στην μνήμη του. Μαζί με λίγα λουλούδια εκεί στον τάφο του στη Γαλάνη.
Γ.Δ.


Οι παλιές αγάπες…
Ανακοινώθηκαν την Κυριακή τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ από την Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και όπως γράψαμε άλλωστε το ψηφοδέλτιο της Ξάνθης ήταν το αναμενόμενο χωρίς αλλαγές της τελευταίας στιγμής.  Ένα ψηφοδέλτιο κατά τα 3/5 ανανεωμένο από την γενιά των τριαντάρηδων: Οδυσσέα Βουρβουκέλη, Έρση Παρχαρίδου και Μπερρίν Ντελή Ιμπραήμ και τη μεγαλύτερη γενιά με τον εν ενεργεία βουλευτή Μπαράν Μπουρχάν και τον «μπαρουτοκαπνισμένο» αυτοδιοικητικό Φώτη Καραλίδη. Εκφράζει δηλαδή και την νέα και την μεγαλύτερη γενιά του ΠΑΣΟΚ και αυτό του δίνει θετική προοπτική. Να σημειώσουμε ότι υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας γενικότερα ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάει καλύτερα από ότι του δίνουν οι δημοσκοπήσεις στις εκλογές πανελλαδικά αλλά και στο νομό μας. Κι αυτό γιατί καταγράφεται μια μετακίνηση του εκλογικού σώματος, ένα κύμα επιστροφής εκείνων που τα τελευταία χρόνια αναζήτησαν στέγη στον ΣΥΡΙΖΑ και πιθανότατα να απογοητεύτηκαν από κάποιες επιλογές αλλά και κάποιες πολιτικές ή τακτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε οι …παλιές αγάπες δεν ξεχνιούνται και κάποτε πάνε και στον …παράδεισο άσχετα αν «στα μεγάλα θέλω κάνουν πίσω», έτσι για να μην ξεχνάμε και τους εμπνευσμένους στίχους των Πυξ Λαξ !.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…