Αρχική Χωρίς κατηγορία Τους …κλαιν’ κι οι ρέγγες στον αλιευτικό συνεταιρισμό Βιστονίδας

Τους …κλαιν’ κι οι ρέγγες στον αλιευτικό συνεταιρισμό Βιστονίδας

0
vistonida atherina-web

Στα αζήτητα η αθερίνα λόγω ενεργειακής κρίσης – Μείωση σε κέφαλους και καβούρια

 

7 χρόνια στο περίμενε για δύο μικρά έργα που θα αυξήσουν τον κύκλο εργασιών έως και 40%

 

Ψάρια μοιράζει ο Αλιευτικός Συνεταιρισμός Βιστονίδας σε μια προσπάθεια να διαθέσει ένα μη εμπορεύσιμο είδος για τον συνεταιρισμό, όπως μικρή αθερίνα ανακατεμένη με γαύρο και παράλληλα να επιτελέσει κοινωνικό έργο. Παρά το γεγονός ότι τα πράγματα δεν πάνε και τόσο καλά για τον συνεταιρισμό όπως αναφέρει στο «Ε» ο πρόεδρος κ. Γιώργος Γκίλης, διέθεσαν ένα τόνο ψάρια που αλίευσαν κατόπιν συνεννόησης με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Κουρτίδη στο Γηροκομείο Ξάνθης, το Τραπέζι Αγάπης,  της  Μητρόπολης Ξάνθης, στον Δήμο Αβδήρων όπως επίσης και στον δήμο Κομοτηνής και καλούν τους ωφελούμενους να γευτούν τα ψάρια τους και να τους δώσουν την ευχή τους!

Στα αζήτητα η αθερίνα λόγω ενεργειακής κρίσης – Μείωση σε κέφαλους και καβούρια

«Τραγική» χαρακτήρισε την φετινή χρονιά για τον συνεταιρισμό ο κ. Γκίλης εξηγώντας πως η αθερίνα που αλιεύσαν περίπου 50 τόνους και άλλοτε ήταν περιζήτητη στις αγορές της Ιταλίας και της Ισπανίας είναι πλέον στα αζήτητα και όσοι έμποροι αγοράζουν δίνουν σχεδόν τη μισή τιμή: «Πουλούσαμε 2,10 αθερίνα και τώρα 1,20. Φέτος δεν την θέλει κανείς γιατί είναι ένα είδος που καταψύχεται και χρειάζεται να παραμείνει 5 μήνες στα ψυγεία μέχρι να καταναλωθεί και αυτό σημαίνει ότι κατανάλωση ρεύματος. Επίσης οι συσκευασίες έχουν αυξηθεί. Το φελιζόλ έφτασε 1,15 από 48 λεπτά το ίδιο και οι ζελατίνες. Επιπλέον έχουμε μείωση στους κέφαλους. Αλιεύσαμε μόνο 50 τόνους από 100 τόνους πέρσι και 30 τόνους καβούρι από διπλάσιους. Φέτος είμαστε να μας κλαίνε κι οι ρέγγες», τονίζει ο κ. Γκίλης.

7 χρόνια στο περίμενε για δύο μικρά έργα

Για την μείωση του κύκλου εργασιών δεν φταίει όμως μόνο η ενεργειακή κρίση με τις επιπτώσεις της αλλά και προβλήματα που έχουν να κάνουν με την έλλειψη έργων υποδομής που εξαναγκάζει τον συνεταιρισμό να ασκεί την δραστηριότητα του σε εγκαταστάσεις του 1960: «Είναι σαν να μας νοίκιασαν ένα σπίτι και έχουν δύο δωμάτια κλειδωμένα. Εμείς όμως το ενοίκιο το πληρώνουμε για όλο το σπίτι», υποστηρίζει ο κ. Γκίλης και εξηγεί πως είναι ένα αίτημα χρόνων να ανοίξει η δίοδος του Λαγού (μπούκα στην γλώσσα των ψαράδων της λίμνης) που έχει κλείσει από τις προσχώσεις με αποτέλεσμα να μην έχουμε τσιπούρες και λαβράκια και η αντικατάσταση των τεχνιτών πορτών που είναι από το 1960  με καινούργιες: «Εδώ και μία 6ετία από τότε που πάθαμε τις καταστροφές του 2017 δεν βγάλαμε ούτε ένα ευρώ από τσιπούρες και λαβράκια ενώ αν γίνουν αυτά τα έργα θα έχουμε αύξηση 30% – 40% της παραγωγής μας».

Σε τελικό σημείο αξιολόγησης για την ένταξη στο πρόγραμμα έργων υποδομών  στις λιμνοθάλασσες

Για  αυτά τα έργα υπάρχουν έτοιμες μελέτες που έχει κάνει ο συνεταιρισμός  οι οποίες κι έχουν κατατεθεί από την περιφέρεια για ένταξη στο πρόγραμμα για τις λιμνοθάλασσες που για την Βόρεια Ελλάδα  έχει ένα προϋπολογισμό 24 εκ., ευρώ. Τα δύο έργα έχουν προϋπολογισμό 1,5 εκ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο κ. Γκίλης σε συνεργασία με τον εντεταλμένο σύμβουλος αλιευτικής πολιτικής κ. Ανδρέα Καραγιώργη και μετά από συντονισμένες προσπάθειες η ένταξη στο πρόγραμμα ένα πλέον στο τελικό σημείο της αξιολόγησης, γεγονός που επιβεβαίωσε και ο κ. Καραγιώργης σε πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ε».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σύγχυση από το νομοσχέδιο «λάστιχο» στην εκτός σχεδίου δόμηση

Νέα δεδομένα από τις αλλεπάλληλες αποφάσεις του ΣτΕ στο νόμο που τέθηκε σε διαβούλευση – Δ…