Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

0

Σταθερό το επιδημιολογικό φορτίο στο νομό
Εάν κάποιοι νομίζουν ότι με το θέμα της λοίμωξης SARS-COV-2 πως έχουμε τελειώσει, κάνουν λάθος. Αρκεί να σας πω ότι την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκαν 47.497 κρούσματα πανελλαδικά και αντίστοιχα είχαμε 150 θανάτους στην ίδια βδομάδα.
Άρα το επιδημιολογικό φορτίο συνεχίζει να είναι σταθερό και χρήζει φροντίδας για προστασία το κοινό. Ήδη στο νομό μας προχθές Δευτέρα είχαμε σε μια ημέρα 244 rapid test με 87 θετικά.
Δηλαδή κοντά 30%  των ατόμων που έκαναν το τεστ. Το ποσοστό αυτό είναι υψηλό γι’ αυτό και χρειάζεται προσοχή και λήψη μέτρων προστασίας. Μάλιστα με τη μείωση της θερμοκρασίας τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.
-Προσοχή λοιπόν.
Γ.Δ.


Νέες φοιτητικές εστίες
Συζητήσεις υπήρχαν, θεωρήθηκαν φήμες, αλλά όμως η πραγματικότητα είναι αυτή. Ότι οι παλιές φοιτητικές εστίες γίνονται νέες.
Πρόκειται για το μεγάλο κτίριο στην γωνία των οδών Μπρωκούμη, Κουγιουμτζόγλου και Σταθμού. Πριν αρκετά χρόνια ήταν μια επένδυση της τριάδας: Ψάλτη, Γρίμπα, Παπαγεωργίου.
Φιλοξένησε επί σειρά ετών φοιτητές της Πολυτεχνικής, η οποία είχε νοικιάσει το ακίνητο το οποίο μάλιστα είχε από την αρχή κατασκευαστεί ως φοιτητική εστία.
Σήμερα λοιπόν, η εταιρεία Premium Properties υπέγραψε προσύμφωνο για την απόκτηση του ακινήτου. Οι εργασίες ανακαίνισης θα γίνουν εντός του 2023, ενώ στο ισόγειο θα λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα.
Γ.Δ.


Ο Κώστας Πασβάντης «έφυγε»
Πάντα στη ζωή υπάρχουν τα θετικά νέα όπως και τα αρνητικά. Όμορφα και άσχημα. Έτσι είναι η ζωή. Προσφέρει και τις δύο όψεις. Την χαρά και τη λύπη.
Μία αίσθηση λύπης προκάλεσε η είδηση του θανάτου του συμπολίτη μας Κώστα Πασβάντη σε ηλικία 78 χρόνων.
Ο Κώστας υπήρξε ένας αγαπητός Ξανθιώτης, χαμογελαστός, και πάντα με το τραγούδι στο στόμα και άψογα ντυμένος.  Ήταν φιλόμουσος, η μουσική και η χορωδία ήταν οι αγάπες του και επί πολλά χρόνια συμμετείχε στη χορωδία ΑΡΙΩΝ όπου μαζί με άλλους συμπολίτες προσέφερε μοναδικές απολαύσεις όντας καλλίφωνος.
Πρόσφατα η εφημερίδα μας έκανε αναφορά στον Κ. Πασβάντη στο φύλλο της Τετάρτης 14 Δεκεμβρίου.
Τα συλλυπητήρια μας στους οικείους του.
Γ.Δ.


Με λίγα λόγια
Πρέπει, το οφείλουμε και θα το κάνουμε ως Εφημερίδα διότι ήδη οι έπαινοι είναι συχνοί και από πολλές πλευρές.
Θα αναφερθώ στο Παράρτημα Ξάνθης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Πέρα από το κοινωνικό έργο που προσφέρει κάθε χρόνο με τη συγκέντρωση και διανομή δεμάτων σε κοινωνικές ομάδες, ένα άλλο σημαντικό επίπεδο προσφοράς είναι η παρουσία του.
Βρίσκεται παντού όπου χρειάζεται και όπου ζητηθεί για να προσφέρει βοήθεια, ενημέρωση, συμπαράσταση.
Αυτά όλα αποτελούν μια πραγματικότητα και γι’ αυτό το λόγο τους αξίζουν τα συγχαρητήρια.
Προς όλους!
Γ.Δ.


Επιτέλους ακούμε επαίνους
Πάρα πολλά χρόνια είχε η χώρα μας ν’ ακούσει επαίνους για τις ιδιαίτερα σημαντικές επιδόσεις της στον… οικονομικό τομέα.
Ναι, αποτελεί μεγάλη έκπληξη η νίκη αυτή, η επίδοση για το 2022.
Μάλιστα, το πιο ωραίο της υπόθεσης είναι ότι αυτά τα θετικά νέα, τις καλές οικονομικές επιδόσεις τις αναφέρει η μεγάλη Οικονομική Εφημερίδα Economist.
Έτσι, η μεγάλη και σοβαρή αυτή εφημερίδα μας ανακήρυξε «οικονομική νικήτρια για το 2022»!
Συγκεκριμένα η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ 34 χωρών, πάνω από οικονομικές υπερδυνάμεις.
Ιδού λοιπόν τα ευχάριστα νέα για την χώρα μας στην οικονομία, όπου βέβαια ο ιδιωτικός τομέας με τις σημαντικές επενδύσεις του έγινε η ατμομηχανή της οικονομικής ανάπτυξης και προόδου.
Γ.Δ.


Για τη ΔΕΥΑΞ
Εντυπωσιακό το νούμερο του προϋπολογισμού για τη ΔΕΥΑΞ. Τα 35εκ. ευρώ για ένα οικονομικό έτος δεν τα λες μικρό ποσό. Απεναντίας θα έλεγα και πρόκειται για ένα ιδιαίτερα σεβαστό ποσό με το οποίο πάρα πολλά πράγματα μπορούν να γίνουν και μάλλον θα γίνουν όταν μάλιστα το 2023 είναι προεκλογική χρονιά.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της ΔΕΥΑΞ Ιπ.Καμαρίδη, υπολογίζεται πως θα υπάρξει και απόθεμα 900 χιλιάδων ευρώ, ενώ από τη δράση του 2023 στην εκτέλεση των έργων, ο δημότης δεν πρόκειται να χρεωθεί ούτε ένα ευρώ.
Γ.Δ.


Το σήμερα και το αύριο
Θυμάμαι κατά το πρόσφατο παρελθόν όταν η ΔΕΥΑΞ ήταν χώρος αντιπαράθεσης των δημοτικών παρατάξεων.
Τότε που χρησιμοποιούντο και σκληρές εκφράσεις και επί ώρες διαρκούσε μια συζήτηση με αφορμή δανειοδότηση της Υπηρεσίας. Ήταν ένας εύκολος στόχος μέχρι πρόσφατα μάλιστα.
Τέλος πάντων, αυτά μάλλον ανήκουν στο παρελθόν, ελπίζουμε.
Το σήμερα και το αύριο έχει σημασία.
Γι’ αυτό κι εμείς θέτουμε «επί τάπητος» ένα σοβαρό θέμα, αυτό της υδροδότησης και της υπόλοιπης πόλης με νερό από τις πηγές Νέστου.
Αρκετά χρόνια υδρεύεται ένα τμήμα της πόλης με νερό από τα γνωστά αντλιοστάσια που βρίσκονται λίγο έξω από το Δροσερό.
Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη αυτό να σταματήσει και το τμήμα της  πόλης που υδρεύεται από κει, να ενταχθεί στο άλλο, υπόλοιπο τμήμα της πόλης.
Πλέον δικαιολογίες κύριε πρόεδρε δεν υπάρχουν. Αρκετά χρόνια υπομονή έκαναν αυτοί οι Ξανθιώτες.
Γ.Δ.


Περί εκλογών
Δεν θα το πιστεύατε εάν δεν σας το έλεγα κι αν δεν ήταν προϊόν προσωπικής παρουσίας και ακούσματος. Όπως λέμε αυτόπτης μάρτυρας.
Λοιπόν, για να μη σας κρατώ σε αγωνία (λέω τώρα) , υπάρχει άνθρωπος, μοναδικός ή με κάποιους άλλους ελάχιστους βεβαίως, ο οποίος είπε δημόσια πως πιστεύει ότι οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο του 2023!
Η πρώτη Κυριακή τέλος Αυγούστου και Σεπτέμβριο η δεύτερη. Ναι, το είπε, το υποστήριξε, αλλά κανείς δεν δέχτηκε την άποψή του διότι στο φουλ της τουριστικής περιόδου ποιος θ’ ασχοληθεί με εκλογές;
Τέλος πάντων, ο καθένας έχει τις απόψεις του αλλά αυτή μάλλον είναι παράλογη έως απίθανη.
Εσείς σημειώστε την πάντως, διότι εδώ είναι Ελλάδα, είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε, γέλασε…
Γ.Δ.


Πως σκέφτονται οι νέοι
Αποκαλυπτική για το πως σκέπτονται και τι απασχολεί τους νέους είναι η δημοσκόπηση του τηλεοπτικού καναλιού ALPHA. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 3 έως 6 Δεκεμβρίου, σε δείγμα 1.134 ατόμων ηλικίας 17 έως 34 ετών και δείχνει ότι οι νέοι μας δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα που το θεωρούν διεφθαρμένο και ότι το ρουσφέτι στην χώρα ζει και βασιλεύει. Στο ερώτημα «αν θα πάτε να ψηφίσετε», οι νέοι απάντησαν σε ποσοστό 66% ότι θα ψηφίσουν, αποχή θα κάνει το 27%, ενώ το 7% απάντησε Δεν ξέρω δεν Απαντώ. Σε όσους είπαν ότι θα απέχουν από τις εκλογές, το 55% είπε ότι δεν θα ψηφίσει επειδή «το πολιτικό σύστημα είναι διεφθαρμένο», το 24% διότι «δεν με εκφράζει κάποιο κόμμα», 17% «δεν αλλάζει κάτι με τις εκλογές», ενώ το 2% απάντησε πως δεν τον ενδιαφέρει η πολιτική.
Επίσης πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι στο ερώτημα ποιο είναι το κυρίαρχο συναίσθημά τους απάντησαν: Ελπίδα 25%, Ανασφάλεια 24%, Απογοήτευση 13%, Χαρά 8%, Οργή 7%, Σιγουριά 7%, Καταπίεση 6%, Μοναξιά 4%. Τέλος στο ερώτημα αν: Είστε ή όχι ικανοποιημένοι από την πρόσβασή σας σε κάθε τομέα απαντούν: Εκπαίδευση: 47% όχι, 49% ναι, Επαγγελματική εξέλιξη: 65% όχι, 32% ναι, Αγορά εργασίας: 67% όχι, 26% ναι
Κέντρα λήψης αποφάσεων: 73% όχι, 14% ναι.
Συμπερασματικά οι νέοι μας απαξιώνουν το πολιτικό σύστημα και νιώθουν αποκλεισμένοι από τα κέντρα λήψης αποφάσεων, νιώθουν εργασιακή ανασφάλεια αλλά διατηρούν και ελπίδα για το αύριο.
Εκλογές έρχονται και τα κόμματα πρέπει  να ακούσουν την φωνή των νέων!
Μ.Ξ.


Κίνδυνος για την παγκόσμια ειρήνη
Με το νέο του άρθρο-παρέμβαση στο Atlantic, ο ιστορικός και συγγραφέας Γιουβάλ Νώε Χαράρι, ένας από τους πιο επιδραστικούς στοχαστές στον κόσμο, προσπαθεί να εξηγήσει γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν αφορά απλά δύο κράτη. Αφορά την επιβίωση όλου του ανθρώπινου είδους. Όπως υποστηρίζει: «Αν ο Πούτιν κερδίσει στην Ουκρανία τότε το αποτέλεσμα θα είναι η οριστική κατάρρευση της παγκόσμιας τάξης και της Νέας Ειρήνης. Οι αυταρχικοί ηγέτες σε όλο τον κόσμο θα μάθουν ότι οι πόλεμοι κατακτήσεων είναι και πάλι δυνατόν να γίνουν, και οι δημοκρατίες, επίσης, θα αναγκαστούν να στρατιωτικοποιηθούν για προστασία. Έχουμε ήδη δει τη ρωσική επιθετικότητα να ωθεί χώρες όπως η Γερμανία να αυξήσουν απότομα τον αμυντικό τους προϋπολογισμό εν μία νυκτί και χώρες όπως η Σουηδία να επαναφέρουν την υποχρεωτική στράτευση. Τα χρήματα που πρέπει να πάνε σε δασκάλους, νοσηλευτές και κοινωνικούς λειτουργούς θα πάνε σε τανκ, πυραύλους και κυβερνοόπλα.(…) Όλος ο κόσμος θα μοιάζει με τη Ρωσία -μια χώρα με υπερμεγέθη στρατό και με υποστελεχωμένα νοσοκομεία. Θα προκύψει μια νέα εποχή πολέμου, φτώχειας και ασθενειών».
Merry Christmas…and a happy new year!!!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Θ’ ακολουθήσει δεύτερο μέρος Για τους πολλούς φίλους που έχουν συναισθηματική σχέση με τη …