Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2022

0

Έπαινοι μεν, αλλά…σκουπίδια
Οι πολλοί επισκέπτες της πόλης μας το τριήμερο, οι περισσότεροι εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για όσα συνάντησαν, έφαγαν, ψώνισαν.
Υπήρχε όμως μια παρατήρηση άσχημη για την πόλη μας η οποία θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα από τον δήμο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο άμεσα και ν’ αντιμετωπισθεί καταλυτικά.
Ακούστηκε να λέγεται «Όμορφη η πόλη σας, ωραίοι οι άνθρωποι, η φιλοξενία, αλλά όμως πολλά σκουπίδια, πολλά».
Ιδού λοιπόν το θέμα, ιδού η ευθύνη να λυθεί το θέμα των σκουπιδιών στους δρόμους και μάλιστα στο κέντρο. Είναι πρόβλημα, που άμεσα πρέπει να λυθεί. Οι λύσεις είναι θέμα του δήμου. Κι αυτό διότι είναι κρίμα η γενική θετική εικόνα της πόλης να στιγματίζεται από τα σκουπίδια.
Γ.Δ.


Πρόστιμο σε αφισοκολλητές του ΚΚΕ
Χρόνια πολλά είχα ν’ ακούσω ή να διαβάσω κάτι σχετικό με τη δίωξη αφισοκολλητή.
Μάλιστα το πλέον απίθανο είναι ότι βεβαιώθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 700 ευρώ από τον δήμο Καβάλας για ρύπανση δημοτικής περιουσίας.
Συγκεκριμένα, οι αφισοκολλητές του ΚΚΕ Καβάλας, κόλλησαν αφίσες σε κάδους σκουπιδιών, πράγμα που από το δήμο απαγορευόταν.
Έτσι, το πρόστιμα βεβαιώθηκε στην τοπική οργάνωση και θα πληρωθεί οπωσδήποτε διότι διαφορετικά θα βεβαιωθεί στην εφορία.
-Ευχάριστη έκπληξη εφαρμογής του νόμου από τον δήμο Καβάλας. Μάλιστα για να φθάσει σ’ αυτό το σημείο ο δήμος θα γνώρισε και είδε πολλά…
Γ.Δ.


Επιβολή προστίμων, όχι ανοχή
Είναι γεγονός, για να’ ρθουμε εδώ στα δικά μας, πως εκ μέρους του δήμου υπάρχει μεγάλη ανοχή. Θα έλεγα ιδιαίτερα μεγάλη.
Κάποτε θα πρέπει οι νόμοι που υπάρχουν στον τομέα αυτόν να εφαρμοστούν. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς διακρίσεις. Σύνθημα θα πρέπει να είναι το κλασικό «ο ρυπαίνων πληρώνει».
Προφανώς δεν εννοούμε πως αυτός που πληρώνει θα παραβαίνει τους νόμους ρύπανσης δημοτικής και ιδιωτικής περιουσίας.
Δεν είναι σωστό να γεμίζει η πόλη με αφίσες, πανό, μπάνερ, αυτοκόλλητα και να το δέχεται αυτό ο δήμος. Όχι. Οφείλει να παρεμβαίνει και να τιμωρεί επιβάλλοντας πρόστιμα τσουχτερά.
Ο δήμος Καβάλας έδειξε το δρόμο.
Γ.Δ.


Επισκέπτες και από τα κρουαζιερόπλοια

Οι έχοντες μάτια βλέπουν και είδαν προχθεσινή επισκεψιμότητα στην πόλη μας. Μια επισκεψιμότητα πρωτοφανής τόσο από Έλληνες όσο και ξένους. Μια δε από τις αιτίες άφιξης ξένων στην Παλιά Πόλη και αλλού ήταν τα κρουαζιερόπλοια που άραξαν στην Καβάλα.
Από κει λοιπόν μας ήρθαν με λεωφορεία και ξεναγήθηκαν στην Παλιά Πόλη.
Έτσι, εκτός από τους εσωτερικούς τουρίστες είχαμε και τους ξένους. Μόνο που δεν ήμασταν προετοιμασμένοι.
Ακόμη και τη Δευτέρα είδα στην κεντρική πλατεία δύο γκρουπ ξένων.
Γ.Δ.


Η μαγκιά δεν πρέπει να είναι τζάμπα
Πριν από 15 ημέρες, στη Θεσσαλονίκη, μια ομάδα νεαρών ηλικίας 14-19 χρόνων εισέβαλε στη σχολή Ευκλείδη και κατέστρεψε ό,τι έβρισκε μπροστά της. Οι ζημιές εκτιμήθηκαν σε 50.000 ευρώ. Επειδή η σχολή βανδαλίστηκε και στο παρελθόν, τοποθετήθηκαν κάμερες κι έτσι οι δράστες ταυτοποιήθηκαν και πέρασαν από το γραφείο του εισαγγελέα για τα περαιτέρω.
Η είδηση δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς τέτοιοι βανδαλισμοί συμβαίνουν τακτικά ανά την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως ο δήμαρχος Κων. Ζέρβας δήλωσε πως το κόστος δεν θα το πληρώσουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης, αλλά θα απαιτηθεί από τους δράστες κι ετοιμάζονται μηνύσεις και αγωγές. Ο δήμαρχος πράττει δηλαδή αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολλές δεκαετίες. Διότι από την Μεταπολίτευση και μετά επικράτησε η αντίληψη πως η καταστροφή δημόσιας περιουσίας είναι μέρος του δημοκρατικού παιχνιδιού. Πως είναι το αποτέλεσμα άσκησης ενός δημοκρατικού δικαιώματος. Η επιείκεια αυτή βέβαια έχει αποθρασύνει τους διάφορους βάνδαλους. Και σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έπραξε αυτό που θα έπραττε κάθε πολίτης που θα έβλεπε να καταστρέφουν την περιουσία του. Απαιτεί από τους δράστες, που έχουν ονοματεπώνυμο, να πληρώσουν για τις ζημιές που προκάλεσαν.
Αν από την πρώτη στιγμή που ενέσκηψε η «μόδα» των καταστροφών δημόσιας περιουσίας οι αρμόδιες αρχές αναζητούσαν τις αστικές ευθύνες από τους δράστες, το φαινόμενο θα είχε περιοριστεί δραστικά. Τζάμπα μάγκας είναι εύκολο να γίνεις, αλλά όταν γνωρίζεις πως τη μαγκιά σου θα την πληρώσεις εσύ ή οι γονείς σου, θα το ξανασκεφτείς. Οι καταστροφές δημόσιας περιουσίας έχουν γίνει πλέον μάστιγα, και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης έδειξε το δρόμο αντιμετώπισης. Η αρχή έγινε, οι πάντες θα κριθούν από τις πράξεις τους και τις παραλείψεις τους.
Σ.Μ.


Έλλειψη φαρμάκων
Κοινωνικό πρόβλημα έχει γίνει η έλλειψη φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης στα φαρμακεία. Παρατηρείται μεγάλη έλλειψη στα εισπνεόμενα , στις ινσουλίνες και στα επιληπτικά φάρμακα ενώ έχει επάρκεια στα εμβόλια γρίπης και πνευμονιόκοκου που φέτος ήρθα από τον Σεπτέμβριο. Κι αυτό γιατί είχαμε έξαρση γρίπης τον Αύγουστο! Το φαινόμενο της έλλειψης φαρμάκων έχει γίνει ενδημικό τα τελευταία χρόνια και όπως μας λένε οι φαρμακοποιοί είναι αποτέλεσμα της μείωσης της τιμής των φαρμάκων γενικώς στην χώρα μας. Έτσι οι εταιρείες που τα παρασκευάζουν προτιμούν αντί να τα διοχετεύουν στην Ελλάδα να τα εξάγουν γιατί έξω το φάρμακο είναι πιο ακριβό και συνεπώς κερδίζουν πιο πολλά. Και το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να παρέμβει το κράτος γιατί αν απαγορεύσει την εξαγωγή οι εταιρείες προσφεύγουν στα δικαστήρια και δικαιώνονται γιατί έτσι λειτουργεί το σύστημα στην ελεύθερη αγορά. Οπότε μένουν τα ελληνικά φαρμακεία χωρίς φάρμακα και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς!
Μ.Ξ.


Στα χέρια των Ξανθιωτών
Ο υπουργός Τουρισμού Κικίλιας ήρθε στην Καβάλα, πήγε στη Θάσο, τα είπαν εκεί για τον Τουρισμό και έφυγε. Προφανώς κανείς παράγοντας δεν νοιάστηκε να’ ρθει και στην Ξάνθη, να δει και να συζητήσει με τους ανθρώπους του τουρισμού για το πως η Ξάνθη, η Θράκη συνολικά θα βγει από τις τελευταίες θέσεις.
Ούτως εχόντων των πραγμάτων λοιπόν, οι Ξανθιώτες και οι Θρακιώτες συνολικά, θα πρέπει να το χωνέψουν και να δεχτούν πως η ανάπτυξη, όποια κι αν είναι αυτή, Τουριστική, Βιομηχανική, Αγροτική, είναι στα δικά τους χέρια.
Αυτοί οι ίδιοι θα πρέπει να αγωνιστούν για να οικοδομήσουν ότι πρέπει να γίνει.
Όλοι πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια, ο καθένας από τη δική του θέση και εργαζόμενοι σκληρά τότε θα πετύχουν. Στα χέρια τα δικά μας λοιπόν, όχι των γραφειοκρατών, των μανδαρίνων και των επιτήδειων λαμογιών του δημοσίου.
Στα χέρια των Ξανθιωτών- των Θρακιωτών, τα εργατικά και καθαρά.
Γ.Δ.


Επέστρεψε ο Αμβροσιάδης
Η ζωή ως γνωστόν κύκλους κάνει και άλλοτε αυτοί μας ξαφνιάζουν κι άλλοτε είναι αδιάφοροι.
Μάλλον θα ξάφνιασε τον Πάνο Αμβροσιάδη ο πρόσφατος κύκλος που σήμανε την επάνοδό του στο Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ξάνθης.
Αιτία όπως είναι γνωστό, η παραίτηση του Σταμάτη Σταματιάδη η οποία ακόμη δεν μάθαμε γιατί κα με ποια αιτία υποβλήθηκε.
Τέλος πάντων, μικρή σημασία έχει αυτό. Σημασία έχει ότι ο Αμβροσιάδης αποδέχτηκε στην επιστροφή η οποία μάλιστα έγινε ομόφωνα δεκτή από το δημοτικό συμβούλιο.
-Πάνο, γνωστά τα θέματα για  σένα, σιδεροκέφαλος ως Πόντιος.
Γ.Δ.


Χρειάζεται τη βιομηχανία η Θράκη
Θα χρησιμοποιήσω έναν όρο που ταιριάζει απόλυτα με την άσχημη κατάσταση που επικρατεί στη Θράκη, στον τομέα της βιομηχανίας.
Η περιοχή γνώρισε μια έντονη περίοδο εκβιομηχάνισης που όμως δεν κράτησε παρά 20-30 χρόνια. Για διάφορους λόγους, βιοτεχνίες και βιομηχανίες έκλεισαν και άρχισε η αποβιομηχάνιση. Όσες «δυνατές» επιχειρήσεις παρέμειναν από τότε, υπάρχουν και λειτουργούν μέχρι σήμερα και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία.
Όμως η Ξάνθη και γενικά η Θράκη χρειάζεται επειγόντως την επαναβιομηχανοποίηση.
Αποδείχθηκε περίτρανα πως η ύπαρξη της βιομηχανίας πως είναι απαραίτητη κι αυτό διότι απασχολεί προσωπικό αρκετό, ενώ δημιουργούνται και παράλληλες βιοτεχνίες για την εξυπηρέτηση της βιομηχανίας.
Θέτω την παραπάνω πρόταση στο συμβούλιο του ΕΒΕ Ξάνθης, να την «δουλέψει», συμπληρώσει με επιχειρήματα και δικές του προτάσεις και κινηθεί προς τα κέντρα των αποφάσεων. Συνολικά ως Θράκη είναι το σωστότερο.
-Ιδού η μεγάλη πρόκληση για το μέλλον της Θράκης.
Γ.Δ.


Χωρίς αβοκάντο και κινόα το «καλάθι του νοικοκυριού»!
Σήμερα τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο «καλάθι του νοικοκυριού» που έχει σαν στόχο να θέσει ένα πλαφόν στις τιμές 51 ειδών πρώτης ανάγκης ώστε να ελαφρύνει τα νοικοκυριά που πλήττονται από την ακρίβεια. Μέτρο σωστό και αναγκαίο αλλά μέχρι να το δούμε να λειτουργεί στην πράξη και να επιτυγχάνει τον στόχο του κρατάμε… μικρό καλάθι. Γιατί για παράδειγμα αυτά τα είδη που θα έχουν τιμές προ της αύξησης είναι συγκεκριμένα και το πιο λογικό είναι να εξαντλούνται μέχρι να πεις κύμινο. Μήπως δηλαδή παρατηρηθούν ελλείψεις σ’ αυτά και τελικά δεν τα βρίσκει κάνεις και αναγκάζεται να πάρει από τα άλλα που είναι ακριβότερα. Και καλά αν εξαντληθούν τα μακαρόνια Νο 6 που είναι στην λίστα μπορείς να πάρεις Νο 10 Σπαγγετίνη (το πολύ πολύ να σου βγει πιο λασπωτή η μακαρονάδα), αν όμως πρόκειται για γάλα τι θα γίνει; Να σημειώσουμε ότι δεν είναι στο καλάθι το βούτυρο αλλά η μαργαρίνη ούτε βεβαίως το …αβοκάντο και το κινόα (απαραίτηττα πλέον στην διατροφή των νεοελλήνων). Αυτά τα ξεχνάμε ή αν τα θέλουμε στο τραπέζι μας τα ακριβοπληρώνουμε!.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…