Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αγορές με μέτρο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Αγορές με μέτρο για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

0

Ξεκίνησε από χθες η κίνηση στα κρεοπωλεία – Στοχευμένες αγορές μετά από έρευνα

Αύξηση 20% στις τιμές – Την τιμητική του το χοιρινό – Ζήτηση έχουν και οι γαλοπούλες

 

Τιμοκατάλογος κρεάτων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Περσινές τιμές στα φρούτα και λαχανικά – Ελλείψεις σε κάποια είδη

 

 

Ο παλμός των Χριστουγέννων άρχισε να χτυπά στα κρεοπωλεία πιο έντονα από χθες. Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι προϊδεασμένοι για τις ανατιμήσεις στα κρέατα που κατέχουν πρωτεύοντα ρόλο στο  παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (κι όχι vegan), ωστόσο η αγορά τους είναι μια αναπόφευκτη συνθήκη!

Ξεκίνησε από χθες η κίνηση στα κρεοπωλεία – Στοχευμένες αγορές μετά από έρευνα

Οδηγός μας στην καθιερωμένη έρευνα αγοράς τούτες τις μέρες ο κ. Παπαδόπουλος Απόστολος της ομώνυμης πλήρως καθετοποιημένης επιχείρησης «Αφοι Παπαδόπουλοι meat company» που διατηρεί κατάστημα εντός της Δημοτικής αγοράς. Όπως μας αναφέρει αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και γίνεται πιο έντονα εμφανές φέτος είναι ό τρόπος που ψωνίζει πλέον ο καταναλωτής: «Είναι πιο στοχευμένες οι αγορές τους. Είναι ποιο προγραμματισμένες. Τα νοικοκυριά κάνουν τον προϋπολογισμό τους στην συνέχεια κάνουν διερεύνηση αγοράς και ψωνίζουν ανάλογα με τις ανάγκες τους και το μπάτζετ που έχουν για να ξοδέψουν. Παλιότερα δεν ήταν έτσι. Αυτό δεν είναι κακό. Δείχνει ωριμότητα του καταναλωτή». 

Αύξηση 20% στις τιμές – Την τιμητική του το χοιρινό – Ζήτηση έχουν και οι γαλοπούλες

Αναφερόμενος στις προτιμήσεις των Ξανθιωτών καταναλωτών και τις τιμές  ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως την μεγαλύτερη ζήτηση έχει το χοιρινό αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η ζήτηση και στις γαλοπούλες αυτές τις μέρες: « Οι τιμές είναι αυξημένες κατά 20% από πέρσι αλλά υπάρχουν πολλές επιλογές και για όλα τα πορτοφόλια».

Τιμοκατάλογος κρεάτων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Ενδεικτικά: Το χοιρινό ρολό γεμιστό το βρίσκουμε από 8,50 – 9 ευρώ το κιλό. Τις μπριζόλες στα 6,50 ευρώ το κότσι στα 4,50. Η νωπή ντόπια γαλοπούλα ανέρχεται σε 9,90 ευρώ το κιλό. Επίσης το μοσχαρίσιο κρέας το στήθος (με κόκκαλο) στα 7,40 ενώ, ο λαιμός στα 9,70 ευρώ, τα ψαχνά κομμάτια (χτένι, νουά, σπάλα) 11, 90. Ο μοσχαρίσιος κιμάς στα 12 ευρώ ενώ ο βοδινός στα 8,20 ευρώ. Ο κ. Παπαδόπουλος συμπλήρωσε πως τα τελευταία χρόνια έχουν ζήτηση κομμάτια του μοσχαρίσιου κρέατος όπως μάγουλα ή ουρά που ήταν στα αζήτητα και είναι σε χαμηλές τιμές. Αυτό είναι αποτέλεσμα της …μόδας που έχουν γίνει από τον master chef απ’ όπου έγιναν γνωστά γιατί χρησιμοποιούνται σε διάφορες παρασκευές.  Επίσης έχουν ζήτηση από τα εστιατόρια της πόλης όπου χρησιμοποιούνται σε γκουρμέ συνταγές.

Μια πολύ φτηνή επιλογή είναι το κοτόπουλο το οποίο κοστίζει 3, 60 ευρώ το κιλό και το βρίσκουμε και τεμαχισμένο. Επίσης υπάρχει μεγάλη γκάμα από άλλα εδέσματα κρέατος όπως ο παστουρμάς που κοστίζει 35 ευρώ το κιλό , το παστράμι στα 25 ευρώ, η καπνιστή γλώσσα, η καπνιστή μπριζόλα  και το πρόβειο λουκάνικο που έχει βραβευτεί τελευταία. Επίσης η εταιρεία έχει μπει δυναμικά και στο βιολογικό κρέας και διαθέτει πιστοποιημένο βιολογικό κρέας σε τιμή πιο ακριβή ήτοι 15,50 ευρώ το κιλό, ενώ επίσης διαθέτει και κρέας από την ντόπια ράτσα αγελάδας της βραχυκερατικής σε τιμή 14,50 ευρώ το κιλό.

Σ’ ότι αφορά την συμμετοχή των κρεοπωλείων στο καλάθι του νοικοκυριού αλλά και τα ψώνια με την κάρτα market pass που ψηφίστηκε χθες ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως περιμένουν ενημέρωση για το πως θα εφαρμοστεί το μέτρο με την κάρτα και τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το καλάθι του νοικοκυριού.

Περσινές τιμές στα φρούτα και λαχανικά – Ελλείψεις σε κάποια είδη

Συνεχίζοντας την έρευνα αγοράς σταματήσαμε στο οπωροπωλείο του προέδρου του σωματείου κ. Γιώργο Καραλανίδη απ’ όπου πληροφορηθήκαμε ότι οι τιμές δεν έχουν αλλάξει από πέρσι: «Οι ντομάτες κοστίζουν 2,40 το κιλό όπως και πέρσι τέτοιον καιρό. Τα αγγούρια το τεμάχιο 0,80. Υπάρχει όμως έλλειψη λόγω παγωνιάς σ’ αυτά. Μπρόκολο στα 1,80 το κιλό και το κουνουπίδι στα 1,60.  Τα μήλα ανάλογα με την ποικιλία είναι στα 1 ευρώ,  1, 80 αλλά και 2,20. Δεν έχουμε αυξήσεις από πέρσι».

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Ακριβότερο τουλάχιστον κατά 10% σε σχέση με πέρυσι

Να σημειώσουμε πως σύμφωνα με την έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ το κόστος για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 92,55 έως 127,07 ευρώ. Πρόκειται για μεταβολή της τάξης του 11,6% έως 12,1% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τραπέζι του 2021.

Το εύρος των τιμών δικαιολογείται από την καταγραφή σειράς προϊόντων διαφορετικής ποιότητας, σε αρκετές τοπικές αγορές και διαφορετικούς τύπους καταστημάτων.  Επιπρόσθετα, διευκρινίζεται ότι οι τιμές των προϊόντων είναι ενδεικτικές και επιχειρούν να χαρτογραφήσουν τη γενική κατανομή τιμών και την εικόνα της αγοράς.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Βγάζει την ουρά του» από την διαχείριση των αδέσποτων ο δήμος Ξάνθης

Αίτημα για 25.000 ευρώ μόνο για προμήθεια τροφής – Στον δήμο Τοπείρου η μερίδα του λ…